Oproep aan nieuw kabinet: stel opening vliegveld uit

LELYSTAD • Ma 2 oktober 2017 | 16:41 • Maandag 2 oktober 2017 | 16:41
De Statenfracties van CDA, VVD, ChristenUnie en D66 in Overijssel, Gelderland en Friesland doen een dringend beroep op hun onderhandelaars voor het nieuwe kabinet om Lelystad Airport pas te openen na herindeling van het luchtruim.
Statenleden van de vier partijen uit Overijssel, de ChristenUnie uit Gelderland en CDA en ChristenUnie uit Friesland schrijven dat aan de onderhandelaars.

De fracties constateren dat een grote meerderheid van de Tweede Kamer, bestaande uit hun eigen partijen en de PvdA, zich afgelopen donderdag in een overleg met staatssecretaris Dijksma achter opening van het vliegveld in 2019 heeft geschaard.
Daarmee gaat de Kamer volgens de Statenfracties voorbij aan de kritische geluiden van diezelfde fracties een week eerder. Openstelling in 2019 leidt tot vliegroutes met veel consequenties voor de regio.

Versnellen
De provinciale fracties zijn niet tegen de opening van Lelystad Airport, maar ze roepen de onderhandelaars 'nadrukkelijk op de komende twee jaar alle energie te zetten op het versnellen van de herindeling van het luchtruim en de openingsdatum van Lelystad Airport na herindeling in uw planvorming op te nemen'. Ook vragen ze om tijdige en gelijkwaardige betrokkenheid en inspraak van belanghebbenden.

CDA Overijssel
Dit weekeinde distantieerde het CDA Overijssel zich al van het standpunt van Kamerlid Martijn van Helvert, die zich voor opening van Lelystad Airport in 2019 had uitgesproken. Volgens Van Helvert is het acceptabel dat er vier jaar lang lager wordt gevlogen dan wenselijk is, omdat door het beperkte aantal vluchten vanaf Lelystad de overlast gering zal zijn. Met de herindeling in 2023 zijn hogere routes mogelijk.

De Tweede Kamer voert woensdagmorgen een kort debat over onder meer Lelystad Airport. Naar verwachting worden daarin diverse moties ingediend, waarover later wordt gestemd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel