Actie om globe terug te halen naar Globeplein

ALMERE
Winkeliers en omwonenden zijn een crowdfundingsactie begonnen om de globe terug te krijgen op het gelijknamige plein in Almere. De stenen aardbol stond daar tot 2012 maar werd door de gemeente weggehaald toen het Globeplein verbouwd ging worden. Daarna stond het kunstwerk van de Duitse kunstenaar Christian Tobin jarenlang te verstoffen in een depot. 

De gemeente neemt een groot deel van de verhuiskosten voor haar rekening maar alsnog is er 5.000 euro nodig om de granieten bol weer werkend en al terug te krijgen naar het plein.

Dat bedrag is zo hoog omdat de bol draait op een bak met water waardoor er een zuiveringsinstallatie noodzakelijk is. Op dit moment is er zo'n 170 euro opgehaald.

Sinds 2016 staat de globe gestald op het Buitenplein bij station Almere Buiten maar ook daar moet het kunstwerk weg als er gebouwd gaat worden. 

reacties (9)

 • Van Haven

   

  Ik hoop van harte dat het lukt! Zo jammer dat er door de gemeente zo respectloos met aanwezige kunst omgegaan wordt.

  reageer
 • Lambik

   

  Dus er staat een kunstwerk tot 2012.... gemeente besluit plein op te knappen, maar het kunstwerk kan niet terug geplaatst worden omdat er ergens een simpele herder op het gemeentehuis niet de kosten heeft geraamd voor het terug plaatsen... hoeveel heeft dat plein gekost en dan niet volledige bedrag terugplaatsen betalen.... te triest voor woorden...

  reageer
 • Havenaar

   

  Fantastisch initiatief, de stad is van ons allemaal en op deze manier zorg je voor verbinding en veranwoordelijk bij de mensen zelf. Als je iets graag wil kun je daar best een centje aan bijdragen!

  reageer
 • Gerretsen

   

  Er horen ook nog banken bij. Een staat bij het Spectrum. Almere heeft er een handje van ooit eerder zorgvuldig uitgezochte (kunst) werken te vernietigen. Podium op de Grote Markt, de groepen kastanjes, de rvs lantaarns en straatmeubilair op het Stationsplein. Wat een verspilling.

  reageer
 • Van Haven

   

  Zo jammer. Een stad hoort zijn eigen kunst te hebben, vaak is dat zelfs hetgene wat je je blijft herinneren als je ergens geweest bent. Hier verdwijnt van alles weer, geldt idd ook voor straatmeubilair, bomengroepen etc. In plaats van onderhouden wordt hier te vaak gekozen voor verwijderen. In Haven zie ik dat bij de muurschilderingen. Zij maken alles zoveel vrolijker en leuker! Maar ze verdwijnen door verbouwing ( zoals bij Corrosia en straks de Vomar) of ze moeten weg omdat ze kapot gaan. Jammer dat de gemeente hier geen oog voor heeft ( zij leggen liever voortdurend andere bestrating neer waar geen burger op zit te wachten...)

 • RonH

   

  Lijstje vervolgen: diverse muurschilderingen op Corrosia na de nieuwbouw verdwenen. Straks als mieuwbouw vomar op Plein komt, idem weer 3 stuks minder. Kopgevel tegenover corrodia boven de bakker in deplorabele staat idem bij de Wibra. Haven zou ooit het kunstdorp van Almere worden ... straks is er nagenoeg niks meer in het centrum. Schandalig. Vroeger was er nog een 1 procentregeling. We zijn er nu overal saaiheid van het maken. Geen wethouder die zijn nek uitsteekt. Mogelijk te bang omdat kunst sinds de pvv en de crises door rechts nederland een besmet woord is geworden.

 • Sander

   

  Ik ben het niet eens met de reacties hier, als je in Almere woont snap ik heel graag dat je een globe wil, dan kun je alle plekken zien waar het wél fijn wonen is. Een soort van, hoopvol dromen, een soort van uitzicht in nare tijden, Floriade georiënteerde tijden. Tijden in een hopeloze stad, gun die mensen dat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Martin R

   

  Enkeltje Duitsland, lijkt mij.

  reageer
 • Rijdende rechter

   

  Wat een onzin!! Sluit het personeels restaurant 1 week en laat alle ambtenaren hun eigen lunch en koffie meenemen van huis.. Dat scheelt al gauw een paar duizendjes...

  reageer
 • Jeroen

   

  Onzin? Ja, wat u schrijft is onzin! Wie heeft u wijsgemaakt dat ambtenaren een gratis lunch krijgen?

 • Gratis eten voor ambtenaren? Waar haal je deze onzinv vandaan? Gewon betalen voor je eten daar hor!

 • HH

   

  Waar baseert u op dat ambtenaren gratis lunch van de baas zouden krijgen?

 • Ad Vos

   

  Misschien dat er van het Floriade geld 💰 iets te gebruiken is.

  reageer
 • Flevolander

   

  Belachelijk dat het zo duur moet zijn het stond daar draaiend en al waarom verplaatst? 512156 en nu weer alles opnieuw het is toch te idioot voor woorden hoe er met ons geld omgegaan wordt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert