Nog veel te weinig AED's in Flevoland

FLEVOLAND
Er zijn in Flevoland nog te weinig AED's. Dat zijn apparaten waarmee het hartritme weer kan worden hersteld bij een hartstilstand. Volgens de Hartstichting zijn er nog 892 AED's nodig. 

Flevoland heeft 161 geregistreerde AED's hangen op plekken die altijd toegankelijk zijn. Daarnaast is het belangrijk dat ze geregistreerd zijn bij Hartslag Nu of Hartveilig Wonen. Alleen dan kunnen ze effectief worden gebruikt. 

Door voldoende beschikbare AED's en burgerhulpverleners worden de overlevingskansen vergroot. Bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis zijn de eerste zes minuten cruciaal. Onze provincie heeft de minste geregistreerde AED's van Nederland.
[https://localfocus2.appspot.com/59ede845d5799]

reacties (11)

 • Faerie

   

  MKM, laat dat nou in grote steden een probleem zijn. Op openbare plekken buiten is de kans extreem groot dat de AED wordt vernield of gejat. Inclusief kast. Mogelijk misbruikt door tuigjeugd die elkaar gaat lopen elektrocuteren. Helaas, maar waar. Ik geef het in Almere in elk geval weinig kans van veilig slagen. Zelfs in een 'beveiligde kast'. Iets met een pilot met pakketjes van PostNL in een kluiskast bijvoorbeeld. (zie ander bericht op OF). Vandaar mijn idee om de AED's al bij hulpverleners zelf te hebben, zijn ze in elk geval veilig.

  reageer
 • MKM

   

  Voor vernieling/diefstal zijn vast oplossingen, wat het overigens wel prijziger maakt. Elkaar electrocuteren gaat echt niet lukken, zo'n AED doet alleen iets op basis van een meting die de AED zelf doet.

 • Faerie

   

  .VV. voor 200 heb je inderdaad een vervangende battery pack. Moet je wel goed googlen. Ik dacht het eerst ook, tot ik goed ging lezen. Elke 4 jaar moet je overigens de pack vervangen, ook al is de AED niet gebruikt, heb je dat ook gelezen?

  reageer
 • Faerie

   

  Even opgezocht, een AED kost zo'n 1200 euro. Ik kan me wel voorstellen dat er best plekken zijn waar zo'n ding kan hangen en dat er sponsors voor te vinden zijn, maar ik ben bang dat ze gewoon niet lang veilig blijven hangen in steden als Almere of Lelystad. Als ik al hoor dat bij Sarah op het werk er een is gestolen, hoe denken we met zijn allen openbaar hangende AED's te kunnen waarborgen? Wees eerlijk, vele mensen in deze huidige maatschappij verkloten het voor zichzelf en de ander. En het doet ze doorgaans helemaal niks. En dus zijn we in grote steden afhankelijk van andere methodes. Misschien is het beter om in elke wijk enkele BHVers die in het netwerk zitten persoonlijk AED's te sponsoren. Dan hoeven ze ook niet eerst ergens er een te vinden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  1200 Euro is wel aan de dure kant, zo zag ik na een korte Google-actie. Voor een paar honderd heb je er ook al een. Maar inderdaad zijn de meeste AED's op plekken opgehangen die niet altijd bereikbaar zijn. Ik zou persoonlijk best als BHV'er geregistreerd willen staan, maar heb geen zin in voortdurend doorgeven van mijn aan/afwezigheid. Overigens...als ik 's nachts uit mijn bed moet komen en binnen een straal van een kilometer een adres moet vinden dat ik niet ken is de kans klein dat ik er vóór de ambulance ben.

 • Jos '56

   

  In sommige supermarkten hangen ze ook, maar die zijn dus niet altijd toegankelijk.

  reageer
 • Wim

   

  Veel AED's hangen binnen bij bedrijven en instellingen en zijn in de avond en nacht niet bereikbaar.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sarah

   

  Wij hadden hem op t werk hangen. Duur ding maar we vonden het waard. En toen vonden mensen het nodig om hem te jatten... dus ja weet niet of we hem binnenkort weer aanschaffen.... we willen het wel graag maar ja de kosten...

  reageer
 • Marijke

   

  Andere plaatsen mogen een voorbeeld nemen aan Biddinghuizen, hier is een stichting die heeft gezorgd voor voldoende AED's om zo voor het hele dorp een AED bereikbaar te hebben. AED-Biddinghuizen.

  reageer
 • Geertje

   

  Wij hebben sinds 30 sept een AED in de Granietstraat te Swifterbant hangen. Heb de kast gewonnen bij de Hartstichting en een sponsor gezocht en De Rabobank heeft de AED gesponsord. Hoe mooi is dat. Mensen doe de reanimatiecursus en meld je aan.

  reageer
 • Pieter

   

  Vreemd dat de gemeente Lelystad hier iets over moet zeggen. Heeft volgens mij hier niets mee te maken. Aanschaffen zo’n AED en aanmelden zou ik zeggen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Mag wat kosten ook....

 • Drontens

   

  Waarom moet de gemeente toestemming geven. Het lijkt me zinvol dat de AED een plekje krijgt waar nodig. Dan even een melding maken naar de gemeente en hupsakee geregeld. Dit zijn dingen die op korte termijn gewoon geregeld moeten worden zonder een lange wacht termijn. Dit kan namelijk levens redden. Daar is de AED voor!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Waar staat dat de gemeente toestemming moet geven?

 • Willem dronte

   

  In lelystad haven zou er 1 komen maar dat duurd al 6 maanden voor dat de gemeente er toestemming voor geeft

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Er hangt al heel lang een AED bij Buurthuis de Windhoek hoor!

 • Tja kreeg gelijk

   

  Toestemming? Je hangt hem gewoon op. Of bedoel je dat ze hem ook moeten betalen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert