Gemeente maakt fout met onkruidverdelger RoundUp

ALMERE
Door een fout bij het gebruik van onkruidverdelger RoundUp, moeten acht bomen worden gekapt op de Esplanade in Almere. De wortels van deze bomen zijn aangetast door het middel, waardoor ze volgens de gemeente 'geen toekomstperspectief' meer hebben. Een fout, want volgens eigen richtlijnen mag de gemeente dat middel hier helemaal niet gebruiken. 

De gemeente had vorig jaar ook al een deel van de Canadese populieren tegenover theater KAF weggehaald. Zo kregen de overgebleven bomen meer ruimte om te groeien. Maar omdat op de wortels van de verwijderde bomen groeiknoppen ontstonden die het naastgelegen asfalt zouden kunnen beschadigen, werden deze met RoundUp ingesmeerd. 

De RoundUp is vervolgens via de wortels van de verwijderde bomen bij de wortels van de gezonde bomen terechtgekomen. Met als gevolg dat er nu 8 van de 16 populieren moeten worden gekapt. De 8 resterende bomen zullen goed in de gaten worden gehouden, meldt de gemeente.

reacties (18)

 • Ron h

   

  Ik heb zelf ook een keer meerdere stobben ingesmeerd en de bomen rondom leven prima dus zijn niet via de wortels naar een andere plant of boom gegaan maar dat is geen bewijs dat het nooit zou gebeuren. Misschien gewoon een kwestie van pech.

  reageer
 • Ron h

   

  Wat een hoop professionals weer hier. Het gaat over 2007 . Toen was er geen verbod. Toen was almere al vrijwillig afgestapt vh middel op verhardingen. Naast de verharding was er toen uberhaupt geen verbod. Het is dus te waarderen dat almere een plan had om ook dat te beperken. Het landelijk verbod is 1 maart 2016 ingegaan voor de overheid en enkel op verhardingen. (De reden omdat het via de verharding in open water terecht kan komen en dat willen we niet. In de grond zelf breekt het vrij snel af. Per 1 november 2017 mag het ook niet meer naast de verharding. Particulieren mogen het nog steeds kopen en gebruiken hetgeen zeer ongewenst is. Bedrijven mogen het ook nog steeds opslaan en kopen omdat de wet enkele uitzonderingen kent op het gebruiksverbod. En ja het klopt dat het aternatief bepaald niet milieuvriendelijk is. En over de kankerverwekkendheid is lang niet elke deskundige het eens. Het zou dus maar zo kunnen dat ooit het verbod weer wordt ingetrokken of dat er andere regels komen

  reageer
 • Joop

   

  Hopelijk gaat de NVWA dit tot op de bodem uitzoeken de gemeente heeft geen licentie voor Roundup Hoe kunnen zij dit dan toch gebruiken ?????

  reageer
 • De advocaat

   

  Er is helemaal geen licentie nodig. Het is ook niet verboden. Het is geen vuurwapen of zoiets.

 • smit

   

  Een behoorlijk domme fout...waarom staat die giftroep, zo ie zo, nog in de opslag?

  reageer
 • ambtenaar

   

  Alle complotdenkers kunnen weer lekker los gaan en hun gram uiten over incompetente ambtenaren. Laat nu dit werk uitgevoerd worden door ingehuurde bedrijven. Tsja, ook die maken wel eens een fout...

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • peter van den bemt

   

  De 8 resterende bomen zullen goed in de gaten worden gehouden, meldt de gemeente. Natuurlijk. Netzogoed als dat ze met het bestrijdingsmiddel zijn omgegaan. En netzogoed als dat ze communiceren over het verwijderen van groen. Naar mijn idee vindt de gemeente al dat groen in Almere maar helemaal niks.

  reageer
 • Anna

   

  Is het een ongeluk of opzet omdat deze populieren nou niet echt populair zijn met hun pluizjes. Maar gezonde bomen kappen is uit den boze

  reageer
 • Peter

   

  Precies wat groenbedrijf zegt. Dit is of per ongeluk op gezonde wortels gesmeerd of expres om ze ook te kunnen rooien. Almere heeft tenslotte nogal een hekel aan bomen lijkt het. (Kruidenwijk/Utopia/etc.)

  reageer
 • Hannes

   

  Makkelijker komt men er niet vanaf, om de bewoners weer een vrij uitzicht te geven over het Weerwater en naar het mooie vogeleiland!

 • Wieke

   

  Wordt er nu ook herplant? Of is het weg-is-weg? Groene stad ???

  reageer
 • kees d.

   

  volgens mij is Round-up een verboden bestrijdingsmiddel en mag dat niet meer worden gebruikt.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Was dat maar waar....

 • Jan

   

  Is helemaal niet verboden. Je kan het nog gewoon kopen.

 • Groenbedrijf

   

  Onzin verhaal. De Roundup is gewoon door ondeskundigen op de wortels van de gezonde bomen gesmeerd. Gezondewortels van andere bomen willen als zij de ruimte krijgen wel vaak omhoog groeien en ja als je dan denkt dat ze van gerooide bomen zijn en je smeert daar Roundup op gaat het fout. Roundup kan in de grond nooit overgaan naar de wortels van andere bomen. Roundup breng je op een plant of boom aan, het gaat dan zijn werk doen in het systeem v.d. plant. Zo gauw als Roundup in aanraking komt met organischmateriaal, grond,verliest het zijn werking. Gewoon de volgende keer deskundigen met Roundup laten werken.

  reageer
 • Kees

   

  ach jongens. Gaan we nu echt in de paniek svieten voor 8 van die waaibomen...

  reageer
 • Peter

   

  En wanneer wordt de kerstverlichting eens uit de Kroningsboom voor het stadhuis gehaald? De snoeren wurgen deze boom die tienduizenden euro's heeft gekost. Of heeft de gemeente iets tegen het koningshuis?

  reageer
 • Jos

   

  Hoe dom kan je zijn... Het wordt tijd dat de beton- en asfaltboeren van de gemeente eens plaatsmaken voor mensen met groene vingers en een toontje lager zingen. De ambtenaren met kennis die er nog zijn moeten naar de pijpen dansen van de betonboeren.

  reageer
 • Johannes

   

  Nou, dat gaat lekker met dat “growing green city’s”.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Wat een prutsers.

  reageer
 • Nouja

   

  Waarom accepteert de gemeente Almere sowieso het gebruik van Round-up. Lekker groen maar niet huis. Puur gif.

  reageer
 • Thomas

   

  Volgens mij is dat het punt achter verdelgingsmiddelen. Het zou raar zijn als er een verdelgingsmiddel zonder gif was. Dat zie je wel aan de kapitalen die gemeentes waar Groenlinks aan de macht is, uitgeven aan aanklungelen met gasbranders of heet water. Dingen die beide bereid worden door het verstoken van fossiele brandstoffen natuurlijk.

 • Piet

   

  Inderdaad. Kappen met dat spul.

 • Maikel

   

  En wie gaat de overgebleven bomen in de gaten houden? Is dat dezelfde afdeling die op pad gaat met bestrijdingsmiddelen die "niet meer gebruikt" worden.......

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert