Woningen in kantoorgebouwen Lelycentre

LELYSTAD • Do 12 oktober 2017 | 10:15 • Donderdag 12 oktober 2017 | 10:15
Kantoorgebouwen in het Lelycentre in Lelystad worden omgebouwd tot appartementen. Dat staat in een gebiedsplan dat wethouder Jop Fackeldey woensdagmiddag heeft gepresenteerd. Na lang overleg heeft de gemeente afspraken gemaakt met de eigenaren van verschillende kantoorpanden in het Lelycentre.

Rondom het winkelcentrum Lelycentre staat ruim 40.000 vierkante meter kantoorruimte al jaren leeg. De bedoeling is dat de panden verbouwd worden om de komende drie jaar 385 appartementen te realiseren. 166 daarvan zijn bestemd voor de sociale huur.

Maerlant
De eerste panden die in het eerste kwartaal van volgend jaar moeten worden verbouwd zijn kantoren aan het Maerlant 16. Hier komen 63 appartementen. In 2019 en 2020 komen in andere delen van het complex nog eens 120 appartementen.
Volgend jaar moet ook de verbouwing beginnen van de Eurotower aan het Noorderwagenplein. Na oplevering in 2019 komen hier 111 appartementen voor jongeren en spoedzoekers.
Aan de Plaats wordt een leegstaand pand geschikt gemaakt voor 36 zorgappartementen van Woonzorg Flevoland, die zijn aangesloten op verzorgingshuis De Uiterton. 
Apart onderdeel in het plan is de verbouwing van de voormalige rechtbank aan de Maerlant 10, die al in volle gang is. Het gebouw wordt geschikt gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van 330 seizoenarbeiders.
In een later stadium kunnen er ook nog 55 sociale huurappartementen komen aan het Maerlant 8.

Openbare ruimte
De gemeente heeft met de vastgoedeigenaren ook afgesproken om de openbare ruimte opnieuw in te richten. Hoe die er precies uit komt te zien is niet duidelijk. Het is de bedoeling dat er veel meer groen komt dan nu het geval is.
De kosten voor de herinrichting worden geschat op 3,2 miljoen euro. Dat wordt betaald door de gemeente en de eigenaren van kantoorpanden. Fackeldey wil het groot onderhoud voor het gebied in tijd naar voren halen. Op deze manier komt er spoedig een bedrag van 500.000 euro beschikbaar.

Basisplan 
Volgens Fackeldey gaat het hier om een basisplan. Dat wordt nu aan de gemeenteraad voorgelegd. Nadat het plan door de raad is vastgesteld, zal het college in gesprek gaan met de eigenaren over de concrete uitwerking van de plannen. 
 

reacties (12)

 • Dirk2

   

  Jammer, weer de verkeerde keuze in eenvoud! Typisch de laatste PvdA stuiptrekkingen in Lelystad.

  reageer
 • andre mulder

   

  huizen en huizen goed zo maar waar moeten alles koopen in het lelyceterum is alles all dood de gordian haha een straatje id dat een ceterum hhhaha lelystad heet ook slaap stad kijk ALMERE NR 1

  reageer
 • Dusdat

   

  Andre heeft last van wat onverwerkte frustraties

 • HH

   

  Het Lelycentrum is absluut niet dood. Alle winkelpanden op de begane grond zijn bezet.

 • Jan

   

  Sociale woningbouw geeft idd vaak problemen met het type mens dat er woont. De enige oplossing is een streng regime, met duidelijke regels omtrent geluid, gedrag en dergelijke. Uiteraard zal er gecontroleerd moeten worden, aanwezige huismeester met een stevige ruggengraat én zeggenschap! De goeden onder de kwaden laten lijden moet echt voorkomen worden. Er is duidelijk een glijdende schaal bij dit soort wooncomplexen en omgevingen.

  reageer
 • Tries

   

  Ze zijn allang aan het verbouwen. . Dus het plan ligt er niet net maar is al doorgevoerd. Zolang het allemaal netjes blijft en er nette bewoners inkomen geen probleem. Maar kijk eens naar de appartementen (weet de straat even niet meer) achter hak rein vos.. dat ziet er toch niet uit. Mag hopen dat het er op Den duur niet zo bij staat. Laat men alstublieft toezicht houden zodat het netjes blijft.

  reageer
 • Bas

   

  Precies onder de noemer sociaal, maken deze types er een asociale bedoening van, zonder hart voor hun woning of omgeving. Het bijhouden van een tuintje kan iedereen van die leeftijd die daar wonen. De tijd voor sociale woningbouw is echt voorbij. Niet iedereen hoeft in Lelystad te wonen!

 • Erik

   

  Lekker alle kantoorgebouwen ombouwen naar sociale huur of huurgebouwen alsof dat nodig zijn gezonde krapte op de huurmarkt is fijn maar een overschot van huurwoningen is funest!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Maartje

   

  Lieve gemeenteraad, Hierna zijn we hopelijk toch wel weer voor 30 jaar klaar met sociale woningbouw in Lelystad mag ik hopen. Open uw ogen en kijk eens wat er de hele dag verveelt en strompelt in bijvoorbeeld de Gordiaan. Sociale woningbouw geeft nu eenmaal een dozijn aso’s die nergens zin in hebben, behalve van alles te profiteren. Daar hebben er nu al een overschot aan in Lelystad.

  reageer
 • James van Emmenes

   

  Hou toch eens op met die sociale huurwoningen. Zo wordt het nooit wat met onze stad!

  reageer
 • Jos '56

   

  Nee, we zullen de stad volplempen met koopwoningen :-((

 • Roel

   

  Prima plan. Ook goed voor Lelycentre. Gemeente Lelystad toont visie de laatste tijd. Mag ook wel eens gezegd worden.

  reageer
 • HH

   

  Ja, mee eens.

 • Beo

   

  Super plan....... Ook voor de omwonenden en de winkeliers. Kan niet wachten !!!!!

  reageer
 • de accountant

   

  Goedzo! Men heeft wel eerst vast gesteld dat de eigenaren willen verkopen? EN met de prijs erbij. Het wordt lastig wanneer dat achteraf nog zou moeten.

  reageer
 • Julliet

   

  Van der Valk is al weken bezig om de gebouwen aan de Maerlant 8 en 10 om te bouwen tot luxe short stay faciliteiten. Gebied ziet er straks wel heel anders uit. Gelukkig maar.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Dat wordt een polenhotel bij maerlant 10. Verder is het de vraag of zoveel sociale huur bij elkaar fijn wonen is. Mogelijk komt er een goede screening? Anders wordt het een zootje zo dicht op elkaar.

 • Albert

   

  Goede zaak. En mooi initiatief

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert