Boswachters alert op paddenstoelenplukkers

FLEVOLAND
Boswachters in Flevoland zijn de komende weken extra alert op paddenstoelenplukkers in de bossen. Het Algemeen Dagblad schreef donderdag dat dit jaar in Nederland al bijna 200 mensen bij een dokter zijn beland nadat ze vermoedelijk giftige zwammen hadden gegeten.

Volgens Freek Rebel van Staatsbosbeheer gaan de Flevolandse boswachters niet vaker op pad, maar letten ze tijdens hun reguliere surveillance wel extra op. Rebel noemt het onverstandig en gevaarlijk als mensen zomaar zwammen gaan plukken en opeten. Dat leidt bovendien tot een kaalslag van het bos, zegt hij. "De natuurwaarden raken dan verstoord. We zagen de afgelopen zomer al iets soortgelijks met de bramen. Als iedereen die meeneemt, heeft dat merkbare gevolgen voor het bos."

Geen tassencontrole
Volgens Rebel houdt Staatsbosbeheer geen tassencontrole bij de uitgang van het bos. Wel zullen mensen die het te bont maken, daarop worden aangesproken. "Veel boswachters zijn bijzonder opsporingsambtenaar. Zij mogen gretige paddenstoelenplukkers als boa een boete opleggen." Hoe hoog die boete is, kan Rebel niet onmiddellijk zeggen. Wel benadrukt hij dat boswachters ook in de weekenden surveilleren. "Ons uitgangspunt blijft dat iedereen van harte welkom is in onze bossen. Maar maak van die gastvrijheid alsjeblieft geen misbruik."

reacties (8)

 • Rene

   

  Geen medelijden met paddenstoelenplukkers die ziek worden. Met name zijn het Oost-Europeanen die gratis aan lekkere dingen willen komen. De sloten in Lelystad worden door hen ook al leeggevist.

  reageer
 • "Almeerse weelde" nooit gelezen zeker. Een in bepaalde kringen bejubeld boek. Daar staat precies in wanneer je waar moet zijn met je kruiwagen om de noten vervolgens op de markt te verkopen..

  reageer
 • kees d.

   

  Zeker geen paddenstoelen plukken als je niet zeker bent van je zaak. Veel paddenstoelen lijken op elkaar en daarmee kan je behoorlijk de fout mee ingaan.

  reageer
 • Boels

   

  Gewoon doen, ook als je hout voor de openhaard nodig hebt. De bijl erin of liefst met een 2-takt vervuilende moterzaag. Grond voor de tuin haal je uit het bos, want dat is natuurlijk en duurzaam. Vallen zetten voor konijnen en lijmstokken plaatsen voor het vinkenvlees. Het idee dat de natuur er voor de mens is gaat niet op: de echte (niet-maakbare) natuur heeft maling aan de mens en neemt altijd wraak.

  reageer
 • De Vries

   

  Wat is met mate? Loop je met tassen vol, begrijpelijk dat men er wat van zegt, maar een plastic tasje is toch niet veel? Moet je in Duitsland kijken hoe daar geplukt wordt. En daar komen ze ieder jaar weer terug, de paddestoelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • HH

   

  Slecht nieuws voor de paddo fans ?

  reageer
 • Cin

   

  Sorry maar persoonlijk vindt ik dit wel erg ver gaan Geen bramen meer plukken voor de jam Terwijl dat juist leuk is om zelf te plukken en verwerken Zeker met kinderen (en echt er blijft genoeg over voor de beestjes Geen paddestoelen Terwijl dat volgens mij gewoon vanzelf opkomt Mogen we strakjes ook geen kastanjes en beukenootjes meer oprapen

  reageer
 • hkp

   

  nou met mate er lopen mensen met emmers en zakken vol

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert