'Ook gegevens kwetsbare kinderen Lelystad op straat'

LELYSTAD • Di 3 oktober 2017 | 17:46 • Dinsdag 3 oktober 2017 | 17:46
Behalve Dronten is ook Lelystad onzorgvuldig omgesprongen met persoonlijke gegevens van kinderen uit het speciaal onderwijs. Dat meldt RTL Nieuws dinsdag, op basis van eigen onderzoek. De gemeenten maakten de informatie onbedoeld openbaar op internet, tijdens hun zoektocht naar het meeste geschikte bedrijf voor het vervoer van leerlingen.

Welke informatie was openbaar?
Volgens RTL zijn in een document dat Lelystad op internet plaatste medische gegevens af te lezen: 'Leerling heeft PTSS' en 'Leerling kan woedeaanvallen hebben'. Bij een woonadres zou nadrukkelijk vermeld hebben gestaan dat het adres geheim was. In werkelijkheid was het bewuste adres volgens RTL jarenlang voor iedereen te zien.

Gemeente betreurt de fout
De gemeente Lelystad zegt de gemaakte fout te betreuren. De gegevens die door RTL werden gevonden, zijn volgens de gemeente van leerlingen uit het schooljaar 2014-2015. Nadat RTL hierover aan de bel trok, zijn de gegevens volgens Lelystad nog dezelfde dag weggehaald. Alle 164 betrokken ouders zouden telefonisch zijn benaderd en per brief verder zijn geïnformeerd. 

Verplichte aanbesteding
Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen naar het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Dat gebeurt op de website TenderNed.

Om geïnteresseerde bedrijven een indruk te kunnen geven van de hoeveelheid werk en het aantal kilometers dat gereden moet worden, hebben de gemeenten rittenlijsten met gegevens van leerlingen verstrekt. In de meeste gevallen waren deze gegevens anoniem gemaakt, maar volgens RTL staat inmiddels vast dat 35 gemeenten daarbij fouten hebben gemaakt. Landelijk zijn zo gevoelige gegevens van 4100 kinderen op straat beland.

Convenant
Volgens RTL gaat VVD-Kamerlid Bente Becker staatssecretaris Dekker van Onderwijs woensdag vragen om samen met minister Plasterk een convenant op te stellen, waarin gemeenten afspraken maken over het anonimiseren van leerlinggegevens. 

Dronten
Dronten bevestigde vorige maand dat er fouten waren gemaakt, maar benadrukte dat het om niet herleidbare informatie ging.


 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel