Achttien reacties op beperking schepen in sluizen

FLEVOLAND
Er zijn 18 zienswijzen ingediend tegen het besluit van de provincie Flevoland om een lengtebeperking in te voeren voor binnenvaartschepen die door sluizen willen varen. Wie de bezwaarmakers zijn, wil de provincie niet zeggen. 

Begin september raakte een schip beklemd onder de brug van de Urkersluis. Het ongeluk gebeurde omdat de persoon die de sluis vanuit het provinciehuis in Lelystad bediende dit schip verwarde met een ander schip. Het schip dat de sluis wilde passeren was langer dan de centralist dacht. Bij het stijgen van het water in de sluis had de brug omhoog gemoeten. De schipper kon net op tijd van boord springen. 

De provincie Flevoland denkt dat kortere schepen voor minder ongelukken zorgen in de sluizen. De belangenvereniging voor binnenvaartschippers, BLN-Schuttevaer, vindt het voorstel om een lengtebeperking in te voeren onaanvaardbaar. Dat besluit zou voor zowel schippers als bedrijven die gebruikmaken van de scheepvaart grote financiële gevolgen hebben.

Gedeputeerde Staten bekijkt wat ze met de zienswijzen gaan doen. Eind november is daar meer duidelijkheid over.

Schriftelijke vragen
De statenfractie van de SGP stelde onlangs vragen over het ongeluk in de Urkersluis. In de beantwoording daarvan stelt de provincie dat het plan om tenminste 2,5 meter vrije ruimte tussen de sluisdeuren te laten een compromis is tussen veiligheid en economische belangen.
Als de richtlijnen van Rijkswaterstaat en het waterschap gevolgd zouden worden, moest de lengtebeperking volgens de provincie 4,5 meter zijn. De provincie vindt dat de scheepvaart hierdoor te veel zou worden getroffen. Dit zou namelijk betekenen dat een groot aantal binnenvaartschepen Flevoland niet meer binnen zou kunnen varen. Om die reden volgens Gedeputeerde Staten gekozen voor een lengtebeperking met slechts 2,5 meter. 

De PVV in Almere heeft onlangs ook vragen gesteld over de lengtebeperking. 
 

reacties (7)

 • Martin

   

  Dat komt er nu van om alles op afstand te bedienen. Als er een sluiswachter op de sluis had gezeten, had dit niet gebeurd. Je ziet meer als je ter plekken staat te bedienen,dan op afstand.

  reageer
 • Bart

   

  Verbreedt het kanaal tussen de kadoelenen en Urk, en pas de sluizen en bruggen hierop aan. Zou goed zijn voor de waterhuishouding, en economie van de Noordoostpolder..

  reageer
 • Frenky

   

  Wat een onzin. Omdat ze bij de provincie fouten maken, moeten de schippers zich aanpassen. Gewoon weer brug en sluiswachters ter plaatse neerzetten.

  reageer
 • wimjc

   

  Iedere sluis heeft een bepaalde schutlengte met daarbij een veiligheidsmarge tussen de eerste of laatste lengte en de sluisdeur. Van een lengte die uiteindelijk 4.5 meter moet bedragen kan je moeilijk 2.5 m maken. Maar als dan ook nog een centralist een schip gaat verwarren met een ander schip dan is het droevig gesteld met de veiligheid van de sluizen in Flevoland. Gedeputeerde Staten moeten in dit geval geen lengtebeperking uitvoeren maar de sluis verlengen.

  reageer
 • Dirk

   

  Iedere sluis hetzelfde systeem zou al helpen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Esveen

   

  Een betere organisatie zou al helpen.

  reageer
 • Arnold

   

  Betere brugwachters gaan meer helpen. Waarom denkt de provincie steeds vanuit zichzelf en niet vanuit de klant/inwoner.

  reageer
 • Zeewoldenaar (nee, niet die...)

   

  Dat kan je zelf wel bedenken: financiële overwegingen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert