Massaal ondertekende petitie Anne Faber overhandigd

ZEEWOLDE
Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft dinsdagmiddag een veelbesproken petitie in ontvangst genomen. In de petitie wordt een onderzoek geëist naar wat de 400.000 ondertekenaars het 'falende rechtssysteem' in ons land noemen. Dat zou dat een doorslaggevende rol hebben gespeeld bij de recente dood van Anne Faber. 

De 25-jarige Anne was bijna twee weken vermist en werd uiteindelijk dood gevonden in het Horsterwold in Zeewolde. Oud-Zeewoldenaar Michael P. wordt verdacht van betrokkenheid bij haar vermissing en dood.

Initiatiefneemster voor de petitie is Lydia de Jong-de Paus uit Dordrecht. Zij is moeder van drie kinderen.

Reactie Blok
Minister Blok zei,"tot in het diepst van m'n ziel geraakt" te zijn door de zaak. "Ik wil echt weten wat hier gebeurd is. Ik vind het ook cruciaal dat zodra we het onderzoek hebben, dat we er lessen uittrekken en kijken welke aanvullende maatregelen nodig zijn", zei Blok.

Verdachte Michael P. werd eerder veroordeeld voor de verkrachting van twee meisjes in Nijkerk. Hij werd behandeld in een kliniek in Den Dolder. Tijdens de voorbereidingen op zijn terugkeer in de samenleving zou hij toegeslagen hebben. De minister heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd al gevraagd onderzoek te doen naar onder meer de rol van de kliniek in deze zaak.


reacties (3)

 • Jesse

   

  De doodstraf was vroeger nog zo slecht niet! Helaas is het te laat voor Anne, haar familie en andere naasten. Maar ook voor de familie van de dader, die hebben hun horecazaken na de eerdere veroordelingen al moeten beeindigen omdat ze door de Zeewoldes bevolking werden veroordeeld.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het is een illusie te denken dat je een honderd procent veilige samenleving kunt scheppen door iedereen maar voor eeuwig op te sluiten. Dat is een hele dure schijnoplossing. Kijkt naar de statistieken en zie dat - gemiddeld genomen - Nederland een veilig land is, zeker in vergelijking met andere landen.

  reageer
 • Karel

   

  Dus maar geen moeite meer doen en gevaarlijke mensen lekker vrij laten lopen, want het maakt toch niet uit? Dat er vaak weer wat gebeurt als iemand op proefverlof mag, zegt al genoeg. Zo blijk nu ook bij de Metromoord Amsterdam. Dure schijnoplossing? Vertel dat de nabestaanden maar.

 • Patrick

   

  Wat niet wegneemt dat je altijd kunt proberen om het nóg veiliger te maken. En statistieken zijn leuk maar in de praktijk klopt er soms weinig van.

 • Stefan van Wijk

   

  De verdachte in de Ameterdamse metromoord is ook al een psychiatrisch patient die op verlof was. De deskundigen spelen met de levens van onschuldige burgers. Misschien maar eens persoonlijk aansprakelijk stellen?

  reageer
 • Karel

   

  Men speelt inderdaad met onze levens, bepaalde mensen kunnen gewoon niet meer terug in de maatschappij, zeker mensen zoals P. die zelfs trots was op wat hij eerder met twee meisjes heeft gedaan. Is er dan bij niemand een belletje gaan rinkelen? Nu is er een onherstelbare misdaad gepleegd en krijgen dierbaren levenslang. Misschien moeten we wachten tot het de deskundigen zelf overkomt. Zal je zien hoe gauw het geregeld is. Overigens hulde voor deze Lydia en haar genomen initiatief. Ik heb de petitie ook getekend.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert