Boot helpt universiteit bij onderzoek Markermeer

FLEVOLAND • Zo 8 oktober 2017 | 18:35 • Zondag 8 oktober 2017 | 18:35
De Universiteit van Amsterdam beschikt sinds kort over een onderzoeksboot voor het Markermeer. Het vaartuig wordt gebruikt voor ecologisch onderzoek in het gebied.

Tot nu toe moesten wetenschappers en studenten zich behelpen met kleine bootjes. Die waren niet altijd opgewassen tegen golven die op het Markermeer wel een meter hoog kunnen zijn. Bioloog Harm van der Geest moest zelfs een keer door de Reddingsbrigade in veiligheid worden gebracht.

Bij de leiding van de UvA kregen de onderzoekers de handen niet op elkaar voor de aanschaf van een stevig vaartuig. Daarop werd het idee geboren van een crowdfunding. Er kwam 150.000 euro binnen, genoeg om een nieuwe boot te bouwen. Het werd de Dreissena, vernoemd naar een zoetwatermossel die in het Markermeer voorkomt.

Menselijk ingrijpen
Het Markermeer is volgens Van der Geest een boeiend onderzoeksgebied. De ecologie in dit deel van de voormalige Zuiderzee is door menselijk ingrijpen sterk veranderd. Daarbij gaat het onder meer om de aanleg van de Afsluitdijk en de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen. “Het water staat daardoor stil, terwijl het vroeger een dynamisch gebied was.”

De komst van de Marker Wadden moet weer wat beweging in het meer brengen. Maar deze vijf eilanden zetten door hun relatief kleine omvang volgens Van der Geest weinig zoden aan de dijk.

Achtertuin van de stad
Voor de Amsterdamse universiteit is het Markermeer een logisch onderzoeksterrein, zegt Van der Geest. “Het is de achtertuin van de stad en daardoor van belang voor de veiligheid, recreatie en wie weet ooit voor de drinkwatervoorziening.”

Wie denkt dat de belangstelling van de onderzoekers vooral uitgaat naar het water, heeft het mis. Wat er in de bodem gebeurt, is volgens Van der Geest veel interessanter. “Je ziet weliswaar een meer, maar het is heel ondiep. Het ecosysteem wordt gestuurd door wat er onder water gebeurt.”

Hapje grond
Daarom wordt op de Dreissena geregeld een hapje grond boven water gehaald en onderzocht. “We willen de kwaliteit van het meer verbeteren”, zegt studente Margot Maathuis. “Maar we weten daar te weinig van.”

Zij en andere studenten kunnen zich nu op het water uitleven. Van der Geest: “Als iemand een onderzoek verzint, kan die zo het water op. Studenten met een vaarbewijs mogen zelfstandig uitvaren, anderen krijgen iemand mee die met de Dreissena varen kan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel