'Verdachte in zaak Anne Faber komt uit Zeewolde'

ZEEWOLDE
De 27-jarige man die maandag is opgepakt voor betrokkenheid bij de vermissing van Anne Faber, komt uit Zeewolde. Dat schrijven diverse media. Volgens onder meer RTV Utrecht gaat het om de man die in 2010 twee meisjes verkrachtte in Nijkerk in de nacht na Koninginnedag. Daarnaast pleegde hij een aantal berovingen. Politie en Openbaar Ministerie willen de identiteit van de verdachte niet bevestigen.

De 25-jarige Anne Faber uit Utrecht is sinds vrijdag 29 september vermist. Ze kwam niet thuis na een fietstocht. Sindsdien wordt er naar haar gezocht. 

Waarom wil de politie zo weinig zeggen?
Volgens politievoorlichter Cornelie Hogeveen worden van verdachten nooit privacygevoelige gegevens verstrekt. Daarvan wordt in dit geval niet afgeweken, ook al melden diverse media de naam van de verdachte en worden in kranten verschillende inwoners van Zeewolde over de man aan het woord gelaten.

De politie maakte maandagmiddag wel bekend dat de opgepakte man een lange straf uitzit voor gewelds- en zedendelicten. Hij verbleef op een forensisch psychiatrische afdeling van een kliniek in Den Dolder. Hij was geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving. 
Volgens de politie is de kamer van de verdachte in de kliniek maandag doorzocht. Of er iets gevonden is, kon een voorlichter dinsdagmorgen nog niet zeggen. 
Volgens RTV Utrecht heeft de politie ook in en om de Altrecht Aventurijn-instelling gezocht, onder meer met speurhonden en prikstokken.

Ook Openbaar Ministerie zwijgt
Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie kan ook niet bevestigen dat het om de Zeewoldenaar gaat. Het OM laat wel weten dat de verdachte in het onderzoek geen tbs'er is. De verdachte zit 'in beperkingen', wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Als de nu aangehouden verdachte inderdaad de genoemde Zeewoldenaar is, heeft hij al een flink dossier bij justitie. De man liet in 2010 meisjes onder bedreiging van een nepvuurwapen allerlei seksuele handelingen verrichten met elkaar en met hem. Hij verklaarde later trots te zijn op de verkrachting en stelde dat "een droom was uitgekomen". 

Aanvankelijk werd de Zeewoldenaar in juli 2010 aangehouden na een straatroof. Onderzoek wees vervolgens uit dat hij ook verantwoordelijk was voor de verkrachting van twee meisjes in Nijkerk. Ook zou hij meerdere overvallen hebben gepleegd. Bij de rechtbank in Arnhem werd hij veroordeeld tot 16 jaar cel, maar in hoger beroep kreeg hij een jaar later in totaal 12 jaar opgelegd.
 
Heeft de man die 12 jaar uitgezeten?
De totale tijd dat iemand in de gevangenis moet zitten na een veroordeling begint op het moment dat hij voor het eerst vast zit in een politiecel na aanhouding. Een veelgehoorde term daarbij is "veroordeeld tot een gevangenisstraf met aftrek van voorarrest". De Zeewoldenaar werd voor de gepleegde feiten in juli 2010 aangehouden. Als hij de volledige 12 jaar zou moeten zitten, zou hij pas in 2022 vrijkomen, maar Nederland kent een vervroegde vrijlating na 2/3 van de uitgezeten straf. Een rekensom leert dat die vervroegde vrijlating pas zou plaats vinden in juni 2018.
 
Detentiefasering
Een veroordeelde wordt in de tijd naar de vervroegde vrijlating voorbereid op een terugkeer in de maatschappij, ook wel resocialisatie genoemd. Volgens Peter van der Laan, hoogleraar Reclassering begint die resocialisatie 18 maanden voor het moment waarop iemand vrij zou kunnen komen. Van der Laan zei dat maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur. In het proces van de resocialisatie krijgt een gedetineerde ook verlof buiten de instelling waar hij zit. Meestal is het verlof van korte duur. De beslissing daarover wordt genomen door de behandelaar, in dit geval door de Forensische Kliniek waar de man verbleef. De resocialisatie is hoogstwaarschijnlijk begin dit jaar begonnen. De kans dat hij daadwerkelijk buiten de instelling verbleef is dus aannemelijk.

 

reacties (19)

 • H. Zijlstra

   

  Ik zou Rusland willen vrageb, deze figuur op te nemen. Vervolgens te plaatsen in een strafkamp in Siberie. Vergoeding te betalen aan Rusland gelijk aan de kosten, die hier worden gemaakt. Een keer per jaar de consul op bezoek.

  reageer
 • Mar

   

  niet meewerken aan onderzoek bij zeden of geweldsdelicten zou automatisch moeten leiden tot 25 jaar gevangenisstraf. Let dan maar op hoe snel deze gestoorden meewerken.

  reageer
 • kees d.

   

  Hier faalt het TBS-systeem! TBS-ers horen niet in een half open inrichting maar achter slot en grendel. Het zoveelste geval van een los lopende TBS-er die weer in zijn oude fout vervalt. Voor dit soort gasten NOOIT vervroegde vrijlating en ook nooit meer bekijken of ze terug kunnen naar de maatschappij. Openbaar Ministerie ga je schamen!

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Als u het nieuws goed gevolgd had dan had u geweten dat deze man destijds tot alleen gevangenisstraf is veroordeeld. Omdat hij niet meerwerkte aan onderzoeken in het Pieter Baan Centrum kon geen diagnose gesteld worden omtrent zijn geestelijke gesteldheid. Dat had tot gevolg dat destijds, in 2012, geen TBS is opgelegd aan deze man. Het TBS systeem heeft hier dus niet gefaald, stomweg omdat er geen TBS is opgelegd. Wat (mogelijk) gefaald heeft is het re-integratie traject. Waarom is deze man, ruim voor het einde van zijn 2/3 gevangenistermijn, al overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek? Waarom mag deze man, schijnbaar zonder begeleiding, tijd buiten de kliniek doorbrengen terwijl hij formeel gesproken nog achter de tralies hoort te zitten? Dat zijn de vragen waar antwoord op moet komen. En dat is vooropgesteld dat bewezen wordt dat deze man verantwoordelijk is voor de verdwijning van Anne Faber. In Nederland werkt het rechtssysteem tenslotte als volgt: Onschuldig, totdat het tegendeel bewezen is. Dus, totdat in een rechtszaak is vastgesteld dat deze man verantwoordelijk is voor de verdwijning van Anne Faber is deze man alleen maar een verdachte, maar formeel nog niet de dader. Hoe zuur dat misschien ook moge klinken.

 • Thomas

   

  Het hele probleem is juist dat nu, de verdachte vrijwillig moet kiezen voor TBS: Als ze niet meewerken aan het onderzoek krijgen ze geen of nauwelijks extra straf en komen ze niet in aanmerking voor TBS. Stel dat we bijvoorbeeld een systeem hadden waarbij niet meewerken aan onderzoek automatisch leidde tot tien jaar extra cel *TBS duurt gemiddeld 9 jaar), dan zou het zin hebben.

 • Flevoburger

   

  Het maakt niet uit waar deze man vandaan komt. Het is gewoon absoluut niet te verkopen dat een zware zedendelinquent in 2012 veroordeeld wordt voor 12 jaar, hij duidelijk aan heeft gegeven nergens mee te zitten en trots te zijn op zijn daden en vervolgens 5 jaar later op straat gewoon zijn gang weer kan gaan. Het respect voor de Nederlandse rechtspraak slaat om naar minachting....... Ik wens de familie van deze jonge vrouw alle kracht om deze ellende te verwerken.

  reageer
 • euro

   

  enkelbandje, taakstrafje, bajes verkopen, waar gaat dit naartoe en de personen die de strafvermindering geven blijven buiten schot. demissionair minister zal wel op moeten stappen . gelukkig is er nog geen nieuwe minister. het zal je kind maar zijn

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Adrie

   

  Het OM heeft gefaald!!

  reageer
 • Thomas

   

  Het is toch echt een clubje van drie linkse rechters die deze gewetenloze crimineel maar een paar jaartjes effectief zitten gaf, en toestond dat hij het TBS systeem manipuleerde. Als mocht blijken dat er in deze zaak inderdaad sprake is van moord, dan hebben die drie rechters van het hof bloed aan hun handen. Ze hadden de kans om hem voor tweemaal verkrachting en wapenbezit minstens 20 jaar op te bergen, maar in plaats daarvan deden ze allerlei hersengymnastiek hoe hij zo licht mogelijk gestraft kon worden, en binnen zes jaar liep hij alweer vrij rond.

 • marian

   

  doet het er toe waar hij vandaan komt vind het belangrijker dat hij laat weten waar anna is voor familie en nabestaanden ik vind het belachelijk dat zulke mensen nog vrij komen iemand die geen spijt heeft van ze vorige daden

  reageer
 • Annie

   

  Ik wens de familie heel veel sterkte en kracht toe,zijzitten nu met vragen .

  reageer
 • Rob

   

  Hij is alleen nog verdacht, de politie zal meer weten inmiddels dan het publiek in de media leest, er moeten methoden zijn om deze idioot tot spreken te krijgen.

  reageer
 • Dus

   

  Ik hoop dat familie antwoorden krijgt...en wij leren....discussie is niet van belang...deze familie wil antwoorden... Politiek mag later gekeken worden wat kon er anders wat ging er goed... Laten we vooral voor familie en nabestaande goed bedoelde reacties /meningen daar laten Maar deze familie mist hun dochter...en ik hoop...ik hoop

  reageer
 • Jerry

   

  Goed politie werk, heel erg dat er nog steeds onduidelijkheid is over Anne. Wat deze man überhaupt buiten deed dat is een raadsel. Voor zijn vorige misdrijven is al absoluut geen enkele vorm van vergeving mogelijk.

  reageer
 • Almeerder

   

  We zijn KRANKZINNIG in Nederland ... naar onze eigen inwoners! Deze schoft is in 2012 veroordeeld tot 12 jaar cel. Dat was eerst 16 jaar maar dat werd in hoger beroep verlaagd naar 12 jaar.., Nu in 2017 AL wordt deze persoon (het kost me veel moeite geen andere bewoordingen te gebruiken) al (gedeeltelijk) losgelaten op de maatschappij.

  reageer
 • Harry

   

  Deze reactie slaat helemaal nergens op

  reageer
 • MarkS90

   

  Is het van belang dat hij uit Zeewolde komt? Volgens de berichten woont hij in een instelling in Den Dolder ...

  reageer
 • Ed

   

  Dit is informatie die een zekere nieuwswaarde heeft. Net zoals de thuisbasis van aanslagplegers of terroristen. Mensen vragen zich af wat de achtergrond is van iemand die zoiets erg doet. Niet heel vreemd toch?

 • Barbara

   

  Goede opmerking van MarkS90. Helemaal eens. Het is Omroep Flevoland die zich even belangrijk wil voelen.

 • Faerie

   

  Iemand die trots is op dit soort daden hoort nooit meer in de samenleving terug te komen. Voor dit soort gevallen mag wat mij betreft de doodstraf terugkomen.

  reageer
 • Johan

   

  Ik ben het al jaren niet met u eens. Maar in dit geval 100% eens!

 • Wen

   

  dit soort figuren kunnen niet terugkeren in de samenleving. Geen therapie die hier voor werkt.

 • Barbara

   

  Diep triest is dit, echt volledige pech dat juist zij op dat moment deze gek moest treffen. Ik hoop dat hij de dader is en gaat vertellen over wat en waar.

  reageer
 • Malle pietje

   

  Er is dus iemand die zo iets vrij los laat lopen.

  reageer
 • Sef

   

  Deze man had dus tot 2024 in de gevangenis moeten zitten. Welke rechter keurt van zo'n zieke vent een strafvermindering goed??

  reageer
 • .\/\/.

   

  Zo lang mensen links blijven stemmen. Verder wordt het als humaan gezien dat deze mensen de maatschappij weer in gaan. Het is meer humaan voor de maatschappij als deze types eens échte straffen krijgen en dat ze die straffen dan ook uit moeten zitten.

 • Dronten

   

  Ik hoop van ganser harte dat er meer duidelijkheid komt over Anne, vooral voor de familie en Anne haar omgeving Ik heb in Den Dolder gewerkt en gewoond. Veel vrijstaande huizen en grote bosgebieden, het is een uitgestrekt gebied waar zoeken een uitdaging is.

  reageer
 • Claartje

   

  Een uitdaging? U bedoelt het vast niet zo, maar een wat vreemde opmerking in dit verband. Veel sterkte voor alle betrokkenen om Anne heen. De onzekerheid moet een hel zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert