Sympathie voor oproep culturele instellingen

ALMERE • Wo 4 oktober 2017 | 12:17 • Woensdag 4 oktober 2017 | 12:17
Culturele instellingen moeten gecompenseerd worden voor het feit dat hun subsidies jarenlang niet zijn aangepast aan de inflatie. Dat vindt een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad. De partijen reageren daarmee op een brandbrief van de instellingen om niet verder te bezuinigen op cultuur in de stad. 

Volgens de instellingen staat het water hen tot aan de lippen, omdat de gemeentelijke subsidie al sinds 2010 niet meer wordt aangepast aan de inflatie. Lonen en prijzen stegen in die periode wel gewoon. Ze schrijven in de brief dat daardoor mensen ontslagen moeten worden, cao-regels niet kunnen worden nageleefd en vrijwilligers worden ingezet voor reguliere taken.

Een meerderheid van de raad is gevoelig voor de oproep.  D66, PvdA, VVD, Leefbaar Almere, GroenLinks en de SP onderschrijven het probleem en willen het in ieder geval voor  2018 oplossen als er ruimte is in de begroting.

Diverse reactie
"De culturele instellingen hebben een punt en wij moeten in de begroting kijken of dit probleem opgelost kan worden", zeggen Jan Lems van D66 en Nico van Duijn van Leefbaar Almere. 

Volgens Willy Anne van der Heijden van GroenLinks en Ans DeSumma van de SP moet er een structurele oplossing komen want Almere is aan het groeien en het is noodzakelijk om te investeren in het culturele aanbod in de stad. "Cultuur is net als olie voor de motor", zegt Ans DeSumma. 

"Als de begroting het toestaat, moeten alle gesubsidieerde instellingen gecompenseerd worden voor de inflatie", aldus John van der Pauw van de PvdA.

Collegepartij CDA ziet het probleem wel maar kan nog niet zeggen of er ruimte is in de begroting om gehoor te geven aan de oproep van de culturele instellingen. Grote oppositiepartij PVV is tegen extra geld voor cultuur in de stad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel