Filewaarschuwing op N50 moet ongevallen voorkomen

NOORDOOSTPOLDER
Op de N50 bij Kampen komt een systeem dat automobilisten waarschuwt voor files. Met het bord hoopt Rijkswaterstaat het aantal ongevallen op de weg terug te dringen.

Op de N50 gebeuren geregeld ongevallen, niet zelden met fatale afloop. Via de weg rijden dagelijks ook veel Flevolanders richting Zwolle en weer terug. 

Regio wil maatregelen
De regio heeft het Rijk de afgelopen jaren geregeld gevraagd om extra veiligheidsmaatregelen en een verdubbeling van het drukste deel van de weg bij Kampen. Het systeem dat nu geplaatst wordt, behoort tot maatregelen die Rijkswaterstaat snel en zonder grote investeringen kan invoeren.

Het bord komt bij het viaduct over de Flevoweg bij Kampen, in de richting van Zwolle. Voorbij dit viaduct staat vaak file, maar dit is voor het viaduct niet altijd duidelijk zichtbaar. Laagstaande zon in de ochtendspits kan het zicht hier nog verder belemmeren.

Het waarschuwingssysteem moet weggebruikers eerder waarschuwen voor stilstaand verkeer verderop. Het systeem moet volgende maand in gebruik zijn.

reacties (8)

 • Schaapjes

   

  Dick ik rijd altijd 106 kmh op de cruise control op de N50 en dan nog wordt ik aan alle kanten voorbij gevlogen zelfs al over de doorgetrokken streep meegemaakt. Dat er mensen met 70 invoegen of met 50 bij zalkerbroek langs de flitspaal ik maak me er allang niet meer druk om. Het beste is om hierop te anticiperen en ook wat rustiger aan te doen. Dit land is te klein om hard te rijden wen er maar aan of ga verhuizen.

  reageer
 • Motormuis

   

  Laat iedereen de voegstroken gebruiken waarvoor deze zijn .... Deze zijn om geheel te gebruiken waardoor je snelheid maakt en dan pas kunt gaan invoegen. En niet zoals iedereen doet, gelijk haaks ertussen drukken. Dat is het grootste struikelblok bij de N50. Alsof de automobilist bang is dat ze de weg niet op kunnen. Als er een bord zou staan; als u de voegstroken NIET gebruikt zoals wenselijk is krijgt u een boete van €250.00 .... (Nee ik weet dat dit artikel niet in de wet staat) Let dan maar eens op wat er gebeurt .. Dan rijdt iedereen als de beste coureur! Wat voor sommige automobilisten ook nog kan helpen; vertrek eerder van huis !!

  reageer
 • sbr

   

  Krijgen ze dit wel op hun mobiel te zien dan..anders lezen ze t toch niet.

  reageer
 • Motormuis

   

  Dat kan dan miss geregeld worden net als de signalering als er een ambulance of andere hulpdienst wil passeren .... Maar een app zal hier vast nog niet voor zijn...

 • Whoknows

   

  maar zal deze signaleringen ook helpen om sommige weggebruikers te weerhouden om nog niet even snel in te gaan halen, omdat de auto voor hun niet iets langzamer rijd dan zij graag gewild hebben. Er moet idd wat aan gedaan worden, maar dit is een goedkope manier om er geen schuld meer aan te hebben.

  reageer
 • Lely

   

  Naast deze maatregel moet men zich ook (weer) gaan aanwennen verder vooruit te kijken dan de auto of 2 auto's voor zich. Dan zie je veel gewoon aankomen en kun je op tijd reageren. Hetzelfde op een "gewone" snelweg. Men zit kort op de voorganger en lijkt soms alleen te reageren op de remlichten van deze auto. Als je verder vooruit kijkt zie je het aankomen en kun je rustiger remmen en snelheid verminderen....

  reageer
 • JanB

   

  Dat is iets wat mensen inderdaad standaard moeten doen, vooruit kijken. Probleem op dit stuk is alleen vooral de bottleneck bij de op-afrit bij Kampen-noord, zeker komend vanaf Emmeloord. Zelfs als je daar het hele stuk vanaf Ramspol rustig verkeer voor je hebt gehad kan het best gebeuren dat je het viaduct over komt en het plots stapvoets voor je rijdt.

 • laat alle reacties zien
 • Ed

   

  Eindelijk, dit is al een probleem zolang die weg er ligt

  reageer
 • De Vries

   

  De trein er naast rijdt 140 en die wordt soms nog ingehaald door auto's. Dus bij wie ligt nou de fout?

  reageer
 • Dick

   

  Ja hoor, daar wordt de snelheidskaart weer gespeeld. Echter helaas, heeft de situatie daar helemaal niets met snelheid te maken maar alles met kijken. En wel vooruit kijken, niet twee meter voor de kentekenplaat van je auto. En vooral met je ogen van die smartphone wegblijven. Als je alleen op de weg zit kun je best eens even op je schermpje kijken maar helaas komt het maar zelden voor dat je alleen op de weg zit. Maar eigenlijk zijn alle kop staart aanrijdingen terug te voeren op het gedrag van invoegend verkeer bij aansluiting N307. Als daar mensen geen gang maken en toch de auto er tussen drukken creëer je verderop (dus richting Ens/Emmeloord) problemen want daar komt het vast te staan met alle gevolgen van dien. Als je dan niet doorhebt dat het vaststaat doordat je bijv. op je schermpje zit te gluren heb je kop-staart aanrijdingen als gevolg. Daar gaat 80, 60 of zelfs 30km/u rijden echt niets aan veranderen.

 • MarkS90

   

  Ze kunnen die weg ook 2 maal 2 baans maken vanaf Ramspol tot aan Zwolle ...

  reageer
 • De accountant

   

  Dat kan niet want er is geen geld voor toegewezen. Ook zijn er geen aannemers vrij om dit werk te doen. Iedereen is druk.

 • Jan

   

  Ja, en dan net als op het stuk ramspol-emmeloord v.v. Dat 30-40% van de weggebruikers denkt dat je daar 130 km/h mag rijden. Er zijn immers 2 rijstroken.. dat heeft de snelweg ook altijd... Domme kuddedieren...

 • kees d.

   

  Zou kunnen! Ook ik ben hier voorstander van maar dat neemt niet weg dat onnoemelijk hard gereden wordt en er zelfs wordt ingehaald waar dat nu niet mag. Van mij mogen ze dit soort verkeer aso's hard aanpakken.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert