Gevangene had gemanipuleerde celsleutel

LELYSTAD
Een gevangene van de Penitentiaire Inrichting Lelystad was in het bezit van een gemanipuleerde sleutel, waarmee hij ook in de cel van andere gevangenen kon komen en zijn eigen deur van het nachtslot kon krijgen. Dat blijkt uit gegevens die het ANP heeft opgevraagd bij het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Proef met celsleutels
Sinds enige tijd loopt een proef in 19 van de 28 gevangenissen in Nederland. Gedetineerden zijn in het bezit van een sleutel, waarmee ze vanaf de buitenkant de cel kunnen afsluiten als ze bijvoorbeeld naar de recreatieruimte gaan. Dat voorkomt dat anderen in hun cel kunnen komen en spullen stelen. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) kwam met de maatregel om de werkdruk van het personeel te verlichten. Bewaarders hoeven zo niet voortdurend deuren af te sluiten. Dat komt ook de veiligheid ten goede, omdat er minder onrust is vanwege onderlinge vermoedens van diefstal.

Enkele incidenten
De eerste ervaringen zijn volgens de DJI en de Centrale Ondernemingsraad positief, al zijn er wel enkele incidenten geweest. In de inrichtingen van Arnhem, Leeuwarden en Middelburg zijn enkele sleutels verdwenen of sloten gesaboteerd. Dat had niet direct gevolgen voor de veiligheid, maar soms moesten daardoor wel sloten worden vervangen. In Lelystad had een gedetineerde dus onbevoegd toegang tot andere cellen. Het is niet bekend op welke manier de sleutel was aangepast.

De incidenten hebben er toe geleid dat gevangenbewaarders extra goed moeten opletten of er gerommeld is aan de sleutels en sloten. 

reacties (6)

 • johan

   

  zo ik de reacties lees,heeft niemand een keer vast gezeten.politie pakt je op.je word ergens van verdacht,je word over geplaatst na een hvb (huis van bewaring)daar zit je bekant 24 uur achter de deur !!terwijl je nog maar verdachte bent.na 3 maand of soms duurthet langer,dan kom je voor de rechter,je word veroordeeld tot een cel straf,als het vonnis onherroepelijk is geworden,word je over geplaatst na een gevangenis,dit is dus iets heel anders dan een hvb!!!nu het punt.waarom iemand die in een gevangenis zit een eigen sleutel geven?dexe groep moet je juist achter de deur houden.ze zijn veroordeeld voor hun vergrijp..kortom het hele systeem klopt voor geen meter

  reageer
 • Marijke

   

  Ze zitten achter de deur. Of denk je dat ze naar buiten mogen? De meeste criminelen worden "gemaakt" in de gevangenis 😏

 • Dirk2

   

  Een grote bende! Waar gaat dit land heen? In de bak = vastzitten voor straf, geen hotelkamer!!!

  reageer
 • Hans

   

  Sinds enige tijd??? 5 jaar gelede had iedereen in P.I. Lelystad een sleutel van zijn cel!!

  reageer
 • Hans

   

  Sinds enige tijd? 5 jaar geleden had iedereen in P.I. Lelystad een sleutel van zijn eigen cel!

  reageer
 • Flevoburger

   

  Al dit soort maatregelen worden door maar 1 ding veroorzaakt: een chronisch tekort aan financiële middelen om het werk goed te kunnen doen. We juichen allemaal dat het zo goed gaat met de BV Nederland maar het is eigenlijk een uitgehold toneelstuk waarbij men alleen als het echt fout gaat ( kijk naar het laatste verhaal van Defensie, ook al zo'n "bezuinigingsdrama.... ) ineens naar elkaar of vanaf de zijlijn gaat wijzen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Tuuk

   

  Nog even en ze krijgen ook de sleutel van de voordeur! Ze krijgen veel teveel vrijheid. Gevangenis is gevangenis en geen hotel, al lijkt het er al aardig op!

  reageer
 • Marijke

   

  Jij weet echt niet wat je schrijft. Het is alles behalve een hotel !

 • Almeertje

   

  Helemaal mee eens. Het word steeds gekker. Alleen in je cel blijven. En opknappen om misschien normaal te fungeren in het normale leven. En anders lekker blijven zitten. Opruimen en soppen en boenen. Geen tv geen geld . Alleen brood fruit avond eten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert