Gemeente heeft wat extra geld, maar niet veel

LELYSTAD
Na jaren van strenge bezuinigingen heeft de gemeente Lelystad weer een beetje extra geld, maar het is te weinig om jaarlijks alle voorstellen vanuit de gemeenteraad te kunnen realiseren. Dat blijkt uit de begroting voor volgend jaar, die wethouder Jop Fackeldey heeft gepresenteerd.

Aantrekkende economie
Lelystad profiteert net als de rest van het land van de aantrekkende economie. Dat vertaalt zich in een hogere rijksbijdrage uit het Gemeentefonds voor onder meer de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), het armoedebeleid voor kinderen, gezondheidsbeleid en de jeugdhulp. Ook verwacht de gemeente meer inkomsten uit de verkoop van bouwkavels voor woningen en bedrijven. In het eerste half jaar zijn er 49 kavels verkocht en voor 120 kavels is een reserveringsovereenkomst getekend, al is niet zeker dat de bouw in alle gevallen doorgaat.

Jeugdhulp
Ondanks een half miljoen extra rijksgeld voor jeugdhulp in 2018 uit het gemeentefonds, is Lelystad bezorgd dat het Rijk tegelijkertijd hierop blijft bezuinigen. De bijdrage voor Lelystad gaat van 26,6 miljoen euro nu naar 23,3 miljoen in 2021. Deze bezuiniging gaat sneller dan de gemeente kan bijbenen, zegt Fackeldey. De doelstelling blijft om jongeren te helpen met minder dure gespecialiseerde zorg en meer met ambulante hulp. Als dat lukt en er blijft ook geld over bij de WMO, dan komt de gemeente financieel niet in de problemen.

ICL
In de begroting neemt de gemeente een voorschot op een mogelijk lagere rijksbijdrage voor onderhoud van openbare gebouwen, wegen en de openbare ruimte. Het Rijk vindt dat Lelystad minder afhankelijk moet worden van deze zogeheten ICL-gelden. Lelystad ontvangt hiervoor 15,5 miljoen euro per jaar. Het Rijk moet nog een definitief besluit nemen over de bijdrage, maar vooruitlopend hierop houdt de gemeente er vanaf 2019 rekening mee dat er voor onderhoud van onder meer het stadhuis en Agora Theater 340.000 tot 1,3 miljoen euro minder binnenkomt.

Lijstje
De begroting bevat een lijstje met voorstellen ter hoogte van 1,4 miljoen euro, waarvoor eigenlijk geen geld is. Het college van b en w laat het aan de gemeenteraad over om te kiezen waar geld voor deze plannen vandaan moet komen. Op het lijstje staan onder meer ruimere openingstijden voor de bibliotheek, de Lelypas kortingspas, taalonderwijs en de problematiek van de asbestdaken. Wel heeft het college zeven ton beschikbaar om instellingen te helpen, die de laatste jaren minder subsidie hebben gekregen maar nu worden geconfronteerd met bijvoorbeeld hogere loonkosten.

De gemeenteraad bespreekt de begroting op 7 en 14 november.

reacties (3)

 • Dirk2

   

  Ergerlijk dat er weer meer geld moet naar Kubus, Sportbedrijf en Agora! Vooral de eerste presteert zichtbaar slecht, veel te veel personeel (wat zichtbaar niet druk is....) en arrogantie ten top. Dat zal niemand ontgaan! Daarbij is het sluiten van de begroting afhankelijk van de besparing op de WMO! Belachelijk en onbespreekbaar! Dan maar geen theater en Kubus! De Jeugdhulp loopt de spuigaten uit, totaal niet in control! Aan de gemeenteraad om keuzes te maken. Ook impopulaire maatregelen die niet tot korting op de WMO leiden! De stad vergrijsd, de zorgnood neemt toe. Dat is geen kunst!

  reageer
 • Stevie

   

  Ik sluit me helemaal bij je mening aan.

 • Poe

   

  Het gemeentehuis, een keer er voor gezorgd dat Lelystad een artikel 12 gemeente werd. Miljoenen geleend om het te verbouwen..en is nog steeds veel en veel te duur. Afbreken en een normaal pand bouwen ipv een slurpende tempel voor de ambtenarij. Van dat geld kan je de agora 100 jaar openhouden, een buitenzwembad bouwen en de stad vernieuwen.

  reageer
 • HH

   

  Met afbraak van het stadhuis krijg je het geld niet meer terug. Denk wel dat er gewoon een deel van het stadhuis verkocht of verhuurd moet worden. En misschien moet de bibliotheek ook een goedkoper ondrdak zoeken dan het peperdure stadhuis. Agora kost ook alleen maar meer en meer geld, nu de vergoeding van het rijk voor de Agora ook vervalt. Ook de Agora had nooit die peperdure nieuwbouw mogen krijgen. Agora kreeg de afgelopn jaren al meer dan een miljoen subsidie per jaar, en een forse lening die niet terugbetaald hoeft te worden. Oplossing: verkopen. Misschien heeft er wel een bioscoopexploitant interesse, in plaats van dat de gemeente ook nog een dure bioscoop gaat bouwen.

 • HH

   

  Verkoop dat Agora theater gewoon. Nu moet er dus nog meer gemeenschapsgeld naartoe. En weer 7 ton extra (per jaar) voor de externe subsidievreters. Durf daar toch eens het mes in te zetten, gemeente. Voer eens een stevige kerntakendiscussie, en beperk je als gemeente tot de verplichte gemeentetaken. Zoals onderhoud van het gemeentelijke groen. En stop met Citymarketing en ECL. En besteed de exploitatie van De Kubus, De Agora, The Underground, Sportbedrijf en de buurthuizen openbaar aan of verkoop ze. Heeft andere gemeenten al heel veel geld bespaard, zonder dat de dienstverlening voor de gewone inwoner slechter geworden is.

  reageer
 • Ger

   

  Blijf je toch lekkerst de bank zitten en kastje kijken. Helaas voor je genieten anderen wel van kunst, sport, cultuur, etc.

 • Recht is Recht

   

  Goed plan!! Alle extra inkomsten gebruiken om met spoed Airport Lelytstad uit te breiden... Komt de werk gelegenheid ten goede en floreert Lelytstad als nooit tevoren..

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert