'Alles is giftig in verkeerde hoeveelheden'

FLEVOLAND
"Alles is giftig als je er maar genoeg van binnen krijgt. Zout, suiker en zelfs water kunnen dodelijk zijn. Ook gewasbeschermingsmiddelen zijn gevaarlijk, maar niet als je de juiste doseringen gebruikt", vertelt akkerbouwspecialist Erwin Boogaard. 

Boogaard vindt het jammer dat veel mensen een negatieve associatie hebben bij insecticiden of landbouwgif. "De gewasbeschemingsmiddelen zijn echt tot in den treure onderzocht, net als medicijnen voor mensen. Ze zijn veilig. Veel mensen noemen het gif, maar wij praten dus liever over beschermingsmiddelen".

De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht voor de agrariërs in de provincie.   

reacties (8)

 • Schaapjes

   

  Eerste jerrycan die hij laat zien staat al waarschuwing carcinogeen op...

  reageer
 • Uhm...

   

  Zolang ook onderzoeken uit Wageningen ‘gesponsord’ worden, is het fenomeen driedubbelblind bewezen in ons land ook een wassen neus. Bovenstaand biedt wel perspectief. Want als het vergelijkbaar is met suiker en zout, kunnen we kinderen op de lagere school al leren spuiten en is die regelgeving rond de spuitlicentie ook een beetje raar. En de aldus hierboven als veilig omschreven insecticiden kunnen we gebruiken rondom baby’s, zodat ook zij geen last meer hebben van vliegen en muggen. Of toch niet… Andere kant, ik eet ook liever een ‘mooie’ bloemkool die ik even goed was dan een half aangevreten versie zonder zooi. En de bioboer die naast een reguliere boer zit met zijn land, die heeft geen 100% onbespoten producten lijkt me. Lastig, lastig...

  reageer
 • appie

   

  Ach ja,er is recent weer een onderzoek geweest naar neonicotinoïden waar weer eens werd aangetoond hoe schadelijk dit is. Eén van de grote veroorzakers van de bijensterfte waar men al jaren mee kampt. Helaas zijn de belangen te van met name Bayer en Syntegra wereldwijd te groot. Het gaat alleen maar om geld!! en dat schijnt bij deze lieden nog steeds niet te stinken.

  reageer
 • Boels

   

  Bij dit soort onderzoeken wordt maar al te vaak de wetenschappelijke methode niet gehanteerd, d.w.z. dat men een nulmeting vergeet of de dosering zo hoog opschroeft dat het gewoon onzinnig is. Helaas zijn de belangen (angstaanjagen op niets) van de milieu-organisaties zo groot dat ze alles doen om subsidie binnen te slurpen.

 • Burger2

   

  Weet u ook hoeveel eieren u moest eten voordat het kwalijk kan zijn? Ook dat draait om de hoeveelheid. Een persoon die iedere dag een ei eet zal nooit bij die hoeveelheid komen. Daarom is ook het fipronil verhaal ver overtrokken en opgeblazen door de media. De wetenschap is in de loop der jaren zoveel verder dan destijds. We weten veel meer dan toen en de veiligheidsmarges van beschermingsmiddelen liggen zo hoog dat er geen risico's voor de mens zijn. Het zit allemaal tussen de oren.

  reageer
 • Barbara

   

  Als onderzoekers een probleem niet 123 weten te plaatsen komt al snel de tussen de oren maffia in beeld. Ik zou zeggen doe dat niet te snel..

 • Frans

   

  En weet je hoeveel schadelijke stoffen je náást de fipronil nog meer binnen krijgt? Aan antibioticaresten in vlees, aan formaldehyde en benzeen in nagellak, aan fijnstof in de lucht, aan restanten van bestrijdingsmiddelen in groenten en fruit, aan chemische toevoegingen in pakjes soep, groentenmix, etc. Alles bij elkaar veel en veel meer dan dat ene beetje wat jij zo overdreven vindt. Het hoort gewoon niet in je eten te zitten!

 • kees d.

   

  Die zogenaamde goede insecticiden doden wel alle insecten ook die gene die we nodig hebben voor de verstuiving. En ook die "schone" landbouwgiffen doden meer dan u lief is. Mogelijker wijs ook gezonde cellen in het menselijk lichaam waardoor de gevreesde K ziekte zijn gang kan gaan. Ik weet niet waar en wanneer deze mijnheer zijn opleiding heeft gedaan maar dat moet zeker van een vooroorlogse docent zijn.

  reageer
 • Thomas

   

  En waar heeft u uw opleiding in biologie of chemie genoten en in welk peer-reviewed magazine is uw onderzoek hierover gepubliceerd? Want als er op één van die vragen geen antwoord mogelijk is, dan bent u simpelweg (onbespoten) lariekoek aan het verkopen.

 • laat alle reacties zien
 • Barbara

   

  "Alles is giftig als je er maar genoeg van binnen krijgt". Met deze regel ben ik het gedeeltelijk eens, maar wetgeving op landbouwgif is wassen neus. In Nederland en de rest van Europa is het gebruik van landbouwgif enigszins aan banden gelegd maar het is moeilijk te controleren. De wetgeving op landbouwgif is een wassen neus doordat het niet voldoende word gecontroleerd en fruit uit landen zonder gifwetgeving gewoon mag worden ingevoerd. En zolang bij controle alleen de buitenkant van product word gecontroleerd vergeet men meestal het product te testen op gif wat al binnen is gedrongen zijn de groei.

  reageer
 • Nopper

   

  Als u tegen gewas beschermings middelen bent stop dan ook aub met medicijn gebruik dit is namelijk veel schadelijker voor mens en milieu.

  reageer
 • Flevoburger

   

  En zo kreeg de uitvinder / ontdekker van DDT, Paul Hermann Müller, hiervoor in 1948 de Nobelprijs.Het boek Silent Spring (Dode lente) van de Amerikaanse biologe Rachel Carson maakte in 1962 duidelijk hoe schadelijk DDT is voor het milieu. Door de slechte afbreekbaarheid en de schadelijkheid voor mens en dier door ophoping in vetten is het gebruik van DDT tegenwoordig verboden in de westerse wereld. Het is maar goed dat mensen een negatieve associatie hebben met insecticiden en landbouwgif. Weet u het nog van die eitjes onlangs?

  reageer
 • Roel

   

  Ja dat weet ik nog; ze smaakten veel lekkerder.

 • Boels

   

  Wel ja, overdrijven is helaas nog altijd een vak. Heb je enig idee hoeveel miljoenen mensen er onnodig doodgaan aan malaria omdat bestrijdingsmiddelen niet mogen worden toegepast? Het meest effectieve gif voor mens en dier is de gesubsidieerde propaganda van milieu-organisaties. Het is maar goed dat de meeste mensen niet weten dat er "natuurlijke" gifstoffen bestaan die groeien in achtertuintjes. Het wordt hoogtijd dat men een negatieve associatie krijgen bij het horen van het gekrijs van milieu-organisaties.

 • Karel

   

  Weet u nog dat radioactief straling ook zo gevaarlijk is? En toch met de juiste dosering geneest het ook nog. Zo zie je hè , DE JUISTE DOSERING.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert