70 procent ondervraagden is niet trots op Floriade

ALMERE
Kost te veel, past niet bij Almere, het levert geen werkgelegenheid op en Almeerders profiteren er niet van. Dat is een greep uit de grote hoeveelheid negatieve reacties in een enquête die de gemeente Almere hield onder meer dan 2500 Almeerders.

Van de ondervraagden is 70 procent er niet trots op dat Almere de Floriade organiseert. Op geen enkele vraag die de gemeente stelde, was een meerderheid van de ondervraagden positief over de Floriade.

De grootste zorgen zijn de kosten van 95,6 miljoen euro voor de Floriade. Bijna negen op de tien van de geënquêteerden zeggen dat de Floriade te veel geld kost.

Steun in een jaar tijd gekelderd
In juni 2016 hield Omroep Flevoland ook een onderzoek. Toen bleek nog dat 54 procent van de ondervraagden positief tegenover de Floriade stond. Dat is in het onderzoek van de gemeente gekelderd naar 36 procent.

De Almeerse enquête is gehouden door bureau Citisens in juni en juli. De cijfers werden in augustus verwacht. Volgens Floriade-voorlichter Peter Smit had het college van B&W langer de tijd nodig om deze negatieve uitkomsten te bestuderen.

reacties (31)

 • Hannes

   

  Er worden nu wel hele vreemde geanalyseerde activiteiten bijgehaald, wat de Floriade betreft; Als dat vandaag de dag, net zo gaat als bij de gemeenteraad, dan kan men zich wel voorstellen dat er inderdaad maar weinig belangrijke activiteiten van de grond komen!

  reageer
 • HH

   

  Zoek zelf even het originele TNO-onderzoek op, in plaats van Milieudefensie na te kakelen. Fijnstof van vliegtuigen is overigens wel een serieus probleem, al geldt dat bij een klein vliegveld veel minder (rondom Eindhoven is ook niets aan de hand, zelfs niet volgens metingen van de gemeenten rond Eindhoven Airport die zich tegen de groei van dit vliegveld wilden verzetten). Overigens heeft TNO ook al aangetoond dat de gemiddelde bromfiets veel meer fijnstof en ultrafijnstof uitstoot dan een vrachtauto. Bromfietsen zijn goed voor 24% van het fijnstof in Amsterdam, veel meer dan het vliegverkeer. En de bromfiets doet niets nuttigs voor de Nederlandse economie.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Duidelijk dat het permanente gezeur van een groep klagers met behulp van de krantjes en omroep invloed heeft op wat de gewone mensen denken. Als genoeg mensen aan je kop jengelen dat de aarde plat is gaat driekwart dat ook geloven.

  reageer
 • Henkie

   

  Gelukkig ben jij voor de Flopriade. Heeft Herrema tenminste één Almeerder. Kun je misschien samen met Herrema het openingsfeestje bezoeken.

 • peter van den bemt

   

  De politieke reactie die ALTIJD gegeven kan worden, is: we kunnen niet iedereen tevreden stellen. Daarmee zal deze uitslag wel weer genegeerd worden. En gaan ze gewoon door met dit debacle. Dat een politicus in deze gemeente hier nog medeverantwoordelijk voor wil blijven (dat ben je zolang je dit ondersteunt), is onverstelbaar.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  'onverstelbaar' moet natuurlijk 'onvoorstelbaar' zijn. Hoewel 'onverstelbaar', als 'niet te herstellen', ook van toepassing zou kunnen zijn.

 • Simon Spijker

   

  In alle opzichten helemaal met je eens.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • WiWeHe

   

  Altijd een hekel gehad aan de term azijnpissers...wat mij betreft zouden Almeerders wat trotser mogen zijn op al het moois wat Almere te bieden heeft. Floriade is er 1 van

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Ik was trots op het boerenland dat zich aan de oostrand van Haven ontwikkelde. Oorspronkelijk bedoeld voor generaties, maar na een jaar of 10 uitgekocht omdat daar zonodig het Overgooi moest komen. Het eerste deel heeft nog steeds lege kavels. Het 2/3e resterende deel ligt er de laatste 4 a 5 jaar nog altijd kaal bij, omdat het niet verkocht wordt. Ik was trots op het zuidelijk Weerwatergebied zoals het erbij lag, VOORdat het voor de Floriade vernietigd werd. Ik was trots op de muziektent in winkelgebied Haven, die moest wijken, omdat er zonodig een Hema moest komen. De kleinste die ik ken. Ik wil nog wel even doorgaan. Of anderen kunnen mij met gemak aanvullen.

 • Herremaatje

   

  Tja zijn we ook, we zijn ook trots op onze kasteel ruiine, al het groen wat tussen de straattegels uitgroeit, de veiligheid op onze stations (vooral als het donker is). Onze stadsverwarming waarmee we genaaid worden etc etc. Heel trots! Al deze punten liggen op het gemeentehuis ter verbetering...maar helaas... geen tijd en geld. We moeten namelijk een Flopriade organiseren en miljoenen verlies maken...

 • Mannegie

   

  Hoezo verbaast mij dit niets. Almere ten top, willen overal aan meedoen, groots willen zijn, maar niets kunnen, behalve geld uitgeven.

  reageer
 • Karel

   

  Op Almere Deze Week reageert Herrema dat hij niet aangeslagen is door de negatieve uitkomsten van het onderzoek. “We hadden het wel een beetje verwacht. De ervaring leert dat grote evenementen altijd een moeizame start hebben”, aldus H. Hoeveel lak kun je als wethouder hebben aan de bewoners, hoe durft hij ze zo weg te zetten en niet serieus te nemen. Een moeizame start? Wat een schandelijke verbloeming van zaken.

  reageer
 • Willem van Duijn

   

  Het wordt tijd dat deze gemeente eens gaat luisteren naar de demos gaat luisteren, want dit is nog altijd een democratie. Als een meerderheid tegen is, moet je zoiets niet door blijven drukken. Het dient geen enkel groter goed.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als alles meezit, geen extra onvoorziene kosten, geen tegenvallende bezoekersaantallen, omliggende gemeenten die meebetalen, voldoende subsidie, genoeg sponsoren vanuit bedrijfsleven, dan wordt er winst gemaakt.... oftewel deze floriade gaat net als voorgaande edities flink geld kosten.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoe negatieve reacties om kunnen slaan in een bepaalde praktische en positieve nuchterheid!

  reageer
 • Rutger

   

  Ik wil een politieke partij oprichten die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen en als enige programmapunt heeft 'stoppen met de Floriade'. Wie doet mee?

  reageer
 • Kuwait

   

  Een geweldige kans voor de stad. Gewoon doorgaan.

  reageer
 • Almere 4 ever

   

  Absoluut trek de stekker er uit en de gemeente almere heeft een verlies van 8 a 9 miljoen valt mee te leven maar alles en iedereen moet wijken voor de floriade

  reageer
 • Merreha

   

  En de gemeente Almere gaat gewoon door. Want de beslissing is genomen en politiek gezien mag er geen gezichtsverlies zijn. Slecht voor de reputatie.

  reageer
 • Lelystad

   

  Die 70% heeft gewoon gelijk. Dit loopt de pan uit en dan moeten de burgers dat weer ophoesten. Trek de stekker er nu uit en dan kost het maar ca.8 miljoen.

  reageer
 • Jan

   

  Zegt genoeg raadsleden. De inwoners willen dat het stopt.

  reageer
 • Klaas Knoetsel

   

  Ja, omdat de inwoners willen dat het stopt, staat voor de raadsleden vast dat ze juist door moeten gaan. Zo werkt dat in de politiek. Niemand wil bijvoorbeeld dat vliegveld in Lelystad en dus kiest de politiek er voor. Politici zitten er niet voor de burgers. Die zijn er alleen om belasting te betalen.

 • Karel

   

  Nou herrema je weet wat je nu te doen staat floriade opdoeken en zelf opstappen en heel snel weg uit de politiek en ga naar een onbewoond eiland dan ben je niemand tot last mazzel

  reageer
 • Rutger

   

  Hup Herrema, trek de stekker eruit.

  reageer
 • Jos

   

  Het is een project geworden van buitenstaanders en we houden er geen mooier groengebied in het hart van onze stad aan over maar een woonwijk... Almeerders die zich betrokken voelden en een bijdrage wilden leveren zijn op een zijspoor gezet en betrokken ondernemers ter plekke zijn slecht behandeld. En nu gaat het alleen nog maar over geld... met dank aan de politiek.

  reageer
 • Henk

   

  En alsnog heeft de gemeente dikke lak aan ons !!

  reageer
 • Pzaal

   

  Nu snel de stekker eruit van deze bodemloze geldput.

  reageer
 • Herman

   

  Kennelijk snappen weinigen waar het om gaat!

  reageer
 • iebee

   

  en als je maar lang genoeg wacht met het "bestuderen van de uitkomsten" wordt het nog moeilijker om af te zien van dit onzalige plan ....

  reageer
 • Ger

   

  Niet gek. Op OMFL zie en hoor je ook alleen maar negatieve verhalen.

  reageer
 • Samson

   

  Op OFL zie je helemaal geen kritische achtergrond verhalen over Flopriade. Alleen verslagleggingen. Geen onderzoeken waar het geld heen gaat wie het ontvangt en waarvoor en wat de werkelijke risico's zijn van het gespeel met ons gemeenschapsgeld.

 • Karel

   

  U begrijpt het verkeerd. Negatief is hier absoluut het verkeerde woord. Negatief moet u als kritisch lezen, en de kritiek is geheel terecht, want om wiens belastinggeld gaat het hier eigenlijk?

 • Dirk

   

  nou gemeente raad trek je conclusie , stoppen met je flopiade er is geen draagvlak meer vanuit je inwoners . of hebben jullie er maling aan daar zo ja ? volgt volgend jaar de afstraffing met de verkiezingen in maart dus Herrema je kan vast je stutten pakken daar .

  reageer
 • michael

   

  zozo 2500 van de 200 000 nou nou wat een gedegen onderzoek zeg !!

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Er bestaat geen enkel onderzoek dat de volledige populatie bevraagt/onderzoekt. Het gaat er om of het onderzoek representatief is. Daar zijn regels/voorwaarden voor.

 • HH

   

  Er zijn wetenschappelijke formules hoe groot een steekproef moet zijn om representatief te zijn. 2500 op 200.000 inwoners is bij een eenvoudige vraagstelling zeer representatief. Hoge mate van betrouwbaarheid van de uitkomst. Doe eens een cursus statistiek als je dit niet gelooft.

 • Karel

   

  Nou, duidelijk, hè! Direct stoppen met die onzin, alle mooie praatjes dat het merendeel van de Almeerders vóór de Flopriade zou zijn, worden nu eindelijk eens tegengesproken. Herrema past nog maar één ding: opstappen. En de gemeenteraad mag zich flink achter de oren gaan krabben en zich bovendien schamen om de miljoenen euro's die deze ellende al heeft gekost! En complimenten voor Omroep Flevoland voor de zwarte-wit foto. Geheel toepasselijk.

  reageer
 • Heinen

   

  Is het denkbaar dat mensen aan zo'n enquete meedoen als ze tegen zijn? Misschien een beetje enquetemoe met zijn allen?

  reageer
 • Hans

   

  Dus, uitslag is duidelijk. En dan gaat de gemeente Almere uiteraard gewoon op dezelfde voet verder. Want koste wat het kost, de Floriade komt er. En zo gaat het ook met dat zielige vliegveldje in Lelystad.

  reageer
 • HH

   

  Kom eerst maar eens met een representatieve peiling wat de inwoners van Lelystad van het vliegveld vinden voor je zo'n zielige uitspraak doet. En dan is er nog een verschil: Almere betaalt de Floriade zelf (en de provincie dan ook nog). Lelystad betaalt Lelystad Airport niet.

 • HH

   

  "langer de tijd nodig om deze negatieve uitkomsten te bestuderen." Welke drogredenatie gaat er nu weer opgehangen worden "dat we de uitkomsten van de enquete gebruiken als positieve feedback om de totstandkoming van de Floriade te verbeteren en de inwoners meer te betrekken"? Nog een halfjaar tot de verkiezingen. De PvdA en zijn coalitievriendjes worden afgeslacht.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert