Gemeente gebruikt ECO-zand voor aanleg nieuwe wegen

ALMERE
De gemeente Almere gaat bij de aanleg van de lokale wegen tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost gebruik maken van zogeheten ECO-zand. Vooral bij het Weerwater is veel zand nodig.

Wat is ECO-zand?
ECO-zand is afval dat uit gebruikt asfalt komt. Dankzij moderne technieken wordt het afval dusdanig gereinigd dat het weer geschikt is voor wegenbouw. Door de inzet van ECO-zand is het niet meer nodig om zand uit het IJsselmeer te halen.

Veel zand nodig
De A6 wordt bij het Weerwater verlaagd. Lokale wegen krijgen een nieuwe aansluiting op de snelweg. Voor het werk zijn in totaal tussen de 7.000 en 10.000 vrachtwagens zand nodig. 

A6 bij Almere meest duurzaame weg van Nederland
De gemeente Almere, Rijkswaterstaat en aannemer Parkway6 proberen allerlei manieren te bedenken om A6 bij Almere en de omliggende wegen zo duurzaam mogelijk te maken. Zo komt er bij het knooppunt A6 en A27 bij de Olifanten een park met zonnepanelen. Dat levert stroom voor apparatuur langs de weg zoals matrixborden en verlichting.

Werkzaamheden liggen goed op schema
De A6 bij Almere blijft voorlopig een bouwput. Het gedeelte van de snelweg tussen Almere Havendreef en Almere Buiten-Oost wordt verbreed naar twee keer vier rijstroken. Lokale wegen die op de snelweg aansluiten worden gelijktijdig aangelegd. De werkzaamheden moeten uiterlijk in 2022 zijn afgerond. In dat jaar wordt de Floriade gehouden. Volgens Erik Stoelinga van Parkway6  wordt die deadline gemakkelijk gehaald.  

reacties (7)

 • klaas

   

  Wat een onzin verhaal, eco hier eco daar dat doet het tegenwoordig er goed maar het reinigen van de asphalt afvoer kost veel energie dus een ernorme uitstoot van co2, is dit niet toevallig de stof waar de overheid zo min mogelijk in de lucht ziet komen ?. Natuurlijk een heel mooi verhaal eco zand maar in het marker en ijsselmeer is in overvloed zand wat zo gebruikt kan worden zonder veel co2 uitstoot. Overigens melde rijkswaterstaat enige weken geleden dat het zeer wenselijk was om het markermeer dieper te maken in verband met het slechte leefklimaat van de visstand. Ik meen te weten dat er miljoenen m3 zand gewonnen kan worden voordat het markermeer op de gewenste diepte is gekomen. Conclusie; Gemeente Almere stop onmiddellijk met deze onzin verhalen.

  reageer
 • Ohm1981

   

  Eco zand...want er is een zandtekort?

  reageer
 • Hannes

   

  Als de Floriade/woonwijk niet doorgaat, dan kan de totale infrastructuur bij Almere de A6 voor 2020 al klaar zijn! En velen miljoenen en ellende van een bouwput jaren bespaard blijven!!

  reageer
 • Jan

   

  Dit EKO zand is vrijgekomen bij het thermisch reinigen van asfalt. De schadelijke stoffen zijn dus verwijderd

  reageer
 • August

   

  Met de huidige opwarming van de aarde en de daarbij stijgende zeespiegel lijkt mij zand uit het ijsselmeer meer dan genoeg ECO.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sef

   

  De marketing afdeling van de duurzaamheidsindustrie draait overuren en de gemeente trapt er weer in. Waar zijn de schadelijke stoffen uit het opgewerkte asfalt gebleven dan?

  reageer
 • Dirk

   

  die schadelijke stoffen zitten in het zand , maar dat vertellen ze niet , anders gaan de omwonden gillen en moeten ze alles afgraven en vervangen . en duurt t werk vele jaren langer .

 • Willem

   

  Haha hoe verzinnen ze het

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert