'Verdachte Faber had tbs moeten krijgen'

ZEEWOLDE
"Hoe is het mogelijk dat de verdachte in de zaak Anne Faber in zo'n open instelling zat?" Dat vroeg emeritus hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle zich donderdagavond af bij Nieuwsuur.

Van Marle werkte ruim 35 jaar in tbs-klinieken, behandelde honderden tbs'ers en was onder meer directeur van het Pieter Baan Centrum waar ook mensen ter observatie terechtkomen die niet willen meewerken.

De 25-jarige Anne Faber was bijna 2 weken vermist en werd donderdag dood gevonden in het bos bij Zeewolde. Oud-Zeewoldenaar Michael P. wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing en dood van de vrouw.

Verkrachting
P. werd in 2010 aangehouden voor het verkrachten van een 16- en een 17-jarig meisje. Hij bedreigde de meisjes met een vuurwapen, dwong ze tot seksuele handelingen met elkaar en verkrachtte hen. In 2012 werd hij voor dat misdrijf veroordeeld tot 11 jaar cel. Daarbovenop kwam een celstraf van 12 maanden voor een gewapende overval.

Onderbuikgevoel
Ondanks de ernst van zijn misdrijf, kreeg P. geen tbs opgelegd, hij weigerde mee te werken aan psychologisch onderzoek. "Ook al kan een rechter in uitzonderlijke gevallen wel besluiten om iemand tbs op te leggen, gaat de rechter niet graag op de stoel van de dokter zitten. Zonder een psychiatrisch advies zeggen rechters terecht: je kunt iemand niet zomaar gestoord verklaren.''

Toch mag een rechter volgens Van Marle ook zelf concluderen dat iemand een psychische stoornis heeft. "Helemaal gezien de feiten van P. in 2010 had de rechter in dit geval tbs kunnen opleggen en wat mij betreft meer moeten vertrouwen op een onderbuikgevoel of zijn ervaring. Hij had beter moeten beseffen hoe bizar het delict was."

Bekijk hier het 12 minuten durende studiogesprek met Hjalmar van Marle bij Nieuwsuur.

reacties (10)

 • sjoerd

   

  Er ligt al drie jaar een wetsontwerp bij de tweede kamer die het weigeren van TBS onmogelijk maakt. Maar onze politici hebben het te druk met alle andere zaken om dit nu eens en vooral in wetgeving vast te leggen. Geef nu eindelijk de rechters de mogelijkheid en handel dit wetsontwerp nu af...

  reageer
 • Merreha

   

  Rechtspraak in Europa is compleet door geschoten in de rechten van de mens. Door moordenaars dezelfde rechten te geven kiezen velen van hen om niet mee te werken aan psychisch onderzoek. En daardoor kan er geen TBS worden opgelegd. Het wordt tijd dat de politiek en de rechterlijke macht worden wakker. En weer eens wetten gaan opstellen die leiden tot opsluiting van dit soort gasten zodat de samenleving er geen last meer van heeft. Politiek is indirect verantwoordelijk.

  reageer
 • Barbara

   

  Alleen al de vraag die je mag weigeren te beantwoorden is in positie moordenaars en verkrachters uit den boze. Je gaat aangeboden hulp aanvaarden en zo niet dan gaan je de TBS in. Niks geen kwakzalverpraktijken. Rechters willen/kunnen niet op de plek van de arts zitten, dus is het raadzaam die onwil/onkunde te omzeilen en het zekere voor het onzekere te nemen. Vastzetten zonder enig gepamper in welke richting dan ook.

  reageer
 • Pietertje

   

  Ik vraag me af , moeten wel zulke mensen iets vragen? Hebben ze dat ook gedaan bij hun slachtoffer? Sorry maar ik zou je graag willen ...... en daarna ....... en dan ergens dumpen. Deze mensen hebben hun rechten verspeeld. Vervroegd vrij laten ivm goedgedrag? Niks vrij.volle pond uitzitten. Daarna kijken we of je je gedraagt. Trouwens vraag, zijn mensen die andere mensen ombrengen op wat voor manier dan ook , goed bij hun hoofd? Dus tbs.

 • Edward nijholt

   

  Jet rechtssysteem .. als je een strafbaar feit pleegt zoals dit wordt je beschermd... laat je een belasting aanslag liggen eordt je drie dubbel gestraft... tja ach het is waar nederland zn prio opricht.... de dader wie dan ook levenslang opsluiten met dwangverpleging en tbs... nooiteer.los laten

  reageer
 • Pietertje

   

  Het is te gek voor woorden tegenwoordig. Het is niet alleen met deze delicten maar met alles. Net zo als abs schrijft met de straf en dan vind ik het nog ligt. Bij opsluiting moet wij als slachtoffers nog hun eten betalen ook als ze vast zitten.maar moeten we zelf ook niet eens stoppen met zeuren als we zelf een overtreding maken. Door rood licht rijden word ook dagelijks gedaan of te hard rijden. Daar lopen we ook tegen de politie te zeuren , maar wat als je daar door iemand invalide rijd of misschien wel dood en anders , het zal jou kind maar zijn. Nee mensen laten we ophouden met zeuren en de straffen verdubbelen . Ik wens de familie en de nabestaanden heel veel sterkte toe.

  reageer
 • Barbara

   

  Volkomen met je reactie eens.

 • laat alle reacties zien
 • HM

   

  De huidige invulling van het rechtssysteem mist een belangrijke component. Dat is de bescherming van de (kwetsbaren in de) maatschappij. Die component is volledig overschaduwd door het belang en de rechten van de veroordeelde. Dat hebben we te danken aan enerzijds de mislukte filosofie van de maakbaarheid van de maatschappij (dank u PvdA) en anderzijds het overdreven belang van de juristerij en rechten van veroordeelden (dank u D66). Het rechtssysteem zou in dit soort strafzaken uit moeten gaan van: 1. bescherming van de maatschappij, 2. straffen van de dader, 3. waar mogelijk corrigeren van het gedrag van de dader. In deze volgorde!

  reageer
 • Bas

   

  Vergeet de VVD niet te bedanken die afgelopen jaren ook bezuiniging heeft doorgevoerd in de geestelijke gezondheidszorg en op het gevangeniswezen. Beleid van kabinet is om gevangenissen te sluiten en geditieerde zo snel mogelijk weer de maatschappij in te schoppen.

 • Karel

   

  Had, had, had, als, als, als. Altijd een boel bla bla bla na een misdrijf. Maar natuurlijk heeft deze Van Marle gelijk en verder iedereen die dit systeem veroordeelt, maar ik durf te zeggen dat er niets zal veranderen en dat we bij een volgend misdrijf weer net zo verontwaardigd zijn met zijn allen. Arme Anne, arme familie. Slachtoffers van een zo falend rechtssysteem.

  reageer
 • Henk

   

  Je krijgt maar 1 kans... en die krijg je als je geboren wordt

  reageer
 • Pieter

   

  Wanneer het Volksgericht gaat spreken is het gedaan met de rechtstaat. Laat de rechters dit nu maar onder elkaar uitvechten. Als we dat principe los laten hebben we gisteren de schandpaal weer op het dorpsplein staan. Zie reactie ABS

  reageer
 • Karel

   

  Het is allang gedaan met de rechtsstaat als dit soort zieke geesten vrij kunnen rondlopen, Deze moord had kunnen worden voorkomen als de rechter dit gedrocht ook TBS had gegeven. Ik begrijp van meerdere deskundigen dat dit kan, ook als iemand die zwaar gestoord is niet wenst mee te werken. En deze gek had al flink wat op zijn kerfstok.

 • Boels

   

  Rechters staan niet onder democratische controle als het om uitspraken gaat. Sommigen hebben een dusdanig hoogverheven idee over schuld en boete dat het volslagen voorbij gaat aan de werkelijkheid. Als je al eerder 2 meisjes verkracht dan BEN je gestoord, daar hoef je geen studie psychologie of psychiatrie voor gevolgd te hebben. Een tweede kans voor gestoorde daders betekent GEEN kans voor toekomstige slachtoffers. Ook het OM is mede aansprakelijk, die hadden tot de Hoge Raad aan toe TBS moeten eisen. Het wordt hoog tijd dat vonnissen getoetst gaan worden en ook de vrijheid die rechters zich menen aan te kunnen meten. Bij sexuele misdrijven van mannen is castratie feitelijk de enige oplossing. Een papieren rechtstaat heeft geen bestaansrecht als het niet gedragen wordt door de bevolking.

 • ABS

   

  En wat is daar het bezwaar van? De burgerij dient beschermt te worden tegen het gespuis, niet andersom. Het is langzamerhand om misselijk van te worden dat schijnheilige politieke correcte gedrag van mensen die anderen niet verantwoordelijk durven stellen voor hun eigen misdragingen.

 • ABS

   

  Verkrachting of pedofilie? Dan is er maar 1 behandeling effectief en dat is castratie. En als dat nog niet afdoende is dan opsluiten in een kot. De slachtoffers zijn ook voor hun leven getekend, waarom dan de daders een tweede (en soms derde,vierde en vijfde) kans geven? We moeten eens ophouden met dit soort beesten als mensen te benaderen.

  reageer
 • Almeertje

   

  Helemaal mee eens.

 • Almeertje

   

  Helemaal mee eens.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert