Oranje Huis voor slachtoffers huiselijk geweld opent deuren

ALMERE
Het Oranje Huis, een opvanglocatie voor slachtoffers van huiselijk geweld, opent op donderdag officieel zijn deuren in Almere. Het huis met 27 appartementen in Poort geeft onderdak en begeleiding aan vrouwen, kinderen en mannen die slachtoffer zijn van geweld in huiselijke kring.

Het Oranje Huis heeft een regionale functie en biedt een veilige plaats aan slachtoffers uit Flevoland en de Gooi en Vechtstreek. Almere ligt op een centrale plek in de regio. Dat is één van de redenen waarom er gekozen is voor deze locatie. Het is al sinds de zomer in gebruik.

Extra hulp
Almeerders die in het huis verblijven kunnen extra hulp krijgen. De gemeente Almere zorgt ervoor dat de slachtoffers al tijdens hun verblijf in het Oranje Huis toekomstgericht geholpen worden. Er wordt bijvoorbeeld schuldhulpverlening geregeld of een (bijstand)uitkering aangevraagd. 

De gemeente doet dit omdat uit een rapport van de Ombudsman blijkt dat vrouwen in de opvang in Nederland vaak tegen allerlei (financiële) problemen aanlopen. Die wil de gemeente in het Oranje Huis al zoveel mogelijk aanpakken. In een brief aan de gemeenteraad schrijft het college van b & w dat er naast financiële hulp op maat, ook is geregeld dat vrouwen uit het Oranje Huis in aanmerking kunnen komen voor een urgentieverklaring voor een woning. 

Almeerders
Die extra hulp is in eerste instantie alleen voor Almeerders, maar de bedoeling is dat andere gemeenten op termijn soortgelijke hulp ook krijgen, aldus wethouder Froukje de Jonge. De afspraken hierover moeten nog gemaakt worden. 

Het Oranje Huis is onderdeel van de Blijf Groep, een landelijke organisatie die slachtoffers van huiselijk geweld helpt. De opvang wordt betaald door alle gemeenten in Flevoland en de Gooi en Vechtstreek. Daarover zijn afspraken gemaakt voor tien jaar. Woningcoöperatie De Alliantie en diverse liefdadigheidsfondsen hebben financieel bijgedragen aan de bouw en inrichting van het pand.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert