Hoogbegaafde kinderen in één klas

LELYSTAD
Hoogbegaafde kinderen in Lelystad krijgen deze maandag voor het eerst samen les in een speciale klas. Het was een wens van verschillende Lelystadse basisscholen omdat ze merkten dat hoogbegaafde leerlingen niet meekomen op hun huidige school en vaak ondersneeuwen. 

Om er voor te zorgen dat deze hoogbegaafde leerlingen niet van de basisschool vertrekken en ergens anders zoeken naar passend onderwijs, is het project Lelystad Hoogbegaafd in het leven geroepen. Er zijn drie groepen met leerlingen uit de groepen 5,6 en 7. De kinderen gaan onder meer sociale vaardigheden ontwikkelen en krijgen moeilijkere lessen in een hoger tempo. 

Het gaat om een proef van een half jaar. Daarna wordt gekeken hoe deze vorm van onderwijs verder kan gaan. 

reacties (9)

 • Yay

   

  Misschien samenwerking aangaan met Neo scholen in Almere? Daar zijn al sinds 2011 hoogbegaafdenklassen op 4 scholen van de ASG

  reageer
 • Ed

   

  En dan zijn er ook nog kinderen die happy zijn op een "gewone" basisschool. En daarna met groot gemak het gymnasium en de universiteit doorlopen. Vooropgesteld dat er een goede juf of meester voor de klas staat, is dat heel goed mogelijk.

  reageer
 • Naomi Dees

   

  Kinderen die hoogbegaafd zijn, zijn niet alleen maar slim. Ze hebben meer uitdaging nodig. Maar ook emotioneel hebben ze begeleiding nodig. In grote groepen krijgen ze niet de uitdaging die ze nodig hebben. Als er een kind niet mee komt in een groep verwachten we ook dat zo'n kind ondersteuning en begeleiding krijgt waarom is er dan zoveel commentaar op kinderen die hoogbegaafd zijn. Daarbij komt dat 'wij' zoveel van deze kinderen kunnen leren.

  reageer
 • Freek Wortel

   

  Misschien moet Cas ook maar nara Lelystad. Lekker rustig voor team en kinderen.

  reageer
 • maken we een nieuwe vorm van speciaal onderwijs waarbij i.p.vde zwakkeren nu de knapsten apart worden gezet die dan steeds moeielijker in de gewone klas passen??? Laat toch de zorgleerlingen weer hun ecstasy zorg krijgen op de aangepaste school en de gewone klas weer meegenieten en zich optrekken aan de wat beter begaafden zodat veel meer kindere profiteren van een naar boven gedifferentieerde aanpak

  reageer
 • Wieke

   

  Beide groepen hebben recht op extra zorg. Er is een verschil tussen beter begaafden en hoogbegaafden ... Passend onderwijs is leuk bedacht, maar het werkt lang niet voor iedereen.

 • laat alle reacties zien
 • Asjemenou

   

  Tsja de omgekeerde wereld...... Op school moeten dankzij huidige regeringspartij PVDA juist alle kinderen die NIET mee kunnen komen alle aandacht krijgen..... terwijl juist de talenten de aandacht moeten krijgen om zich te ontwikkelen. Raar he dat de maatschappij zo langzamerhand verandert in een piepende, niet zelfredzame groep individuen.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  IEDERE leerling die (ogenschijnlijk) niet mee kan komen, verdient de extra aandacht die ervoor nodig is hem/haar te laten ontwikkelen op een passende manier. Uitschieters 'naar beneden' worden in de regel wel onderkend en opgevangen. De uitschieters 'naar boven' worden nogal eens niet onderkend. Omdat hun slimheid gepaard gaat met verveling, die ze vaak op lesstorende manier invullen. Zo'n kind wordt dan alleen maar lastiggevonden. En krijgt niet wat hij nodigheeft en aan zou kunnen. Helemaal niet in het Passende Onderwijs van de laatste jaren. Dat slechts een 'mooie' term is voor een gevoelige bezuiniging, door alle leerlingen (met TE grote diversiteit) weer bij elkaar te zetten. Niet te doen voor de leraren/leraressen. Goed idee dus, dit. Maar het zou ook moeten kunnen als er een groepje op een andere manier buiten de boot zou vallen.

 • Thomas

   

  Goed initiatief. Het is eigenlijk waardeloos dat het onderwijs eenheidsworst probeert te leveren waarbij de traagste het tempo bepaald.

  reageer
 • Wieke

   

  De traagste bepaalt het tempo niet, maar de middenmoot, waardoor kinderen die moeite hebben met leren of zij die juist erg goed kunnen leren buiten de boot vallen. Het ideaal zou zijn als ieder op zijn eigen niveau leerstof aangeboden krijgt, maar dan moeten er veel kleinere klassen komen en meer onderwijsassistenten.

 • peter van den bemt

   

  Goede actie. Ik zou tzt ook graag over de ervaringen lezen.

  reageer
 • Jaap

   

  Dat zal wel druk worden, alle prinsjes en prinsesjes zijn hoogbegaafd tegenwoordig. De rechtbank krijgt het druk om plaatsingen af te dwingen.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Jaap, als je niet weet waar je over praat, spreek dan niet! Het komt nogal onaardig over op kind en ouder om te oordelen over iets waar je zelf bij geboorte geen of weinig invloed op hebt.

 • Wieke

   

  Ik neem aan dat de leerkrachten een stem hebben in wie er in aanmerking komen voor dit onderwijs.

 • Barbara

   

  U, of uw kind(eren) behoren niet tot het prinsendom of prinsessendom van deze groep?

 • Frans

   

  Gut, Jaap, wat is er nodig om jou positief te stemmen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert