"Alle scholen moeten vakleerkracht Bewegen krijgen"

ALMERE
"Alle scholen moeten een vakleerkracht Bewegen krijgen." Die boodschap draagt de Almeerse Christa Rietberg het komend jaar uit. Zij won afgelopen zaterdag de prijs Leraar van het Jaar, binnen de categorie Speciaal Onderwijs/Voorgezet Speciaal Onderwijs.

Rietberg is al twaalf jaar gymdocent op de Aventurijn in Almere, een school voor speciaal onderwijs. Ze ziet de prijs als een kroon op haar werk. Vooral omdat ze nu een jaar lang als ambassadeur het belang van haar vak mag uitdragen. Bijvoorbeeld door adviezen te geven aan het ministerie van Onderwijs, de Onderwijsraad en Onderwijsinspectie. "Bewegen is hartstikke belangrijk. Niet alleen het sporten zelf, maar ook het genieten, het samen spelen."

Volgens Rietberg gebeurt het nog te vaak dat de gewone juf of meester de sportles er even bij doet. "Dan worden er vaak klassikale spellen gedaan, zoals trefbal. Als je daar dan niet goed in bent, word je als laatste gekozen. En vervolgens leer je er maar weinig van, omdat je er tijdens de les maar een beetje bij staat."

Ook schiet het bewegen voor kinderen met een handicap op een reguliere school er dan vaak bij in. "Als je bijvoorbeeld in een rolstoel zit, dan zit je tijdens de sportles vaak gewoon aan de kant. Maar als je een vakleerkracht Bewegen hebt, zou dat niet gebeuren."

reacties (2)

 • Merreha

   

  Schud de politiek ff wakker. Die snappen het belang van gymlessen op scholen nog steeds niet. Politiek in NL is naïef. Sport komt gezondheid ten goede. De enige keer dat de politiek er belang bij heeft is al zij vooraan kunnen staan als een winnaar uit NL bij een sportevenement.

  reageer
 • peter van den bemt

   

  Dat is al heel lang nodig. Maar dat het nu dringender nodig is, dat zien we steeds meer en duidelijker aan de jeugd waar de obesitas toeneemt. Met een rechts kabinet moet je hier echter niet teveel verwachten. Want wat levert het op? Dat de Nederlandse burger in zijn algemeenheid gezonder wordt ,en daarmee ook minder aan zorgkosten met zich mee zal brengen, dat is wel erg ver vooruitkijken. En je weet, de VVD doet niet aan vooruitkijken, aan visie.Die wil geld zien, Zo snel mogelijk.

  reageer
 • F.R. de Vries

   

  Het is juist goed dat de politiek rechtser wordt, Moet nog veel rechtser dan het nu is. Een zeer groot deel van de begroting wordt nu opgesoupeerd door de Linkse problematiek; Een grote groep (gast)arbeiders waar geen werk meer voor is die de overheid moet onderhouden, de criminaliteit van een uitzichtloze groep waar justitie overuren voor moet draaien en gevangenissen mee vult, uitkeringen voor bestaande en niet bestaande kinderen in Noordafrikaanse landen, uitkeringen voor naar land van herkomst terugkerende gastarbeiders..... Allemaal (maar nog maar een topje van de ijsberg) onnodige kosten veroorzaakt door linkse bestuurders..... nu is rechts aan de beurt!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert