"Vijfhoek verdient antwoord op vergunningaanvraag"

ALMERE
Recyclebedrijf Vijfhoek verdient een antwoord op de vraag of het een nieuwe betoncentrale in Almere mag bouwen. Dat zei wethouder Frits Huis donderdagavond tijdens de politieke markt. De vergunningaanvraag voor het bouwen van een betoncentrale was op de agenda gezet door GroenLinks, de SP, de PvdA en Leefbaar Almere. Die partijen willen weten of de aanvraag voor de betoncentrale en de aangekondigde vergunningaanvraag voor een overslaghaven bij de Blocq van Kuffeler met elkaar samenhangen. 

"Overslag noodzakelijk voor Vijfhoek"
Vijfhoek wil een betoncentrale bouwen op industrieterrein de Vaart. De bouw is niet toegestaan volgens het huidige bestemmingsplan. Daarom moet de gemeenteraad een verklaring van geen bezwaar afgeven.
Het college van burgemeester en wethouders schreef aan de gemeenteraad dat een overslagkade noodzakelijk is voor de verdere ontwikkeling van Vijfhoek. Diverse partijen willen daarom weten of bij een 'ja' voor de betoncentrale automatisch ook een 'ja' voor de overslagkade volgt. Een meerderheid van de gemeenteraad is namelijk tegen de komst van die overslag.

Volgende week praat de raad verder
Wethouder Huis herhaalde donderdagavond het standpunt van het college dat de twee vergunningaanvragen los van elkaar staan. "De belangen van Vijfhoek moeten worden meegewogen", aldus Huis. De wethouder vindt dat het bedrijf een antwoord verdient en dat de procedure niet vertraagd moet worden. Hij zei dit na een verzoek van enkele raadsleden om meer tijd voor de bestudering van de vergunning. Ze krijgen daar in ieder geval een extra week voor, want door tijdgebrek is het onderwerp doorgeschoven naar de raadsvergadering van 5 oktober. 

reacties (11)

 • Wim

   

  De aanvraag bij het Block van kuffeler gaat om een laad en los haven om schepen met zand of grind te lossen deze schepen zullen ook geladen kennen worden met asfald of teerhoudend asfald wat op de vijfhoek aanwezig is. Jaren geleden was er al een aanvraag om een overslag station te bouwen voor stinkende afval voor de vuilverbrander Hvc. Gelukkig toen afgewezen.en vijfhoek legt deze overslag niet op eigen terrein aan lijkt mij want daar kennen geen schepen komen.

  reageer
 • Hannes

   

  Dus dan blijft het gewoon schutten; oké dan wordt het op hun eigenterrein verder geëxporteerd. Dan zal de recreatie en omwonende weinig of geen last van ondervinden! Wat dat betreft heben ze hun producten goed afgeschermd met blok-muren! ...Gr Hannes

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Er komt geen (container)haven inderdaad. De gemeenteraad heeft daar nee tegen gezegd. De gemeenteraad heeft zich niet uitgesproken over het overslagpunt, zoals Omroep Flevoland suggereert. Dit is trouwens iets dat aangelegd zal gaan worden door Vijfhoek op eigen terrein en voor eigen kosten. De beslissing over de vergunning komt nog. Eerst de milieu en effect rapportage. Johan van der Kroef, CDA-gemeenteraadslid

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Nee, de provincie hoeft geen verklaring van geen bezwaar afgeven. De provincie beslist, de gemeenteraad geeft advies aan provincie.

  reageer
 • Wim

   

  Kan achterhaald zijn maar de ook het verleden van de vijfhoek zal achterhaald worden wat er gesjoemeld is bij de vijfhoek.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Gerard

   

  Misschien omdat het bestemmingsplan daar stamt uit 1983? Is dus gigantisch achterhaald

  reageer
 • Marko

   

  De vijfhoek krijgt grof subsidie als winstgevend bedrijf. Van deze subsidie pot blijft vast wel wat over om bepaalde ambtenaren een kerst geschenk te geven. Protesten hebben geen zin want het kapitaal wint wel. Ook leefbaar Almere heeft geen belang bij de bewoners van Almere. En personeels uitbrijding zal bij de vijfhoek zeker wel komen. Maar denk dat het wel polen worden die hadden ze in het verleden ook genoeg daar lopen.

  reageer
 • Stevie

   

  Niet alleen de gemeente, maar ook de provincie zal een verklaring van geen bezwaar moeten afgeven. Waarom niet verhuizen naar Lelystad, alwaar er reeds begonnen is aan de ontwikkeling van een overslaghaven.

  reageer
 • Wim

   

  Ik denk dat de heer Huis zeker mee snoept met de subsidie pot van de vijfhoek. Want als je echt een leefbaar Almere wilt luister je naar de almerse bewoner en neem je de uitgezette bestemmings plannen serieus en drijf je niet je zin door.

  reageer
 • Jan

   

  Heeft meneer Huis belangen in vijfhoek? Je zou het haast denken. Een pleidooi voor dat bedrijf riekt daarnaar.

  reageer
 • Hannes

   

  Het antwoord is' er is geen overslaghaven bij het Blocg van Kuffeler; Wie gaat die aanleggen onderhouden en betalen!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert