Sympathie voor oproep culturele instellingen

ALMERE
Culturele instellingen moeten gecompenseerd worden voor het feit dat hun subsidies jarenlang niet zijn aangepast aan de inflatie. Dat vindt een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad. De partijen reageren daarmee op een brandbrief van de instellingen om niet verder te bezuinigen op cultuur in de stad. 

Volgens de instellingen staat het water hen tot aan de lippen, omdat de gemeentelijke subsidie al sinds 2010 niet meer wordt aangepast aan de inflatie. Lonen en prijzen stegen in die periode wel gewoon. Ze schrijven in de brief dat daardoor mensen ontslagen moeten worden, cao-regels niet kunnen worden nageleefd en vrijwilligers worden ingezet voor reguliere taken.

Een meerderheid van de raad is gevoelig voor de oproep.  D66, PvdA, VVD, Leefbaar Almere, GroenLinks en de SP onderschrijven het probleem en willen het in ieder geval voor  2018 oplossen als er ruimte is in de begroting.

Diverse reactie
"De culturele instellingen hebben een punt en wij moeten in de begroting kijken of dit probleem opgelost kan worden", zeggen Jan Lems van D66 en Nico van Duijn van Leefbaar Almere. 

Volgens Willy Anne van der Heijden van GroenLinks en Ans DeSumma van de SP moet er een structurele oplossing komen want Almere is aan het groeien en het is noodzakelijk om te investeren in het culturele aanbod in de stad. "Cultuur is net als olie voor de motor", zegt Ans DeSumma. 

"Als de begroting het toestaat, moeten alle gesubsidieerde instellingen gecompenseerd worden voor de inflatie", aldus John van der Pauw van de PvdA.

Collegepartij CDA ziet het probleem wel maar kan nog niet zeggen of er ruimte is in de begroting om gehoor te geven aan de oproep van de culturele instellingen. Grote oppositiepartij PVV is tegen extra geld voor cultuur in de stad.

reacties (10)

 • Boels

   

  Subsidieverslaving, dat is het. Dat de overheid faciliterend optreedt door behuizing beschikbaar te stellen (wat kost dat overigens?) is te verdedigen. Daklozen moeten tenslotte ook geholpen worden. Afkicken is zwaar en lukt alleen met een streng regiem. Brood en spelen voor het volk is ook een verdienmodel en daar moet aan gesleuteld worden.

  reageer
 • Van Buiten

   

  OK er zijn 2 bezoekers geweest bij die expositie. En dat afgezien van die paar snobs die er op uitnodiging geweest zijn.

  reageer
 • Van Haven

   

  Welnee, in Corrosia komen bijv. ook schoolklassen, juist leuk omdat het kleinschalig is. Ik weet niet wie u onder 'elite mensen' verstaat, maar ik ken veel mensen die naar bijv Suburbia gaan kijken ....

  reageer
 • Van Haven

   

  Ja,hoor, ik ben er geweest. De nieuwe expositieruimte in Corrosia vind ik een stuk mooier, lichter, dan het voor de verbouwing was.

  reageer
 • Wethouder Hekking

   

  Ik vermoed dat de verkiezingen in aantocht zijn. Partijen die zich het afgelopen jaar veel krediet hebben verspeeld (PvdA, D66, LA), proberen de kiezer te paaien. Voor de duidelijkheid dat zijn dezelfde partijen die het probleem hebben veroorzaakt. Graag afrekenen bij de verkiezingen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • JJ

   

  % kan je ook als kunst zien.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Als kunst en cultuur een echte maatschappelijke waarde hebben dan mag dat best wel met gelden uit de maatschappij worden betaald. Helaas is het echter een klein groepje ( bobo's) die voor ons, de maatschappij wel even bepalen wat wij nodig hebben. En dan schrijven ze in een brief dat mensen ontslagen moeten worden, cao-regels niet kunnen worden nageleefd en vrijwilligers worden ingezet voor reguliere taken. Nou weet je? Neem eens een kijkje in de medische c.q. ouderenzorg.....

  reageer
 • HH

   

  Wat een onzin. Laat iedereen die behoefte heeft aan Kunst en Cultuur dat zelf betalen. Van mij mag de BTW op Kunst en Cultuur ook naar 21%. Echt bizar dat de BTW hiervoor maar 6% bedraagt (dat is het tarief voor eerste levensbehoeften).

  reageer
 • Franklin

   

  Alle culturele instellingen doen toch wat anders? waarom tonnen naar kleine clubjes waar nooit iemand heengaat? alleen interessant doenerij. suburpia en corrossia is alleen voor elite mensen.

  reageer
 • Gras

   

  wat een onzin laat ze ook eens iets doen waar echt mensen heen gaan. In corossia is nu een zwembad gemaakt door een kunstenaar we wonen er bijna naast en er gaat echt nooit iemand naartoe.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert