'Robots nemen het wieden uiteindelijk over'

LELYSTAD
Jaco Burgers van biologisch akkerbouwbedrijf ERF bij Lelystad is ervan overtuigd dat over een aantal jaar onkruid helemaal met robots gewied kan worden. "We werken nu al veel met camera's en software bij onze wiedmachines. Die kunnen de planten herkennen en het onkruid effectief weghalen, maar dit is nog maar het begin", aldus Burgers. 

De wiedmachines kunnen nu nog niet alles. Bij sommige gewassen zijn ze helemaal niet inzetbaar en is nog steeds veel menselijke arbeid nodig.

"Dit met de hand schoffelen is echt noodzakelijk bij biologische landbouw. Juist dicht rond de gewassen kan de machine vaak niet goed komen. Ik denk dat we over 20 jaar echt langs de akker kunnen blijven staan en de robots al het werk doen", zegt Burgers.

De hele eerste week van oktober schenkt Omroep Flevoland speciale aandacht aan de agrariërs in de provincie.

reacties (3)

 • Henk Jan

   

  Basisloon! Echt nu invoeren anders zijn we straks zuur

  reageer
 • peter van den bemt

   

  En dan zijn er nog altijd mensen, ook politici, die blijven zeggen dat automatisering/robotisering geen banen kost. Natuurlijk: het levert ook nieuwe banen op. Maar lang niet zoveel. Het wordt echt wel tijd om over een ander systeem van arbeid- en inkomensverdeling na te denken. En te accepteren dat 'werk voor iedereen' een utopie is.

  reageer
 • Ger

   

  Dat is mooi m'n spuit gaat nog 19 jaar mee, en dan hoop ik AOW te krijgen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert