Beoogde coalitie: Lelystad Airport open in 2019

LELYSTAD
De beoogde regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is voor de opening van Lelystad Airport op 1 april 2019. Vorige week uitten D66 en CDA nog kritiek op de voorgenomen luchtroutes over Oost-Nederland. Die zouden te veel geluidsoverlast veroorzaken. Vooral D66 leek te willen wachten tot het luchtruim opnieuw is ingedeeld voordat de opening van het vliegveld kon doorgaan. 

Gerustgesteld
D66 lijkt gerustgesteld na de brief die staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu woensdagavond verstuurde aan de Tweede Kamer. Volgens haar is herindeling 'een complexe en zeer tijdsintensieve opgave', waarin procedures en routes voor invoering uitgebreid moeten worden getest. Die herindeling kan pas op zijn vroegst in 2023 plaatsvinden. 

Meerderheid voor
D66 vindt het acceptabel dat de situatie tot de herindeling in 2023 'niet optimaal' is. Wel willen  CDA en D66 dat de staatssecretaris haar best doet om eventuele verbeteringen aan de routes nog te verwerken. Ook ChristenUnie en VVD zijn voor, maar deze partijen willen eveneens dat er nog naar verbetering van de luchtroutes wordt gekeken. Samen met steun van de PvdA is er een duidelijke meerderheid voor de opening van Lelystad Airport in april 2019. 

Grote twijfels
Toch zijn er ook partijen die nog grote twijfels hebben over de opening van het vliegveld. Zo wil GroenLinks dat de milieueffectrapportage uit 2014 opnieuw wordt bekeken, omdat toen niet duidelijk wat de gevolgen van de lage vliegroutes over Overijssel, Gelderland en Friesland zouden zijn. 
Volgens GroenLinks was tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden eerder deze week in Apeldoorn 'de kloof tussen overheid en burger niet eerder zo zichtbaar'. De SP is faliekant tegen de opening van de luchthaven: "De asfaltstrip in Lelystad is niet de oplossing voor Schiphol".

Extra inspraakmogelijkheid
Staatssecretaris Dijksma wil de omwonenden en actiegroepen tegemoet komen. Voordat de staatssecretaris de vliegroutes in november definitief vaststelt, zal de uitkomsten van de zienswijzen die hierop de komende weken kunnen worden ingediend ook voorleggen aan vertegenwoordigers van bewoners in de betrokken provincies. Gewoonlijk mogen alleen belangenorganisaties in de luchtvaart een zienswijze indienen. Dijksma wil hiermee de stem van de ongeruste inwoners een grotere rol geven in de besluitvorming.
 

reacties (12)

 • Hannes

   

  Uitbreiding en verbetering van de continuïteit is niet verbonden aan tijd; maar wel aan ligging en kwaliteit!!

  reageer
 • Stippie

   

  Komende woensdag voor alle duidelijkheid allemaal naar het programma Zembla kijken. Uitbreiding van Lelystad volgens VLNL-rapport de verkeerde plek voor het opvangen van de overloop van Schiphol. Rapport was natuurlijk onvindbaar voor de beleidsmakers, maar gelukkig niet voor de onderzoeksjournalist, die het heel eenvoudig boven tafel haalde.

  reageer
 • hans

   

  Nu blijkt dat bepaalde partijen een ''te grote broek'' aan doen om in de regering te komen. Na de formidabele afstraffing van de links-rechtse PVDA zal in maart 2018 het eerste schot voor de boeg zijn voor het nieuwe kabinet. Vrees dat het direct een voltreffer zal worden! De luchtverkeersleiding is op z'n vroegst in 2021 gereed. De, door de huidige formerende partijen gewenst opening lijkt weer een politieke pleister op de wonde ( pure wishfull thinking!!)

  reageer
 • Boels

   

  Plannetje: zet een paar slimme 3D-visionairs aan het werk en laat ze een interactieve website opzetten waarmee geplande vliegroutes en de geluidsbelasting gesimuleerd kunnen worden. Zoiets ligt al wel ergens op de plank, het moet alleen aangepast worden aan de specifieke omstandigheden. Zeuren over voor en tegen is leuk, maar er moet ook nog gewerkt worden ;-)

  reageer
 • Ronald

   

  Een mens lijd het meest voor het lijden dat hij vreest!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Stippie

   

  De vliegtuigen, zowel de dalende als opstijgende vliegtuihen, vliegen het laagst boven Flevoland en dan met name boven Oostelijk Flevoland en de Noordoostpolder. Waarom maken de politici in Den Haag zich alleen zorgen om de overlast in de omringemde provincies? Waarom vernemen we niets uit de gemeenten in Flevoland (Dronten, Urk en de NOP) die de meeste overlast van de vliegtuigen mogen verwachten? Hoogst opmerkelijk.

  reageer
 • Dirk2

   

  Mw. Dijksma toont weer PvdA indek politiek! Straks trekt zij de handen er vanaf als haar baantje stopt en kan de opvolger de puinhopen opruimen!

  reageer
 • Dirk2

   

  Mw. Dijksma toont weer PvdA indek politiek! Straks trekt zij de handen er vanaf als haar baantje stopt en kan de opvolger de puinhopen opruimen!

  reageer
 • HH

   

  Naast de aankomende coalitie en de PvdA is ook de PVV duidelijk voor groei van de luchtvaart. PVV pleit ook voor verhuizen van cargovluchten van Schiphol naar Maastricht, en lijkt daar zijn zin in te krijgen. Kortom: Lelystad Airport gaat in april 2019 open voor maximaal 10.000 vluchten. Herindeling luchtruim in 2023, maar het ministerie en LVNL kijken wel of bepaalde noregret-maatregelen eerder kunnen die door belanghebbenden voorgesteld worden: omwonenden, maar ook de luchtvaartmaatschappijen. Mits passend binnen de randvoorwaarden.

  reageer
 • Barbara

   

  Let op! Mevrouw Dijksma spreekt op toon en woordkeus over een voldongen feit. Kan ik ondertussen even een lekker kopje thee zetten..

  reageer
 • Dirk

   

  plakje cake er bij ?

 • Barry

   

  Ik vraag mij af. Wanneer is het eens genoeg. Waarom moet ten koste van alles er toch uitgebreid worden, ik geloof nl niet dat er verschoven gaat worden van vluchtroutes maar gewoom meer en extra vluchten komen Natuurlijk leverd het banen op, maar dit mag niet ten koste gaan van "woongenot" en gezondheid (extra vuil en fijnstof) Ik woon in Almere buiten. En dagelijks komen er recht over mijn woning vliegtuigen over welke de landing in zetten op schiphol en dit begint soms al om 5 uur smorgens en dan om de 6/8 minuten. Geloof me daar wordt je wakker van. Dit debat volgend heb ik het idee dat er al achter de rug van de protesten om al een keuze is gemaakt.

  reageer
 • J.H.B.

   

  Wat u daar schrijft over Almere Buiten herken ik totaal niet. Ik woon daar ook en hier komen slechts zeer zelden vliegtuigen over die je kunt horen. En met zeer zelden bedoel ik hooguit een keer per week. Waarschijnlijk een enkel vliegtuig dat te vroeg de daling heeft ingezet. Aan mijn gehoor mankeert overigens niets; dat is prima.

 • Bert

   

  Niemand verplicht je om in Almere buiten te wonen. Je kunt ook verhuizen. Wees niet tegen iets wat de economie in de polder kan helpen.

 • HH

   

  De ontwikkeling van Lelystad Airport is juist om te voorkomen dat de mensen die onder de Schiphol-routes wonen nog meer vliegtuigen over zich heen krijgen. De routes van Lelystad Airport lopen niet over Almere Buiten.

 • Dirk

   

  ach barry ik hoor ze ook om die tijd zo wat , heb in me jonge jaren in buitenveldert gewoond recht onder de aanvlieg route vlogen ze nog lager over stijgen en dalen en ja toen boeide t al niet nu woon ik ook in almere stad en zie ze ook zo wat het is maar waar je je druk om maakt he .

 • Barbara

   

  Je beredenering klopt wel, politiek is een spelletje voor dames en heren. Nu zijn ze bezig voor publiek dat spel voor te dragen.Ieder krijgt een beurt, een voor een..

 • D67

   

  Komt wel goed met dat vliegveld. D66 laat kabinet niet vallen. De uitbreiding van vliegveld is al begonnen en het aanpassen van de routes leidt tot teveel vertraging.

  reageer
 • hans

   

  Het komt wel goed met het (lucht) kasteel. Het komt wel goed met die (nieuwe) banen. Het komt wel goed met die 1000,- pp. Wat een mooie voorbeelden van Rutte-riaans! Weltrusten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert