Vrijwillige brandweer zoekt vrouwen

DRONTEN
De vrijwillige brandweer in Dronten is dringend op zoek naar nieuwe vrijwilligers. De brandweer start daarom in samenwerking met burgemeester Aat de Jonge een campagne. De komende weken verschijnen er filmpjes in de sociale media en er worden 6.000 brieven verstuurd naar vrouwen tussen de 18 en 40 jaar.

Meer vrouwen nodig
Die doelgroep wordt speciaal aangesproken omdat steeds minder vrouwen voor de brandweer kiezen. De burgemeester denkt dat dames er wellicht vanuit gaan dat het fysiek te zwaar is, dat gesjouw met die slangen. "Onzin", zegt hij: "vrouwen kunnen dat net zo goed als mannen."

Jules Bogers
Dat bewijst de 59-jarige Jules Bogers. Zij is al 25 jaar vrijwilligster. Ook haar valt op dat er weinig vrouwen zijn. Ze heeft nu maar twee vrouwelijke collega's. Mensen hebben het volgens haar tegenwoordig te druk. Zelf is ze begonnen om een simpele reden: "Als ik zelf brand zou hebben wil ik ook dat er iemand komt."

Conditietest
Als vrijwilliger bij de brandweer moet je wel fit zijn. Je wordt jaarlijks op je conditie getest. Volgens Bogers is dat goed te doen. Met een paar keer per week trainen lukt dat. "110 traptreden met volle bepakking is vorig jaar nog prima gegaan."

Kameraadschap
De vrijwillige brandweer oefent elke woensdagavond. Elke drie weken moet je een week oproepbaar zijn. Dat is een verplichting, maar je krijgt er volgens de vrijwilligers naast de voldoening ook een hoop lol en kameraadschap voor terug.

reacties (13)

 • lammert

   

  Jules, trots erop dat jij brandweervrouw bent in ons mooie Dronten!!

  reageer
 • Vivian

   

  Goede dag, Waar zou ik me aan kunnen melde ? Dit lijkt me zo tof! Vriendelijke groet, Vivian Huisman

  reageer
 • Bastiaanse

   

  80 uur oer maand zo weinig?

  reageer
 • Jan2

   

  Dan is die burgemeester toch goed bezig! Op de hoogte en begaan met wat er in zijn gemeente gebeurt. Beter dan die mannetjes die langs de kant staan om de brandweer na te kijken en "onderdegordelkritiek" uiten.

  reageer
 • Renée

   

  Ik vind dat de brandweer GENDERNEUTRAAL moet zijn! Geslacht maakt niets uit!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Brandweerman

   

  Burgemeester Guiliani van New York werd gevraag of hij problemen had met homo's bij de brandweer. Zijn antwoord was: Het enige wat mij interesseert is dat de brandweer een 200 pond zware burgemeester uit een brandend gebouw kan dragen. Vrouwen zijn fysiek minder sterk dan mannen moet je de standaard dan maar verlagen? Verder moet je je zorgen maken over de impact van vrouwen in een groep die belast is met het uitvoeren van een gevaarlijk taak. Mannen zijn geneigd vrouwen te beschermen. In Las Vegas schietpartij zagen we verhalen van mannen die vrouwen met hun lichaam beschermden we hoorden niet van vrouwen die mannen beschermden. Wel waren er gevallen waarbij een moeder hun kinderen beschermden. Een man zou dezelfde drempel over moeten om een vrouw een brandend gebouw in te sturen als dat hij een kind een brandend gebouw in zou sturen. Je moet dit eigenlijk niet willen. De andere kant lijkt ook waar te zijn, vrouwen zouden bijv. geschikter zijn dan mannen voor het werk van een straaljagerpiloot.

  reageer
 • Frank

   

  Kan aat zelf niet vrijwilliger worden? Bij brand rijd hij dikwijls voor de brandweer uit😂

  reageer
 • kees d.

   

  Dit komt uit Den Haag waar men vindt dat vrouwen overal inzetbaar moeten en vooral gemeentes moeten aan deze voorwaarden voldoen.

  reageer
 • Wilma

   

  40 jaren geleden was dat niet mogelijk. Was er graag bij maar geen vrouwen.

  reageer
 • Desiree

   

  Een raar plan. Werven in een vijver waar het bewezen slecht vissen is. Je moet gewoon de beloning verhogen en werven onder jonge mannen.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  Net als de rest die 40 per week werkt. Oproepbaar vanaf het werk

  reageer
 • Brandweerman

   

  Informeer gewoon bij de brandwee zelf hoe dat werkt. Omroep Flevoland is nooit volledig in dat soort informatie

  reageer
 • Erg leuk maar ik werk 80 uur Per maand dus hoe kan je dan een week oproepbaar staan?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert