Veel scharrelruimte voor kippen bij Aeres

DRONTEN • Zo 15 oktober 2017 | 19:43 • Zondag 15 oktober 2017 | 19:43
De leghennen in de nieuwe pluimveestal van de Aeres Hogeschool in Dronten hadden het slechter kunnen treffen. Ze hebben relatief veel scharrelruimte, er komt daglicht binnen en het dak kan open.

De kippenschuur is de afgelopen weken in gebruik genomen. Aan de diervriendelijkheid is zo veel gedaan, dat de stal afgelopen zomer drie sterren kreeg van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Natuurlijk gedrag
De stal is met duizend leghennen veel kleiner dan die op echte kippenbedrijven. Maar geld verdienen staat hier niet voorop. De schuur is bedoeld voor praktijklessen, de eierenproductie is bijzaak.

De stal dankt de drie sterren aan het natuurlijk gedrag dat de kippen kunnen vertonen. Dat moet er toe leiden dat er minder dieren ziek worden.

Blij met de aanwinst
Student Bart Vlastuin is enthousiast over het diervriendelijke karakter van de stallen. "Deze manier van produceren spreekt me zeer aan." Ook studentenbegeleider Adri Pasman is blij met de aanwinst. “Ik denk dat alle boeren het zo wel willen doen."

Voorlopig zijn veel kippenhouders nog niet zo ver omdat ze het nog moeten doen met traditionele stallen. "Pas als die afgeschreven zijn, kunnen ze over op systemen die diervriendelijker zijn", zegt Pasman.

900 eieren per dag
Om de opbrengst van eieren hoeven de boeren het niet te laten. "De 1.000 hennen leggen 900 eieren per dag, een goed resultaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel