Chinese studenten leveren vrouw fikse boete op

ALMERE
Een vrouw uit Almere dreigt 28.000 euro boete te moeten betalen. Met haar stichting regelde ze stages voor Chinese studenten, maar zeven studenten zouden in Nederland hebben gewerkt zonder tewerkstellingsvergunning. Om de boete van tafel te krijgen, stapte de vrouw vrijdag naar de rechter.

Voor iedere student kreeg de Almeerse een boete van 4.000 euro. De studenten zouden in de land- en tuinbouw reguliere werkzaamheden doen, terwijl ze op papier stage kwamen lopen. Ook de stichting kreeg  een boete opgelegd. Maar die boete is inmiddels naar nul verlaagd, omdat de stichting praktisch failliet is en binnenkort wordt opgeheven.

Volgens de vrouw treft haar geen blaam, omdat ze niet wist dat de studenten in de stagebedrijven ander werk deden dan in het stageplan was afgesproken. Dat gebeurde buiten haar zicht, aldus de Almeerse. Haar advocaat betwistte ook dat de studenten in dienst waren van de stichting, zoals het ministerie meent. Volgens hem speelde die uitsluitend ‘een bemiddelende rol’ en deden de studenten geen arbeid ‘ten behoeve van’ of ‘in opdracht van’ de stichting.

De advocaat benadrukte bovendien dat de vrouw, die de stichting naast haar vaste baan runde, er zelf niet financieel van geprofiteerd had. “Ze heeft zich jarenlang belangeloos vrijwillig voor de stichting ingezet”, aldus de raadsman. Het ministerie meent wel dat de stichting een financieel belang had. Per stage kreeg de stichting 600 euro en ook betaalden de bedrijven een maandelijkse vergoeding van honderd euro voor elke stagiair.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.

reacties (0)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert