Vijf particuliere voedselbanken actief in de stad

LELYSTAD
Naast de door de gemeente gesubsidieerde voedselbank 'De Korenaar' zijn er in Lelystad vijf particuliere initiatieven waar mensen die het niet breed hebben terecht kunnen. De grootste heet SamSam en bedient zo'n honderd gezinnen per week.

De gemeente is enthousiast over de sociale ondersteuning, maar wethouder Janneke Sparreboom wijst erop dat het ook contraproductief kan werken. Volgens haar bestaat de kans dat er niet voldoende wordt gekeken naar de verbetering van de persoonlijke situatie.

Lelystad kent relatief veel mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen; 14 procent van de lokale bevolking kan moeilijk rondkomen of leeft in armoede. Een gedeelte van hen krijgt dus hulp van buiten het officiële circuit.

Tussen wal en schip
Jacomien de Haan runt samen met haar man Bert en vijftien vrijwilligers SamSam. Elke avond gaan ze op pad om overtollig eten te halen bij supermarkten. De Haan begon twee jaar geleden met de voedselbank. Vanuit huis ontfermt zij zich over mensen die tussen wal en schip vallen omdat ze volgens de regels van de officiële voedselbank niet in aanmerking komen voor een pakket.
 
Tegenprestatie
De Haan zegt ook oog voor te hebben voor de persoonlijke ontwikkeling van de mensen die zij helpt. Zij benadrukt dat klanten juist door de officiële organisaties naar SamSam worden gestuurd. De Lelystedelinge, die handelt vanuit haar geloof, vraagt de hulpbehoevenden doorgaans ook om een tegenprestatie.

reacties (18)

 • Abdelhadi Nielsen

   

  Politiek is enthousiast Ga je schamen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Welk links bestuur?

  reageer
 • Astrid

   

  Echt top dat dit iniatief er is!!

  reageer
 • Greta

   

  Als je door wat voor omstandigheid komt in een armoede sitiatie oordeel dan niet! Het overkomt veel mensen zonder dat ze er om gevraagt hebben. Een kind geef je ook niet weg omdat je in een rot situatie komt dieren zijn ook geen afval het zijn gezinsleden. Wat een begrip en medeleven bah

  reageer
 • Poe?

   

  Kennelijk weet u precies te duiden waar armoede van komt. Hopelijk heeft u ook een oplossing.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Poe

   

  Och, wel shag roken, honden en katten houden maar geen cent hebben om eten te kopen. Een deel van die armoede is een prioriteit probleem..kan geen voedselbank tegenop.

  reageer
 • Poe

   

  Je bedoeld dat links bestuur de totale middenklasse heeft weggevaagd en het herstel daar eerst plaats moet vinden?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Ja, want dat is alleen de schuld van die wethouder natuurlijk. Dat er een economische crisis is geweest, dat 20 jaar rechts bestuur Nederland tot een asociale maatschappij heeft gemaakt...doet allemaal niet ter zake. De wethouder is de Kop van Jut.

  reageer
 • Dirk

   

  Zes voedselbanken in Lelystad gaat helemaal nergens over. Mensen die bij de officiële voedselbank worden afgewezen en dus geen begeleiding krijgen met budget training en of schuldsanering. Deze vijf voedselbanken beseffen niet dat ze juist armoede faciliteren en mensen niet helpen aan een permanente oplossing van de problematiek. Een brood koop je voor een euro en beleg kost ook weinig. Een jaartje minimaal leven en je kunt zelfs van een minimum inkomen leren te leven. Wat is het volgende voedselbanken voor mensen met een modaal inkomen?

  reageer
 • Stevie

   

  Uiteraard heeft elke burger zijn eigen verantwoordelijkheid, maar inderdaad zoals pieter de oude schreef op 10:04 zakken we naar een Amerikaans model waar de overheid zich steeds meer terugtrekt en de burgers hun eigen broek moeten ophouden. Als je zwak bent, bejaard of moeite hebt om mee te komen dan ben je de sjaak. Initiatieven als SamSam en de Korenaar bestaan ook omdat er een duidelijke vraag is. En om dan als wethouder van de VVD kritische noten te plaatsen bij deze initiatieven dan mag je terecht je ogen uit je kop schamen. Maar nogmaals hulde aan deze initiatieven.

  reageer
 • De vries

   

  Janneke Sparreboom moet zich schamen. Laat de gemeente aan de volgende regel wat doen: "omdat ze volgens de regels van de officiële voedselbank niet in aanmerking komen voor een pakket". De gemeente denkt alleen in regeltjes.

  reageer
 • pieter de oude

   

  In welke wereld leeft u,?? of durft u niet onder ogen te zien hoe Nederland is afgezakt naar het Amerikaanse model. O ja misbruik is er altijd, kijk maar naar V V D ers.

  reageer
 • GV

   

  Soms komen mensen in de problemen en krijgt men te maken met schulden en/of armoede. Dat kan komen door keuzes die mensen maken zoals scheidingen, maar ook door externe omstandigheden zoals het verliezen van werk. Dan is het belangrijk dat er organisaties zijn zoals het MDF, het IDO en Humanitas die mensen kunnen helpen om uit die problemen te komen. Als mensen ondersteunt worden door voedselbank de Korenaar dan wordt daaraan verbonden dat er ook (schuld)hulpverlening wordt opgestart en dan komt er uitzicht op een stabielere situatie waardoor men vaak maar kortdurend gebruik hoeft te maken van de Voedselbank. Er doen steeds meer alleenstaande ouders een beroep op Voedeelbank de Korenaar.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Je moet je als wethouder de ogen uit je kop schamen dat er überhaupt een voedselbank nodig is.....

  reageer
 • Faerie

   

  Dat is in Almere ook niet anders, daar heb je naast het VLA ook nog FARE, Almeerse Handen, Wensjes, een paar kerkelijke initiatieven en nog een paar andere voedselverstrekkers. Nederland is echt heel ver gezakt dat dit nodig is.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat weten we al lang, hoe dat komt. Door het sociale vangnet hoeft er helemaal geen armoede te bestaan in Nederland. Iedereen kan rondkomen. Wie het dus toch moeilijk heeft, geeft teveel geld uit of is verplichtingen aangegaan die ze niet kunnen betalen. Dat is iets waarmee de gemeente kan helpen, bijvoorbeeld door budgettraining. Door dingen als de Voedselbank, goedbedoeld, krijg je dat door feitelijk geld toe te voegen aan een budget waar een gat in zit, mensen die fouten blijven maken. Je kan bijvoorbeeld dan je uitgaven aan voedsel, vanuit de Voedselbank doen, en wat je daarmee bespaart, uitgeven aan het abonnement van die gloednieuwe smartphone die je toch nog even wilde kopen nadat je je baan verloor.

  reageer
 • Stevie

   

  Hulde aan al die mensen die zich belangenloos inzetten voor hun medemens. En mevr. Sparrenboom kan zich beter afvragen hoe haar college van BenW de persoonlijke situatie van 'hun burgers' kan verbeteren.

  reageer
 • N. Bantenaar

   

  Dat gaat over Sam Sam iet over 5 voedselbanken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert