"Monteur windmolen moet alert zijn op brandgevaar"

ZEEWOLDE
Monteurs van windmolens leren al tijdens hun opleiding dat ze uiterst alert moeten zijn op het risico van brand. Dat zegt de Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) na de brand in een windturbine in Zeewolde woensdagmiddag. Ook wanneer monteurs eenmaal aan het werk zijn, krijgen ze volgens de branchevereniging voor windenergie nog elke twee jaar herhalingscursussen. 

Brand in molen
In een molen aan het Lepelaarpad in Zeewolde brak woensdagmiddag door nog onbekende oorzaak brand uit. Twee monteurs die op het dak van de turbine aan de rotorbladen aan het werk waren, konden zich ternauwernood in veiligheid brengen. Ze moesten terug naar binnen en voorbij het vuur om naar beneden te kunnen. De molen raakte door de brand zwaar beschadigd en moet misschien worden afgebroken. De schade loopt volgens de eigenaar in de tonnen. De onderhoudsmedewerkers raakten lichtgewond.

"Strikte veiligheidsprocedures"
Volgens de branchevereniging gelden er strikte veiligheidsprocedures rond het onderhoud aan windmolens. Voordat monteurs naar boven mogen, moeten ze beneden eerst een hoofdschakelaar overhalen. Zo wordt alle elektrische spanning van de installatie gehaald, zodat monteurs daar niets meer van te vrezen hebben. In de molen is dan uitsluitend nog 220 volt aanwezig, zodat het licht blijft branden en eventueel elektrisch gereedschap kan worden gebruikt. Omdat de stroom kan uitvallen, is in windmolens ook een aantal accu's geplaatst. 

Evacuatie belangrijk onderdeel training
Monteurs oefenen veel op het snel en veilig verlaten van een turbine tijdens een calamiteit. Volgens het bedrijf Falck dat trainingen aanbiedt, kunnen zij op twee manieren naar beneden. Wanneer de omstandigheden het toelaten kan dat via de schacht van de windmolen. Als dat niet gaat, zit in elke gondel een soort noodluik. Via dit luik kunnen monteurs zich met een afdaal-installatie binnen enkele seconden naar beneden laten zakken.

Behalve voorzorgsmaatregelen tegen brand worden de monteurs volgens Falck ook uitvoerig getraind om veilig op hoogte te werken. Zo moeten zij van tevoren een plan van aanpak maken en ook goed kijken waar in de molen de brandblussers hangen. Eenmaal in de molen zijn er voor monteurs allerlei voorzieningen waaraan zij zich tijdens het klimmen en werken aan de molens kunnen vasthaken. Dit voor het geval ze zouden struikelen of vallen.

Brand komt zelden voor
Hoewel de risico's bij een brand in een windmolen groot zijn, komt het niet vaak voor dat een windmolen in brand vliegt. In veertig jaar tijd is dat volgens de branchevereniging maximaal vijf keer voorgekomen. In Ooltgensplaat, in Zuid-Holland kwamen in 2013 bij een brand in een windmolen twee onderhoudsmedewerkers om het leven. Het strafrechtelijk onderzoek naar de oorzaak van die brand is nog altijd niet afgerond. De meeste branden in windmolens ontstaan volgens de branchevereniging overigens door blikseminslag.

Harde knal 
Kort voor de brand in Zeewolde uitbrak, is door omstanders een harde knal gehoord. De branchevereniging wil niet vooruitlopen op het onderzoek dat naar de brand wordt ingesteld. Volgens de branchevereniging heeft de techniek in windmolens de laatste jaren een enorme vlucht genomen en zijn er te veel verschillende types turbines om over de oorzaak te speculeren. Het bedrijf dat woensdag in de getroffen molen in Zeewolde aan het werk was, kon donderdag geen extra informatie geven. 

reacties (2)

 • Fred

   

  Het is fysiek ontzettend zwaar werk door het klimmen en werken in beperkte ruimte op hoogte. Ik kom via mijn functie regelmatig met deze jongens in aanraking en 9 van 10 zijn schoolverlaters terwijl je met best ingewikkelde installaties werkt die zowel mechanisch als elektrisch voor best wat gevaar zorgen. Daarbij komt ook nog dat vanwege subsidies er vaak abnormaal snel gebouwd moet worden waardoor er weinig tijd is voor een fatsoenlijke FAT laat staan een duurtest. In de zonnepanelen industrie zie ik momenteel precies dezelfde ontwikkeling. Gaat veel te snel. Heel mooi die duurzame energie maar wet en regelgeving gaat vele malen langzamer dan de snelle mannen die actief zijn in deze industrie. Het grote geld is hier te verdienen en als je dan als schoolverlater mooie sommen geld ziet neem je alle risico's (als je ze al ziet) voor lief.

  reageer
 • Johan

   

  Belangrijk blijft dat de monteurs naast capabel ook functievolwassen zijn. Bij het ongeluk in 2013 bij een molen van het zelfde merk en hetzelfde onderhoudsbedrijf waren de monteurs pas 19 en 20 jaar oud. Diploma's zullen kloppen maar levenservaring is ook een belangrijke skill.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert