Duizenden Aziatische bosmuggen geteld

LELYSTAD • Do 19 oktober 2017 | 10:02 • Donderdag 19 oktober 2017 | 10:02
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de afgelopen twee jaar in Lelystad ruim 13.000 Aziatische bosmugggen geteld. Dat meldt het platform Stop Invasieve Exoten. Het platform heeft deze cijfers uit documenten gehaald, die het heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

Risico op zika en dengue
"Het platform vindt dat de NVWA alles uit de kast moet halen om deze exotische mug uit te roeien. De Aziatische bosmug is hinderlijk, want hij steekt overdag, en het is bovendien niet uitgesloten dat hij ziektes zoals zika en dengue (knokkelkoorts) kan verspreiden'', aldus de stichting. De bosmug wordt daarom ook officieel bestreden in Nederland, net als de bekendere Aziatische tijgermug. 

NVWA zegt: niets nieuws
Woordvoerder Tjitte Mastenbroek van de NVWA noemt de gegevens 'niets nieuws'. De bosmug wordt door de NVWA al jaren bestreden om de populatie zo klein mogelijk te houden, zegt hij. Ook valt de kans op exotische ziektes volgens hem mee. "Het risico op overbrenging van ziektes door de Aziatische muggen is verwaarloosbaar klein." De Aziatische bosmug is tot nu toe alleen nog in Lelystad aangetroffen. De rest van Nederland is nog bosmug-vrij. 

De openbaar gemaakte gegevens gaan over 2015 en 2016. In totaal vond de NVWA in 2015 in Lelystad 9046 Aziatische bosmuggen. In 2016 ging het om 4118 muggen. De grootste vangst werd eind augustus 2016 gedaan. Toen werden 1048 bosmuggen aangetroffen in alle levensstadia (ei, larve, pop en volwassen).

Niet onder controle
Volgens Stop Invasieve Exoten richt de NVWA zich tot nu toe alleen op de bestrijding van muggen in volkstuinen in Lelystad. Toch worden de muggen ook elders in de stad aangetroffen. "Op deze manier gaat de NVWA de Aziatische bosmug niet onder controle krijgen'', aldus de stichting. Mastenbroek zegt dat dit afdoende is. "Aangezien de bosmug zich het liefst ophoudt in volkstuincomplexen, richt de NVWA zich juist daar op de bestrijding. Dat is het meest effectief."

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (8)

 • Focus

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Niets nieuws!!! Een paar jaar geleden was het groot nieuws dat er zo'n exotische mug hier was neergestreken. En nu 13000 !! Maar ze doen er alles aan om de aantallen zo laag mogelijk te houden. Dat is duidelijk dus niet gelukt. Ik zeg....andere maatregelen. Actief op jacht en niet zoals nu een.paar x per jaar een actie bij de bandenhandelaar. Dat schiet te kort dus.....

  reageer
 • HM

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  "Aangezien de bosmug zich het liefst ophoudt in volkstuincomplexen, richt de NVWA zich juist daar op de bestrijding. Dat is het meest effectief." Als je alleen daar gaat zoeken, zul je ze inderdaad ook niet ergens anders aantreffen en lijkt het probleem elders niet voor te komen. Houd eens een groot onderzoek verspreid over heel Lelystad en breng in kaart waar ze nog meer voorkomen. En ga dan op alle plekken bestrijden. Maar pak daarbij vooral de bron goed aan.

  reageer
 • Mars

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Hoe lang nog voor de gemeente Lelystad door krijgt dat die bandenhandelaar DICHT moet?! Men blijft maar spelen met de gezondheid van de eigen inwoners door het maar voorrang blijven geven van economische belangen.

  reageer
 • Barbara

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  En dat terwijl er bosjes van onze eigen muggen, bijen, wespen en overige friemelaars spoorloos verdwijnen.

  reageer
 • Geert

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Platspuiten nu het nog kan.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • petri

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Met dank aan die bandenhandelaar in noordersluis

  reageer
 • Boels

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Dat wordt lastig bestrijden als effectieve bestrijdingsmiddelen zoals in Midden- en ZuidAmerika moesten worden gebruikt hier verboden zijn. Gelukkig zijn er nog wel muggenmeppers te koop waarmee milieuzeloten verplicht op pad zouden moeten wordt gestuurd ;-)

  reageer
 • Jos'56

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Wat zijn nou weer milieuzeloten ???

 • Pieter Wielinga

    Do 19 oktober 2017 Donderdag 19 oktober 2017

  Een fraaie samenloop van omstandigheden: ik heb vanmorgen, namens de Volkstuinverenigingen de NVWA gevraagd om een rapportage over de resultaten van de bestrijding van deze mug op de afzonderlijke complexen in 2017. Nog geen reactie gehad uiteraard. Maar we zijn benieuwd.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert