GroenLinks wil vuurwerkdetectie tijdens jaarwisseling

ALMERE
GroenLinks in Almere wil dat er tijdens de jaarwisseling zogenoemde vuurwerkdetectie wordt ingezet. Op die manier wil de partij zwaar en illegaal vuurwerk tegengaan. 

Meerdere microfoons in een gebied leggen het geluid van een knal vast. Een computer kan vervolgens berekenen waar het vuurwerk is afgestoken. Binnen een paar seconden krijgen handhavers op een app de exacte locatie van de knal. Ook de kracht van het explosief en daarmee de aard van het vuurwerk wordt in de app meegegeven. De opsporingsambtenaren kunnen er dan op af om te zien of er nog iemand is. 

De vuurwerkdetectie is vorig jaar ingezet in een aantal gemeenten zoals Amersfoort, Rotterdam, Utrecht en Leeuwarden. In de hoop de maatregel voor elkaar te krijgen in Almere, dient GroenLinks donderdag een motie in tijdens de Politieke Markt. 

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe de detectie precies werkt.

reacties (23)

 • lexxie

   

  Als zwarte piet niet meer mag kerst afgeschaft wordt dan moet vuurwerk zeker verboden worden

  reageer
 • Gerard

   

  Ja, ik heb er last van, van de knallen en de stank, ook de legale knallen en de legale stank. Van mij mag het weg.

  reageer
 • Hanna

   

  Kan het niet gewoon afgeschaft worden Al die arme beesten, Gewoon midden op het Weerwater een ponton kan iedereen om de plas heen staan om te gaan kijken. Maar goed , mijn idee

  reageer
 • Ro

   

  Ik lees een paar reactie's over vuurwerk uit de EU mbt de vrije handel hierin. Ik dacht juist dat nederland mbt vuurwerk hier zijn eigen regels in naleefd, dus de EU regels niet naleefd of loop ik hierin achter? Ook lees en hoor ik veel reacties over het verbieden van vuurwerk, naar mijn mening werkt dit averechts. Ik denk dat het vooral belangrijk is om onwetende mensen en vooral kinderen juist in te lichten over de gevaren van vuurwerk zodat iedereen hier verantwoordelijk mee om kan gaan. Uitzonderingen en extreme gevallen zullen we altijd houden in een samenleving.

  reageer
 • Een echt creatieve oplossing, maar werkt van geen meter. Wat echt werkt is vuurwerk verbieden, is goed te controleren, en dus te handhaven. Tijdelijk alle ww'ers boa ,s maken en er zijn genoeg boa ,s om te handhaven...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Een echt creatieve oplossing, maar werkt van geen meter. Wat echt werkt is vuurwerk verbieden, is goed te controleren, en dus te handhaven. Tijdelijk alle ww'ers boa ,s maken en er zijn genoeg boa ,s om te handhaven...

  reageer
 • M Janssen

   

  Vuurwerk verbieden, want dan komt men er niet meer aan net als dat illegale vuurwerk van nu... Accepteer nou eens van elkaar dat we samenleven en dat je soms hinder van elkaar ondervindt. Straks worden honden en katten verboden, brommers weet ik veel wat.

 • azijnpissers

   

  Alle groenlinksers zijn van nature al uitgerust met vuurwerkdetectoren namenlijk hun oren. het hoeft dus geen geld te kosten.

  reageer
 • Hahahaha

   

  Precies. Lekker 1 dag in het jaar knallen. Het heft wel wat het gerommel in de stad als het richting oudjaarsnacht loopt. Gezellig.

 • DHC

   

  Vuurwerk moet kunnen op de afgesproken tijden. Illegaal vuurwerk handhaven, zodat mensen die zich wel aan de regels houden ook leuk oud en nieuw kunnen vieren. Voor verbieden ben ik niet, want het is maar een dag per jaar, overlast hoogstens enkele weken. Van honden poep en katten poep heb ik het hele jaar last en dieren verbieden we ook niet.

  reageer
 • Jan

   

  Ze zijn echt van het padje af.... wat gaat het aan investering kosten en wat levert het op.?? Idd bijna niks... wie gaat het handhaven ?? Zelf domme dingen verzinnen maar niks doen.... Pffffff..... zo moe van dit soort ideeën....

  reageer
 • Den

   

  Ik haal mijn vuurwerk graag in Duitsland: gewoon EU norm,, niets gevaarlijks aan.. Het wordt pas gevaarlijk met die jochies die via webshops bommen kunnen bestellen. Gewoon vuurwerk: geen probleem. Illegale shit: op jacht naar deze gasten.

  reageer
 • jan56

   

  lijkt een goed idee om alle groen lingsers tijdelijk boa te maken voor die avond zodat zij hun plan zelf kunnen uitvoeren. ben benieuwd naar de animo

  reageer
 • Jury Roest

   

  Almere moet gewoon een 'vuurwerkvrije gemeente' worden. Alleen georganiseerd vuurwerk op aangewezen plaatsen moet nog toegestaan worden. Verder moet al die rotzooi in december voorgoed de stad uit.

  reageer
 • Boels

   

  Men maakt zich druk over kunstgras en misschien wel terecht. Vuurwerk bevat kwalijke chemische stoffen en dat mag zo maar. Pak de (illegale) handel grof aan en haal de behandeling van vuurwerkletsel uit de zorgverzekeringswet. Dubbele pijn helpt misschien deze onzin te vermijden.

  reageer
 • almere

   

  gl leuk geprobeerd gaan we niet doen kost geld , geld wat we liever in de flopiade pompen .

  reageer
 • Karel

   

  Leuk voor de bühne, maar de vogels zijn dan allang gevlogen, zelfs met deze redelijk geplande snelheid van handhavers (áls ze inderdaad al zo snel ter plekke zúllen en kúnnen zijn). Ik zal het Groen Links nog even uitleggen hoe het gaat met stiekem vuurwerk afsteken. Gisteren zag ik al de eerste raddraaiers het een en ander afsteken. Ja, het is nog oktober! Eentje van de groep steekt af, dat is de lefgozer. De rest van de groep staat op afstand toe te kijken, klaar om weg te rennen zodra de lucifer erin gaat. Iedereen is 'm al gesmeerd, voordat de knal zelfs maar afgaat. Nou, knappe handhaver die dit gaat redden. Ik adviseer Groen Links zich bezig te houden met een simpelweg verbod van vuurwerk of een centraal vuurwerk te organiseren. Maar nóg beter: houdt u bezig met andere verontrustende milieuvervuilingen in Almere, zoals de grote, groene kaalslag die hier plaatsvindt en het stoppen met de zó niet groene Flopriade, gekoppeld aan een stenen woonwijk. Weet Groen Links nog wel waar hun GROEN voor staat?

  reageer
 • Flippo

   

  Hoe meer je iets verbiedt, hoe interessanter het wordt om toch te doen. Een algeheel verbod zorgt er alleen maar voor dat mensen alleen nog maar illegaal zowaar vuurwerk uit het buitenland kunnen halen en afsteken. Geef mensen juist veel meer ruimte voor vuurwerk, dan worden mensen het vanzelf zat en stoppen ze met bakken geld eraan uitgeven.

  reageer
 • Eva

   

  Ach...hoe simpel kan het zijn... Vuurwerk verbod !!

  reageer
 • Nol

   

  Ik denk dat justitie en agenten betere zaken te doen hebben. Laat ze vervroegd vrij gelaten criminelen die weigeren zich te laten onderzoeken maar beter in de gaten houden.

  reageer
 • Pzaal

   

  Weg gegooid geld.

  reageer
 • Jos '56

   

  Ik vindt vuurwerk sowieso weggegooid geld.

 • .\/\/.

   

  Ik zou vuurwerk verboden willen zien.

  reageer
 • Pieter

   

  Eens met Hans K. voor wat betreft het optreden tegen illegaal spul. Wat van binnen de EU grenzen komt is volledig legaal. Maar er is wat anders: Dat is de regelgeving rond de tijdstippen dat er mag worden geknald: We spreken een tijd af, waarbinnen er vuurwerk mag worden afgestoken maar daarop wordt niet of nauwelijks gehandhaafd en wordt er dagen van tevoren al in het rond "gespeeld". Dat klopt niet en daarbij kan deze detectie dus wel een goede hulp zijn. En twee: tijdstip van verkoop moet ook tijdstip van mogen afsteken zijn. Het is kolderiek en kinderachtig om wel de snoep te verkopen, maar dat het eerst thuis in een potje moet worden bewaard. Dan vraag je om problemen.

  reageer
 • Danny

   

  Ook tijdens de jaarwisseling. Volgens mij hebben de handhavers het dan al deuk genoeg. Zet dat dan nu neer dat is wat makkelijker en heeft meer effect. Alleen wordt het dan wel een duur grapje omdat Almere best groot is. Of willen ze het alleen in het centrum doen. In het potje Florida zit nog genoeg geld. Daar kan Groenlinks vast wel wat uit halen.

  reageer
 • Hans K

   

  Optreden tegen zwaar illegaal vuurwerk ben ik zeker voor. Maar koop net als de rest van NL mijn vuurwerk binnen de EU. We zien de EU als vrije handelszone en maken daar in dit geval ook gebruik van. Mijn siervuurwerk komt uit Spanje, net als Sinterklaas. Scheelt behoorlijk in de kosten en veel mooier vuurwerk.

  reageer
 • hans

   

  Groene Luchtfietserij: de politie heeft betere dingen te doen!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert