Raad worstelt met betoncentrale

ALMERE
Een deel van de Almeerse gemeenteraad heeft moeite om de bouw van een nieuwe betonmortelcentrale bij Vijfhoek op bedrijventerrein De Vaart los te zien van de mogelijke komst van een overslagkade bij De Blocq van Kuffeler. Dat bleek donderdagavond tijdens een vervolgoverleg van de Almeerse raad over het plan van Vijfhoek.

PvdA, GroenLinks, SP en ChristenUnie denken dat de betoncentrale niet duurzaam kan zijn zonder aan- en afvoer van materialen via het water, maar tegelijk voelen de fracties niets voor een overslagkade te midden van kwetsbare natuur- en recreatiegebieden bij Blocq van Kuffeler.

Vervanging of uitbreiding?
De PvdA wil dat VVD-wethouder Mark Pol helder aangeeft of Vijfhoek de betoncentrale slechts vervangt of dat er sprake is van uitbreiding van de activiteiten. Dat zou tot gevolg hebben dat er meer transporten nodig zijn om grondstoffen aan te voeren en beton af te voeren. Daarmee wordt de centrale volgens GroenLinks niet zo duurzaam als Vijfhoek wil doen geloven. De ChristenUnie vindt dat de gemeente aan Vijfhoek duidelijk moet maken dat de raad ook 'nee' kan zeggen tegen de overslagkade. De fractie vroeg zich af of Vijfhoek dan niet beter kan verhuizen naar een andere locatie, bijvoorbeeld bij Flevokust in Lelystad.  

Loswal
Volgens Pol vervangt Vijfhoek de centrale omdat de huidige 22 jaar oud is. De nieuwe is duurzamer en past binnen de milieuregels voor het gebied. Tot 18 oktober ligt de vergunning voor inspraak ter inzage, waarna de raad later een verklaring van geen bedenkingen moet afgeven.
Vijfhoek is zich volgens de wethouder er van bewust dat de procedure voor een loswal nog helemaal doorlopen moet worden, inclusief een milieu-effectrapportage. Daarbij bestaat het risico dat de gemeenteraad 'nee' zegt tegen de kade, zoals ook in 2012 is gebeurd. Ook de provincie moet over de kade beslissen. Niettemin heeft Vijfhoek de aanvraag voor de betoncentrale doorgezet, zegt Pol. Daarover moet de gemeenteraad later nog wel een verklaring van geen bezwaar afgeven.

Verschillende discussies
VVD, CDA, D66 en PVV delen de visie van de wethouder dat betoncentrale en overslagkade twee verschillende discussies zijn. De raad kan op een later moment bespreken welke activiteiten in het gebied rond De Blocq van Kuffeler gewenst zijn. Pol merkt daarbij op dat niet moet worden vergeten dat dit stukje Almere in het verleden bewust is aangewezen voor bedrijven in de zwaarste milieucategorieën. Dat vraagt om de 'morele plicht' naar ondernemers en inwoners om die afspraken na te komen.

De raad ging donderdagavond niet meer in op onthullingen van Omroep Flevoland, dat de betoncentrale van Vijfhoek niet zo duurzaam is als het bedrijf en de gemeente doen voorkomen.
 

reacties (8)

 • Marco

   

  Ik heb in het veleden daar ook gewerkt en weet nog dat ze toen al gerecycelt beton maakten. Het fietspad almere lelystad is van 100% gerecycelt beton gemaakt en in almere zijn diverse fietspaden er mee gemaakt. Dus niks nieuws. Wel weet ik dat we er vroeger asbest en afgewerkte olie en verf moesten begrafen. Bij de vijfhoek kon toen alles. Weet nog dat we teerhoudend asfalt gingen brakken om het terrein te verharden en de bedrijfsleider zij toen mooi opgeruimt mag wel niet maar de handhaving slapen toch in de winter. Ja veel gelachen daar. Goed gedaan Vijfhoek.

  reageer
 • Wim

   

  Het gebied waar vijfhoekstaat is aangewezen voor zwaarste milieugroepen maak ik me nog meer zorgen ovet zogenaamde duurzaam beton. Is daar wel eens een degelijk grond en bodem onderzoek gedaan. Meestal waren dit soort afval inzamelaars tot alles instaat. Denk aan asbest vervuilde grond teerhoudendasfalt enzo. Als je langs buiten langs gaat zie je alleen maar waterplassen staan volgens mij is er geen normaal werkend rioolstelsel.

  reageer
 • Jeroen

   

  Je moet pas reageren als je weet waar het over gaat. Teerhoudend asfalt loogt niet uit. Get your facts straight.

 • peter van den bemt

   

  Pol merkt daarbij op dat niet moet worden vergeten dat dit stukje Almere in het verleden bewust is aangewezen voor bedrijven in de zwaarste milieucategorieën. Dat vraagt om de 'morele plicht' naar ondernemers en inwoners om die afspraken na te komen.???? In een tijd waarin, sinds die in het verleden gemaakte afspraken, Nederland zich tot zo'n beetje het smerigste land van Europa ontwikkeld heeft, is de 'morele plicht' naar de burgers om hun te beschermen, dan niet groter dan je aan oude (achterhaalde) afspraken te houden?!?!?!

  reageer
 • Ruud

   

  In de vaart staan diverse beton centrales waarom krijgen die geen subsidie om zogenaamde groene beton te draaien ze zijn aan het water en hebben geen apparte loswal nodig.

 • Desiree

   

  De overslagkade is er al en was nooit een probleem. Nu heeft men wat huisjes gebouwd en beginnen de bewoners de omgeving te terroriseren met hun gezanik. De natuur is slechts een bijgesleept argument om de bange gemeenteraad om de oren te kunnen slaan. Het kan die mensen in de huisjes ook geen ruk schelen. Het mooiste zou natuurlijk zijn om een transportband te maken van de haven naar de centrale. Dat maakt het helemaal af.

  reageer
 • kees d.

   

  De Vijfhoek is niet zo duurzaam als men denkt. Ook de huidige locatie is toen der tijd ook fout gekozen. Gemeente Almere kan dit alleen goed maken door de Vijfhoek en al haar plannen te verhuizen naar een andere locatie waar eventuele uitbreiding niemand in de weg staat. Als men in Almere geld uitgeeft aan een Floriade kan dit zeker worden gefinancierd.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Groko

   

  Net zo goed als dat je de luchthaven als de vlieg routes los kunt zien kun je ook de loswal en de centrale los van elkaar zien..... laat me niet lachen. Hoe dom kun je zijn Economisch zijn het twee bedrijven maar de exploitatie is puur 1 business

  reageer
 • Cees

   

  Wat een onzin. De huidige centrale draait al 22 jaar zonder de overslagkade. Waarom zou dat met de nieuwe centrale ineens niet meer kunnen? Het is wellicht wenselijk, maar aboluut niet noodzakelijk. Dat heeft de afgelopen 22 jaar wel bewezen.

 • Kees

   

  Ik begin toch wel ernstig te twijfelen aan de kwaliteit van de raadsleden in Almere. Slaafse volgers van het college. Heldere signalen dat zaken niet deugen in de wind slaan. Partijkartel en eigen posities belangrijker dan de stad of de burger. Schaamteloos. Weer leveren ze een brevet van onvermogen af.

  reageer
 • Franz

   

  Tja het kan ook in Lelystad, maar daar is er al een. Honderden extra vrachtbewegingen tussen Lelysted en Almere lijkt me ook niet echt duurzaam. Gewoon in Almere laten blijven zonder subsidie!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert