Flevolandse basisschoolleraren in staking

FLEVOLAND
Basisschoolleraren uit Flevoland hebben donderdag gestaakt. In Den Haag hebben ze deelgenomen aan een landelijke manifestatie. 

Vanwege de staking waren de meeste basisscholen in Flevoland dicht. De meesters en juffen legden het werk neer uit protest tegen de lage salarissen en hoge werkdruk in het basisonderwijs. Ze eisen 1,4 miljard euro, waarvan minimaal 900 miljoen euro voor de salarissen. De rest is nodig om de werkdruk te verlichten met bijvoorbeeld onderwijsassistenten en kleinere klassen. 

De politiek wil 270 miljoen euro uittrekken voor hogere salarissen. Ingewijden meldden aan RTL Nieuws dat daar nog eens bijna 500 miljoen euro extra bij komt voor de verlaging van de werkdruk in het basisonderwijs. Ondanks deze berichten zijn de protesten donderdag doorgegaan.

Niet overal gestaakt
Niet bij alle scholen werd gestaakt. Bijvoorbeeld op de Dr. Maarten Lutherschool op Urk. Directeur Harm Schuttel ziet niets in staken, maar meer in overleg. Schuttel vindt wel dat er meer geld moet komen en dat de werkdruk hoog is. 

Acties om kinderen op te vangen
Op verschillende plaatsen in de provincie sprongen instellingen in op de staking. Zo konden kinderen gratis een leerzame dag beleven in Veiligheidsmuseum PIT. Kinderen mochten voor 2 euro zwemmen in het Bosbad in Emmeloord. Ouders konden er ook voor kiezen om hun kinderen naar de Meerpaal in Dronten te brengen. Daar was van alles te doen zoals workshops en een bioscoopfilm. 

reacties (17)

 • Willemsen

   

  Maar mag nu ook verlangd of misschien wel geëist worden dat als de eisen van hetonderwijspersoneel zijn ingewilligd dat de kwaliteit dan ook echt met sprongen vooruit gaat? In het verleden is vaker om meer geld gevraagd en gegeven omdat de kwaliteit van het onderwijs ondermaats was. Heeft zo te zien niet gewerkt. Btw enkele jaren geleden is onderzoek geweest naar de kwaliteit van de onderwijzers zelf. Het resutlaat was toen niet best.

  reageer
 • hans

   

  Misschien moet de tweede kamer een onderzoekje doen waar die 1 miljard is gebleven. Sander Dekker kon het niet verantwoorden...

 • Harry Klein

   

  Staken is een recht, onderwijs een plicht tot 18 jaar. Zolang het over geld gaat heb ik geen oor. Gaat het over kwaliteit dan wil ik luisteren. Het begint allemaal bij respect voor en in het onderwijs. Eerst moet de kwaliteit van het PABO drastisch omhoog waarmee er ruimte komt voor talent en onderwijs kwaliteit weer beloond kan worden met respect, geld en positionering (geen aanzien, dat is oud PvdA denken). Neem een voorbeeld aan Scandinavië en stel daad!

  reageer
 • Bb

   

  Als ze er geld bij krijgen hebben ze geen druk meer !!! Dat is het zelden dat een buschauffeurs net zoveel wil verdienen als een piloot breng ook mensen van a maar b

  reageer
 • Barbara

   

  Een leraar of een juf zou iemand moeten zijn die je nooit eerder hebt gekend! Een leuke grappige docent. Een verrassing om naar hem of haar te kunnen luisteren.Een spannende verteller. Iemand waar je ook je petje voor af wilt nemen. Iemand die jou nieuwsgierig kan maken. De verhoudingen docent, leerling ging een beetje scheef hangen toen we ( lang geleden ondertussen) docenten bij de voornaam gingen noemen, jij en ik, vrienden voor het leven? Mooi niet, want respect en een beetje afstand is juist nodig om de zin van het willen leren leuk te kunnen houden. Docenten op hun beurt zouden veel vrijer moeten kunnen zijn in het kunnen vertellen van hun eigen verhalen en ervaringen. Daar pak je een kind mee in. Niet met dorre leerstof pompen in kinderen die hun hersens bij heel andere zaken hebben zitten waarvan ze na het verlaten van de school eigenlijk nog niet weten wat je er mee aan moet omdat je nog steeds niet veel weet.Daarom is staken voor meer salaris volgens mij niet hetgeen wat het docentschap aantrekkelijker maakt, zeker niet als opvoeder van de leerling en docent zichzelf niet begrijpen. Als een leraar ook zelf is opgevoed met dezelfde mechanische kennis als dat ie nu moet doceren dan blijft voor het hele systeem en knagen, hangen en wurgen.Te veel tijd gaat volgens mij ook zitten in het trachten op te voeden van het gehoor, want ook thuis blijft werkelijke interesse in de zoon of dochter ook al te vaak achterwege..Gebrek aan tijd. Tijd die iedereen, alle partijen te veel aan banden legt, waardoor steeds meer gebrek.

  reageer
 • Karel

   

  Ik kan het in een aantal zaken met u eens zijn, zeker. Hoewel een leuke, grappige docent en verteller mij wat al te simpel overkomt. Wat status betreft slaat u de spijker op zijn kop. Het respect verdween en daarmee kelderden ook de salarissen. Meer salaris kan het vak wel degelijk aantrekkelijker maken, al is het alleen maar om de leerkracht weer status terug te geven. De hypotheek of huur moet gewoon worden betaald. Bovendien dienen andere basisvoorwaarden aanwezig te zijn, zoals enthousiasme, roeping, stevig in je schoenen kunnen staan, incasseringsvermogen, stressbestendig, maar bovenal de noodzakelijke kennis. En dat begint al bij het niveau van de PABO, waar natuurlijk ook op werd bezuinigd door Den Haag.

 • Jay

   

  Werkelijk stuitend hoe dom en onwetend er wordt gereageerd. Vooral dat lekker veel vrij wordt puur uit jaloezie geroepen. Ongegronde jaloezie, want leraren hebben lang niet altijd vrij als de kinderen niet op school zijn. Ze zijn heel erg druk, verdienen schofterig weinig en hebben daarbij heel wat te stellen met hun leerlingen. EN hun ouders. Want reken maar dat je die aan je bureau krijgt als er maar dát voorvalt. Meestal ook niet de fijnste mensen vaak, die verantwoording komen eisen voor wat jij als docent hun prinsje of prinsesje wel niet aandoet..... Nee, daar mag best wat meer geld tegenover staan.

  reageer
 • Do

   

  Helemaal MEE eens!!!! Makkelijke gedachtes van iedereen! Zelfs IK als minimum verdienster sta volledig achter de staking! Ik denk graag aan de leraressen en leraren die fit op het werk kunnen komen zodat onze kinderen beter zullen leren dan wat wij allemaal ooit hebben gedaan.. en dat gebeurt niet met kopstoten maar wel met knallende kopstoten dankzij de bezuinigingen op het onderwijs.. en JA mensen ook in de zorg! Dat heb ik wel gezien met mijn oma! Elke staking ataat in zn recht vind ik! Kijk eens verder.. kinderen gaan hierdoor ook achteruit.. maar dat maakt niets uit?

 • laat alle reacties zien
 • Ans

   

  Willen degene die zeggen dat staken onzin is want het verdiend genoeg en lekker veel vakantie ff uitleggen waarom er dan geen genoeg leraren zijn voor die geweldige baan? Je kan wel zeuren over vandaag vrij zijn, maar mijn kids zijn al 4x opgedeeld omdat er geen inval te krijgen was. Daar leren ze ook niks van!

  reageer
 • dw

   

  werkdruk heb je overal in deze haastige maatschapij. denk er goed overna voor je in het onderwijs gaat werken, school is tegenwoordig net een verlengstuk van de opvang met 2 wekende ouders. staken is een recht maar onderwijs is zeker geen slecht betaalde baan. maar zoals altijd is het gras bij de buren altijd groener.

  reageer
 • Havenaar

   

  De meeste scholen hebben vast wel een aantal handige ouders van kinderen die een klas kleiner kunnen maken. Heb je meteen meer bergruimte.

  reageer
 • Rudolf

   

  Schande. Werkdruk? Elke baan heeft z’n werkdruk88. Leraren en leraressen hebben ongelofelijk veel vrij. En wat te denken van “studie” dagen om de haverklap. Ouders hebben hier weer last van. Als je €100 meer krijgt, is dan de werkdruk minder erg? Niet te snappen deze staking. Eind van deze maand gewoon een dag minder uitbetalen zou ik zeggen. Niet de maatschappij weer laten opdraaien voor de kosten.

  reageer
 • Do

   

  "Leraren en leraressen hebben ongelovelijk veelvrij." WRONG! Kan mij nog goed herinneren dat ik mijn kindjes in een tussenvakantie de laatste school dag kwam halen, en k de juf een fijne vakantie toewensde (ik zelf moest ook gewoon werken) dat zij al puffend aangaf dat ze dankzij de drukte van de over volle klassen en werkstukken toch echt even flink moest doorwerken in de vakantie. En dat is nu tegenwoordig wel bijna elke vakantie weer het zelfde liedje.. misschien leef jij nog in het jaar 0000 waar het wel nog allemaal indd kon.. klop klop het is bijna 2018...... in deze tijd is letterlijk NIEMAND meer echt blij met zn werk/salaris.. zelfs ik als schoonmaakster denk bij mezelf.. je werkt om te leven en je leeft om te werken.. en alles maar duurder worden terwijl jij alleen maar nog aan het zwoegen bent voor brood om de plank.. ZELFS als leraar/lerares zijnde.. dus met alle respect op jou reactie..... k zou graag een minder overgewerkte lerares hebben voor mijn kinderen Zodat zij fris en fruitig zonder hoofdpijn en te veel kindjes toch echt alle kindjes de kans kan geven iets te LEREN! Zodat zij later zelfs HOGER kunnen komen dan wat wij allemaal als werk hebben.

 • Karel

   

  Dat u denkt dat docenten net zo vaak vrij zijn als dat de kinderen vakantie hebben, zegt vooral iets over hoe u zich in het onderwijs heeft verdiept voordat u deze woorden de wereld in slingerde. Dus dat misverstand is nu uit de wereld. Evenmin eindigt hun werktijd als de school dichtgaat. Ook 's avonds wordt vaak gewerkt door ouderavonden, vergaderingen, allerlei schoolevenementen (allemaal niet betaald, natuurlijk). Over thuis nog werk nakijken en het invullen van vaak zinloze administratieve formulieren zullen we het maar niet hebben. Ook niet over het feit dat dominant aanwezige ouders in je nek meehijgen zodat hun troetelkind in hun ogen niet onheus wordt bejegend door "die nietsnutten van docenten". Ook niet over het feit dat ouders verwachten dat hun kind door de school wordt opgevoed, terwijl die toch echt - het zal u verbazen - thuis begint. De stress voor docenten zou al minder worden, als men weer gewoon kan doen waar het onderwijs voor bedoeld is: het overdragen van kennis.

 • Hans

   

  Ik vind het maar gezeur. Er zijn zoveel beroepen die veel zwaarder zijn er waar minder wordt verdiend. Stop eerst eens met al die deeltijd baantjes in het onderwijs en graag wat meer mannen voor de klas. De helft van het personeel is doorlopend afwezig vanwege zwangerschapsverlof of heeft last van de hormonen. Dus besteed het geld aan meer mannen voor de klas, die zeuren ook wat minder over werkdruk. Win -win situatie. Beter onderwijs en de juffen kunnen thuis zitten, lekker zwanger worden, facebooken en twitteren.

  reageer
 • moon

   

  Hier ben ik het helemaal mee eens

 • hans

   

  Tip: praat eens met je huisarts! Succes!

 • settler1978

   

  ik vind het een grote schande dat kinderen de dupe hiervan zijn. laat de minister die hiervoor verantwoordelijk is ook zijn biezen maar pakken aangezien er veel te veel veel geld wordt verspeeld aan at-imtrims en dan blijft er weinig over voor de leraren en denk ook even aan de ouders die dit ook weer mogen oplossen waar is de financiele vergoeding voor de ouders van een dag niet werken voor hun ???? alles kan in dit zieke land. laat ze nu maar eens hun tegoeden bij de banken aanspreken ( ca 4 miljard )

  reageer
 • Van Haven

   

  Ik wens hen succes met de actie. Hoop dat ze naast meer salaris ook werkdrukverlaging ( kleinere klassen en onderwijsassistenten) tegemoet kunnen zien. Dat is niet alleen goed voor de leerkrachten in het basisonderwijs, maar zeker ook voor al hun leerlingen!

  reageer
 • hans

   

  Hear-hear! Zeker ook voor jullie en mijn kinderen!

 • Henk

   

  Minder werkdruk, ok, lijkt me niet heel gek. Maar vinden dat 2400 euro startsalaris weinig is, dat is absurd. Dat is veel geld! En dan na circa 15 jaar aan de max van je schaal zitten... dat is overal zo, en je hoeft er niets voor te doen, anders dan op je plek blijven zitten... Niet iedereen kan maar doorgroeien in salaris, anders dan inflatie.

  reageer
 • hans

   

  Wat als je de inflatie een aantal jaren niet krijgt? En enorme achterstand in vergelijking tot andere sectoren. De OESO cijfers zijn helder.Nederlanse basisschool leerkrachten verdienen 20% minder!

 • Frenky

   

  Ze waren er toch zelf bij toen ze ergens aan de slag gingen... Neem aan dat je dan ook te horen krijgt wat je gaat verdienen.. Daar hebben ze ja tegen gezegd. Werkdruk kan ik niet over oordelen.

  reageer
 • truus

   

  vele, vooral oudere leerkrachten, wisten niet wat er nu voor werkdruk op hun schouders kwam. Door de vele veranderingen moeten zij veel problemen oplossen waar de kinderen vroeger naar andere scholen gingen. Maar de regering heeft bezuinigd, minder ondersteunend personeel, meer rapporteren, grotere groepen met verschillende nivo's, geeft voor velen zoveel werk wat je in je aangestelde tijd niet meer kan doen.

 • truus

   

  vele, vooral oudere leerkrachten, wisten niet wat er nu voor werkdruk op hun schouders kwam. Door de vele veranderingen moeten zij veel problemen oplossen waar de kinderen vroeger naar andere scholen gingen. Maar de regering heeft bezuinigd, minder ondersteunend personeel, meer rapporteren, grotere groepen met verschillende nivo's, geeft voor velen zoveel werk wat je in je aangestelde tijd niet meer kan doen.

 • Van Haven

   

  Als je een opleiding gaat volgen weet je vaak niet wat je gaat verdienen (of hebt u, voor u ging studeren geïnformeerd wat uw salaris zou gaan worden? Ik niet, eerlijk gezegd) . Ook weet je niet hoe de loonstijging in een bepaalde sector gaat verlopen.

 • M Janssen

   

  Dat ze minder werkdruk en kleinere klassen willen dat snap ik. Maar dat ze dan minder hoeven te doen en dan nog meer geld willen vind ik wat minder begrijpelijk

  reageer
 • hans

   

  Als je dezelfde opleiding hebt, wil je ook hetzelfde salaris. Na meer dan 30 jaar bezuinigingen is men het helemaal zat. Nu weer het plan om het meest onnederlandse volkslied aan te leren. De koning van Spanje eren? 80 jaar oorlog voor gevoerd! Weer een werkelijk ridicuul plan)

 • Marian

   

  Drie opstap plaatsen.... Mis Emmeloord.

  reageer
 • Hans K

   

  Schandelijke vertoning. Leraren zouden eens een dagje mee moeten lopen in de zorg. Bij voorkeur in de nacht in het verpleeghuis. Medewerkers in de zorg krijgen nog steeds minder betaald dan een leraar. Wat mij betreft alle stakende leraren morgen ontslag. En daarnaast lost staken niets op. Wat voor voorbeeldgedrag richting leerlingen is dit nu?

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dus omdat het elders nóg erger is mogen leraren niet staken en moeten ze ontslagen worden? Wat een kromme redenering.

 • Flevoburger

   

  Het zou mij niets verbazen als Hans zelf niet eens in de zorg werkt. Ik ken nogal wat mensen die daar wel werkzaam zijn en zich helemaal in de acties van de leraren kunnen vinden. Overigens heeft het personeel in de zorg in het verleden ook door middel van actie voeren een iets meer rechtvaardiger beloning hebben gekregen... Welterusten Hans K.

 • Whoknows

   

  misschien moet jij eens een weekje meedraaien op een basisschool. En Ja ook de zorg is een zorgwekkende zwaar beroep.

 • Almere4ever

   

  goede reactie ze verdienen genoeg,een dagje ruilen en dan het liefst op de dag van de salaris betaling.

 • Van Haven

   

  Misschien moet u dan eens meelopen met een basisschooldocent.... Het is zo makkelijk oordelen over andermans werk ... Ik ben overtuigd van de grote werkdruk in beide sectoren. ( Omdat een sector onderbetaald wordt, moet dat dus ook voor andere sectoren gelden?). Ik las dat het verschil in salaris tussen PO en VO 25 % is, dat is een veel te groot verschil. Een negatieve kant aan het werk in het onderwijs (zeker in het basis-, speciaal- en praktijkonderwijs) is dat er altijd veel werk mee naar huis genomen wordt. Het werk wat nooit af is drukt zwaar op schouders. Ook de negativiteit, het vaak respectloos behandeld worden, wat steeds erger wordt, maakt het zwaar. Het lijkt me niet handig alle stakende basisschoolleerkrachten te ontslaan, er dreigt al een groot tekort .... Voorbeeldgedrag? Laten zien en uiteraard bespreken dat je rechten hebt ...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert