Sparen en vier miljoen extra investeren

ALMERE
Een extra investering van vier miljoen euro in de stad en 16 miljoen euro in de spaarpot. Dat is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van Almere voor de begroting van 2018.

De investering moet vooral naar Almere Haven gaan. Zo moet het centrum van het oude stadsdeel opgeknapt worden en gaat de Playground naast de sporthal op de schop. Ongeveer 12.000 zieke essen in de stad worden vervangen en sociale wijkteams worden versterkt door extra personeel om de werkdruk te verlichten.

Waar komt het geld vandaan?
De gemeente Almere heeft vorig jaar 20 miljoen euro verdiend aan de verkoop van de grond. 16 miljoen euro gaat naar de gemeentelijke spaarrekening. De economie trekt weer aan en dat heeft volgens wethouder Mark Pol positieve gevolgen voor de grondexploitatie. Zo verwacht hij dat er 2000 nieuwe woningen in 2018 worden gebouwd. Ook is het aantal uitkeringsgerechtigden stabiel gebleven. 

Wethouder wil dat Almere gaat sparen
Mark Pol verwacht het komende jaar miljoenen euro's te krijgen vanwege de verkoop van grond. Volgens de wethouder werd er de afgelopen jaren vaak een greep gedaan in de reserves om tegenvallers om te vangen. Nu kan de spaarpot weer aangevuld worden. 

De stad heeft onderhoud nodig
Almere is veertig jaar oud. Daardoor krijgt het nieuwe stadsbestuur dat na de verkiezingen van volgend jaar gevormd wordt met vervangingskosten te maken, zoals nieuwe bestrating of extra onderhoud. Daarom vindt Pol dat het nu zaak is om zoveel mogelijk te sparen. De gemeenteraad praat de komende weken over de begroting. 

reacties (5)

 • ron h

   

  probleem is : dit hebben we al vaker meegemaakt bij verkiezingen vele partijen die zeiden dat er meer geld voor onderhoud moest komen. en zowaar het budget ging toen omhoog waarna het al snel weer naar beneden ging. en ja dan ben je weer bij nieuwe verkiezingen en herhaalt zich dat weer.

  reageer
 • Karel

   

  Natuurlijk, met u eens. Dit zijn mooie maar zouteloze verkiezingspraatjes. Almeerders, trap er niet in. Dat gemaakte potje gaat echt niet naar extra onderhoud of bestrating, ja, misschien die van de Flopriade. Dat zou kunnen.

 • Wethouder Hekking

   

  Het B&W van Almere ruikt de verkiezingen. Sparen voor onderhoud. Iets wat veel Almeerse inwoners al jaren roepen. Om deze Almeerders te paaien roept het B&W dat ineens. Geld verkwisten aan een kansloos project om het nodige onderhoud op de lange termijn te schuiven. Stuur het huidige B&W alsjeblieft bij de volgende verkiezingen haar huis. Laat verantwoordelijke partijen Almere opknappen. Niet alleen voor het onderhoud maar ook in de politiek.

  reageer
 • Hannes

   

  Uit welke kavels zijn die 20 miljoen in één jaar tijd dan verdiend.

  reageer
 • TLL

   

  Misschien doordat er overal in de stad weer gebouwd wordt!

 • Karel

   

  Goede vraag!

 • Karel

   

  Het is Haven van harte gegund, maar kom ook eens in de rest van Almere kijken. Verpaupering en verloedering alom. Ideetje! Misschien die 16 miljoen gebruiken voor al het achterstallige onderhoud. Langer wachten maakt het herstel nog veel duurder. Doe ook meteen wat aan de kaalslag. Niet in de reservepot die 16 miljoen, want we weten wel waar die dan terechtkomt. Stond Pol trouwens niet op het punt te vertrekken? Zijn verwachtingen om uit grondverkoop miljoenen te verkrijgen, is een vaag verhaal en vooral voorbarig. Een verschot nemen op niks, noem ik dat.

  reageer
 • Dirk

   

  4 miljoen naar haven ehh ja voor onderhoud ik zou zeggen heel almere is verpauperd zou er maar 6 miljoen bij doen om de achterstallige onderhoud in heel almere aan te pakken en de rest op de rekening maar niet voor de flopiade maar als buffer voor latere tijden .

  reageer
 • Ton

   

  Ik weet niet of u oogkleppen op heeft echter in heel wat wijken is groot onderhoud gepleegd. Natuurlijk kan het altijd beter maar om te zeggen dat Almere verpaupert is sterk overdreven. Ik heb de indruk dat de gemeente Almere in uw ogen (en helaas bent u niet de enige op dit forum) niets goed kan doen. (Nee ik werk niet bij de gemeente Almere) Fijne dag verder.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert