'500 nieuwe woningen per jaar ambitieus, maar niet onmogelijk'

LELYSTAD
'De ambitie om jaarlijks 500 nieuwe woningen aan het bestand in Lelystad toe te voegen is hoog, maar lijkt gezien de huidige markt niet onmogelijk'. Dat staat in de 'Woningbouwprogrammering 2017-2021' van de gemeente Lelystad. Voorwaarde is wel dat er meer woningen in voorbereiding worden genomen en er nieuwe bewoners bijkomen. Op die manier wil Lelystad voldoen aan de versnellingsopgave van de metropoolregio Amsterdam (MRA) en de stad laten groeien naar 80-duizend inwoners.

Volop in beweging
Door de lage rente en het huidige economische klimaat is de Lelystadse woningmarkt na jaren van stagnatie volop in beweging. Er staan nog 650 huizen te koop, dat is bijna een halvering ten opzichte van 2016. Het aantal verleende bouwvergunningen (223) in het eerste half jaar van dit jaar is bijna gelijk aan het totaal aantal verleende vergunningen in 2016. De daadwerkelijke oplevering van nieuwbouwprojecten zal vooral in 2018 en 2019 plaatsvinden.

Warande zorgenkindje
Om versneld grote aantallen woningen te bouwen is de ontwikkeling van de enige omvangrijke nieuwbouwlocatie Warande een voorwaarde. Maar dat blijkt een zorgenkindje. Het aantal verkopen blijft in vergelijking met het Golfresort en Buitenhof achter. De beoogde aantallen te realiseren woningen in Warande worden tot nu toe niet gehaald. Dat heeft deels te maken met restricties als het gaat om hoe er gebouwd mag worden. Ook het gebrek aan samenhang werkt niet in het voordeel.

Sociale huurwoningen
De vraag naar sociale huurwoningen in Lelystad blijft waarbij de wachtlijsten verder toenemen. De transformaties van kantoren naar woningen in het Stadshart en het Lelycentre moeten in de nabije toekomst de druk op de huurmarkt verlichten. Met woningcorporatie Centrada zijn afspraken gemaakt voor nieuwbouw in Warande, Kempenaar, Kandelaar, Waddenlaan, Cannenburgh, Muiderzand en Blokkerhoek.

Skaeve Huse
Opvallend is dat Centrada ook Skaeve Huse gaat bouwen. Deze huizen zijn bedoeld voor mensen die in hun eigen omgeving voor zoveel overlast zorgen dat ze niet te handhaven zijn. Het concept komt uit Denemarken en reeds in 2010 werd in de gemeente gezocht naar geschikte plakken in de stad om deze specifieke doelgroep te huisvesten. Die werden toen niet gevonden.
 

reacties (6)

 • H.Wiesener

   

  Het bouwen van nieuwe huurwoningen in Lelystad is noodzakelijk om de wachtlijst voor woningzoekende terug te dringen i.p.v. de wachttijden voor woningzoekende worden bijna elk jaar hoger

  reageer
 • Hans

   

  500 woningen per jaar is een utopie. Of wil Jop Warande vol plempen met sociale huur woningen. Dat Warande kavels nagenoeg niet verkocht worden ligt aan verschillende factoren. De kavelprijs is te hoog, hier kan de gemeente wat aan doen door bv grond in erfpacht uit te geven of uitgestelde betaling van grond van twee jaar. Verder zijn de straten in Warande smal. Vergelijk dit eens met Hazepark daar zijn de straten breder en hebben groenstroken dat oogt mooier en is ruimer. Nadeel is dat je dan minder bouwgrond hebt maar tsja nu heb je veel bouwgrond alleen geen kopers.

  reageer
 • Harry Klein

   

  Deze wethouder begrijpt werkelijk niets van economische ontwikkelingen, trends en marktvraag! 500 woningen is geenzins haalbaar gelet op financieringsrisico, mondiale spanningen en de zeepbel op de huidige beurzen! Er is een 2e financiele crisis op komst! Maar dat wil men maar niet zien.....PvdA grootheidswaanzin?

  reageer
 • pieter de oude

   

  ruim opgezet met voldoende parkeerplaatsen en geen kruip door sluip door toegangswegen zoals men vroeger gewend was, HOOP IK !!!!!!!

  reageer
 • HM

   

  "Dat heeft deels te maken met restricties als het gaat om hoe er gebouwd mag worden." Misschien moet de gemeente dan een deel van die restricties weghalen. Lelystad wil zo graag adverteren met het begrip vrijheid. Geef mensen dan ook meer de vrijheid over hoe ze willen wonen. Niet allemaal hetzelfde steentje en dakpannetje. Minder betutteling en meer vrijheid. Grotere kavels. Gaat de verkoop ineens een stuk beter.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • hgt

   

  Verkoop Buitenhof en andere nieuwbouwlocaties bij de plaatselijke makelaars. Dat loopt dus prima. Nieuwbouw Warande loopt sterk achter. Misschien moet de gemeente de kavelverkoop uitbesteden aan plaatselijke makelaars.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert