Meer Flevolanders willen organen niet afstaan

FLEVOLAND
Ruim 3.000 Flevolanders hebben afgelopen jaar aangegeven dat zij géén organen willen doneren. Dat blijkt uit cijfers die door Localfocus zijn opgevraagd in het kader van de nationale Donorweek.

In totaal zijn er nu bijna 43.000 Flevolanders die geen organen willen afstaan voor donatie. De groep Flevolanders die wel donor wil zijn of die anderen hierover willen laten beslissen is groter: ruim 88.000. Deze groep bleef het afgelopen jaar bijna gelijk, er kwamen zo'n 400 mensen bij die mogelijk beschikbaar zijn als donor. In Flevoland is één op de drie inwoners van 12 jaar en ouder geregistreerd

Vorig jaar haalde het voorstel voor een nieuwe donorwet een nipte meerderheid in de Tweede Kamer. Hierin staat dat iedereen donor is tenzij men uitdrukkelijk heeft verklaard het niet te willen. Begin volgend jaar beslist de Eerste Kamer of de nieuwe wet echt van kracht wordt.

Tijdens de jaarlijkse Donorweek wordt aandacht gevraagd voor het belang van orgaandonatie. In september stonden in totaal 1.116 mensen op de wachtlijst voor een orgaan, acht procent meer dan in dezelfde maand in 2016. Volgens de organisatie overlijden ieder jaar zo’n 130 tot 150 patiënten die op de wachtlijst staan. In 2015 kreeg Almeerder Erardo Kea een nieuwe nier na een oproep op Facebook.
[https://localfocus2.appspot.com/59ddc92488793]

reacties (7)

 • Poe

   

  Zolang de organen levend zonder narcose uit je lichaam gehaald worden en het helemaal niet duidelijk is of je die pijn prikkels niet meekrijgt..geen donatie voor mij.

  reageer
 • Ed

   

  Als ik de keuze had: liever op die manier een snel eind en nog iemand kunnen helpen dan nog een tijd moeten lijden op de intensive care tot het kaarsje uitgaat. Want dat lijkt me helemaal niks.

 • Flevoburger

   

  het onderwerp van discussie moet niet zijn of je nu wel of geen donor wilt zijn. Het punt is dat de politiek in Den Haag gewoon heeft bepaald dat jouw lichaam na jouw dood van hun is. De arrogantie! Mijn lichaam is primair van MIJ! En als ik wil, kan ik na mijn dood organen ter beschikking van iemand anders stellen. Maar het is mijn lichaam en dat bepaal ik dus helemaal zelf. Ik had jarenlang een donorcodicil / pas. Daar ben ik mee gestopt. Wat is de volgende stap? Een overheid die na mijn dood ongevraagd met m'n hersenen gaat stoeien?

  reageer
 • Flevo

   

  Het zit anders... je hebt toch gewoon altijd nog de vrijheid om geen donor te zijn. Er is nu alleen een extra prikkel om hier actief over na te denken en vast te laten leggen als je het niet wenst te zijn. Het is alleen te hopen dat je wanneer je zelf dan ooit een donor orgaan nodig zou hebben ook consequent bent en zegt nee nee laat een ander maar voor gaan want ik ben er op tegen dat Den Haag er voor zorgt dat ik kan blijven doorleven.

 • Sander

   

  Ik had mijn poging wat voor anderen te doen op het punt van gezondheid opgegeven toen ik geen bloed mocht doneren omdat ik bi ben. Vrij onzinnig en demotiverend.

  reageer
 • Rudie

   

  Ik ben het helemaal met je eens Lijkt mij een goed plan

  reageer
 • Mark, Dronten

   

  Ik wil ook geen organen afstaan, behalve aan mijn kinderen, maar ik wil ook geen organen ontvangen. Daarnaast wil ik niet in een bestand staan waarvan niet duidelijk is wat er met je gegevens gebeurt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Pzaal

   

  Ik ben ook geen Donor en wil he ook niet zijn ook. Het is van de pot gerukt als je donor bent. Waarom zou denken? Nou het feit is simpel. Je organen zijn 100.000en euro's waard en als je Donor bent snijden ze je helemaal leeg als je dood bent. En als je dan alsnog niet uitvaard verzekerd bent moet je familie alsnog je begravenis of crematie betalen. Ik vind als je Donor bent je ook geen uitvaart verzekeringen hoeft te hebben en je familie ook niet jou uitvaart hoeft te batalen.

  reageer
 • Flevo

   

  En als je zelf ooit een donor orgaan nodig hebt? Dan ook zo stellig in je principes en gewoon dood gaan?

 • Wieke

   

  U kunt aangeven welke organen u wilt doneren, dus uw bewering over 'helemaal leeghalen' klopt niet. Waarom zou de familie de begrafenis niet hoeven te betalen als iemand donor is? Dan zou je je organen als het ware gaan verkopen, vind ik onethisch. Als u een donororgaan nodig hebt hoopt u toch ook dat er een donor is die u die nier, dat hoornvlies of wat u ook nodig hebt, wilt afstaan ?

 • Ed

   

  Begrijpelijke reactie. Van de andere kant: toch mooi als je na je dood een leven kunt redden. Je zou ook kunnen denken aan een korting op de zorgverzekering om het wat "aantrekkelijker" te maken. Het is als met bloeddonatie: er wordt beweerd dat donoren het alleen uit altruïsme doen en er niets voor terug willen. Maar als je vervolgens hoort hoe duur bloedprodukten zijn in Nederland en hoeveel winst Sanquin maakt, heb ik geen zin meer om donor te zijn. Ben er jaren geleden mee gestopt.

 • Den

   

  register opbouwen met: Alleen als je wil afstaan kun je ook ontvangen! anders achteraan in de rij... Ik weet dat er een aantal culturen zijn die wel graag ontvangen maar niet willen geven..

  reageer
 • Mvj

   

  Deze vlieger gaat niet helemaal op. Er zijn ook groepen die wel donor willen zijn maar het niet mogen.

 • Flevo

   

  En als je zelf ooit een donor orgaan nodig hebt? Dan ook zo stellig in je principes en gewoon dood gaan?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert