Aanpassingen om veiligheid in sluizen te vergroten

FLEVOLAND
De provincie wil het marifoonsysteem in de centrale bedieningsruimte voor sluizen en bruggen in het provinciehuis verbeteren. Zo moet het voor bedienend personeel mogelijk worden om via de marifoon met meerdere schippers tegelijk te spreken. Verder wordt bij alle bruggen en sluizen hetzelfde type noodknop geplaatst.

Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen die de provinciale SGP stelde na het ongeval met een schip in de Urkersluis, vorige maand. Een schip kwam toen klem te zitten onder de brug bij de sluis. De brug raakte beschadigd en kan pas in december weer volledig worden gebruikt.

Toen de schipper doorkreeg dat het mis ging, zou hij via de marifoon contact hebben gezocht met de centrale bediening in Lelystad, maar dat lukte niet. Het is niet bekend of de bediening vorige maand ten tijde van het ongeval al met een andere schipper in gesprek was. 

Sensoren weggehaald
Branchevereniging voor de binnenvaart Schuttevaer pleitte na het ongeval voor technische aanpassingen. Door het plaatsen van sensoren in de sluis zou bijvoorbeeld kunnen worden voorkomen dat een brugdek daalt terwijl daar nog een schip onder ligt.

In de beantwoording van de SGP-vragen schrijft de provincie dat in het verleden op alle bruggen in de Noordoostpolder sensoren hebben gezeten. Wanneer die sensoren een object onder de brug detecteerden, kon de brug niet sluiten of ging hij uit voorzorg weer open. Maar volgens de provincie greep dit systeem vaak ten onrechte in, vermoedelijk omdat er vogels voor de sensor langsvlogen. Ze zijn daarom weer weggehaald.

Onderzoek loopt nog
Vragen van de SGP over de precieze toedracht van het laatste sluisongeval worden nog niet beantwoord. Volgens de provincie loopt het onderzoek nog en zullen pas over een paar weken de uitkomsten bekend zijn.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert