Kamer schaart zich achter Lelystad Airport

LELYSTAD
Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich dinsdagmiddag geschaard achter moties die de opening van Lelystad Airport in 2019 steunen. Wel moet het luchtruim zo snel mogelijk opnieuw worden ingedeeld, om de overlast door vliegroutes te verminderen.

De Kamer stemde over zeventien moties die vorige week tijdens een overleg werden ingediend. Toen al werd duidelijk dat de nieuwe regeringscoalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie achter Lelystad Airport stond, zoals het nieuwe regeerakkoord bevestigt.

Gelderland, Overijssel en Friesland
Een ruime meerderheid van de Kamer wil wel dat het kabinet beter aangeeft wat de milieu-effecten zijn van de lage vliegroutes over Gelderland, Overijssel en Friesland. Omdat deze routes niet apart zijn onderzocht, zijn die effecten niet duidelijk. Daar maken tegenstanders van het vliegveld zich grote zorgen over.

Ook kreeg een motie van de ChristenUnie steun, om stijgend en dalend vliegverkeer bij de Zwolse wijk Stadshagen op veilige afstand van elkaar te houden. Daardoor hoeft daar niet onnodig laag te worden gevlogen.
Steun was er ook voor een CDA-motie die het kabinet oproept er op toe te zien dat Lelystad Airport niet wordt gebruikt door luchtvaartmaatschappijen die hun activiteit op Schiphol staken.

Overleg met Teuge
SP-moties om de uitbreiding van Lelystad Airport te staken en om een alternatieve route over Hierden te onderzoeken kregen onvoldoende steun. Wel moet het kabinet met vliegveld Teuge in gesprek om te bezien hoe het voortbestaan van het vliegveld kan worden gegarandeerd. Vanwege een vertrekroute is er in Teuge geen plaats meer voor het parachutistencentrum.

Afhankelijk van hoe snel het nieuwe kabinet is geformeerd, is het aan PvdA-staatssecretaris Sharon Dijksma om de moties uit te voeren.
 

reacties (9)

 • Come Fly with me!

   

  En nu rap de lucht in. Nederland smacht naar een low-cost vliegveld. Kunnen we eindelijk tegen normale prijzen vliegen naar zuid-europa zonder eerst naar Zaventhem of diverse duiste vliegvelden te hoeven rijden. Wat een milieu winst zal dat opleveren zeg!

  reageer
 • Willem

   

  In het regeerakkoord wordt ook gesproken over een vliegtax in 2021. Het probleem LA wordt hoe dan ook wel opgelost

  reageer
 • HH

   

  Vliegtax betreft alleen vluchten vanaf Schiphol. Juist om uitwijken naar regionale luchthavens te bevorderen. En vliegtax komt er alleen als de markt onvoldoende zorgt voor uitwijken naar regionale luchthavens en stillere/schonere vliegtuigen. Goede maatregel voor Lelystad Airport.

 • De Brander Man

   

  Geweldig! Een goede (internationale) infrastructuur is essentieel voor Nederland en de regio in bijzonder. En dat geluid valt echt reuze mee. De fijnstof (en overige emissies) zijn wel vervuilend al moeten we niet vergeten dat de turbojetfabrikanten en vliegtuigfabrikanten hard op zoek zijn naar alternatieven. En hoe meer we vliegen, des te duurder de kerosine prijs, des te sneller innovatie. Noodzaak is de moeder van innovatie. En noodzaak ontstaat alleen als er direct doden vallen of als er geen geld meer verdiend word en zelfs verloren. Dus vliegen mensen! Jaag die fossiele brandstoffen er door heen! Zaterdag naar Bangkok!

  reageer
 • Stevie

   

  Het leven is mooi, maar je moet het zien. Fijne vakantie gewenst !

 • Harry Klein

   

  Goed zo! Kwalitatief en duurzaam formeren en direct effectief oppakken! Dijksma heeft wel bewezen hiertoe te licht bevonden te zijn...met alle respect voor de persoon. Tijd voor een daadkrachtige aanpak en sturing op ambtenaren/proces!

  reageer
 • Maartje

   

  En nu komen weer die wanhopige anti-luchthaven reacties. Ik vind ze bijna pathetisch...

  reageer
 • Barbara

   

  Tsja, u bent er voor dat aan heel veel mensen gezondheidsschade wordt toegebracht door een paar mensen die zo nodig willen vliegen. Er bestaan ook mensen die oog hebben voor het welzijn van hun medemensen.

 • laat alle reacties zien
 • lely

   

  De enige plaats die het minste last van de luchthaven heeft is Lelygat zelf, dus laat maar komen! En leg ook maar meteen die hyperloop aan.

  reageer
 • Henk

   

  Einde discussie

  reageer
 • euro

   

  er komt vast nog wel een lijk uit de kast . Berlijn is een goed voorbeeld

 • Ruud

   

  Echt niet. De Nederlandse en Europese rechters gaan nu aan zet komen. Ter herinnering, de Staat is al twee keer op de vingers getikt door een rechter vanwege een falend milieubeleid.

 • Roel

   

  Zo, hoeveel duidelijker wil je het nog hebben. Hopelijk blijft ons nu verdere discussie bespaard.

  reageer
 • Bassie

   

  In nieuwe regeerakkoord komt vliegtax weer terug. Prijs voor vliegen wordt gelukkig duurder metvals gevolg, passagiers gaan uitwijken naar vliegvelden over de grens. Lelystad is voorlopig niet nodig

 • Bas en Maartje

   

  Wij zijn zeer verheugd met deze verstandige en goede besluiten. Een goede toekomst met een verstandig kabinet geeft hoop. Gelukkig gaat de bouw van Lelystad Airport momenteel 24 uur per dag door!

  reageer
 • Kees

   

  Maartje en bas, bas en Maartje of wie het in het echt ook zijn. De fijnstofheeft nu al zijn gevolgen op jullie hersens en denken. Veel mensen willen geen lawaai en andere rommel, op zich vreemd dat mensen juichen als dat onze kant op komt.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert