Boeren windpark nu op één lijn

ZEEWOLDE
95 procent van de windboeren in Zeewolde staan nu achter het plan voor de realisatie van windpark Zeewolde. De bedoeling is dat 221 bestaande molens de komende jaren verdwijnen en er 91 grotere en modernere windturbines voor terugkomen. Bijna 160 eigenaren van molens schaarden zich al snel achter het plan, zo'n 60 niet. De discussie ging vooral over de voorwaarden waarop de boeren in het project kunnen stappen. Die voorwaarden zijn nu gelijkgetrokken. De betrokkenen kunnen nu allemaal mee investeren in het park. Daardoor is de realisatie van het park een stuk dichter bij gekomen.

Onteigening waarschijnlijk van de baan
De provincie heeft bemiddeld om de twee partijen tot elkaar te brengen. In het voorjaar dreigde de provincie nog om boeren die niet mee wilden doen te onteigenen. Zoals het er nu naar uitziet hoeft dat middel niet ingezet te worden. Voorzitter Wim Veldboom van windpark Zeewolde verwacht dat een tiental boeren dat zich nog niet aangesloten heeft dat alsnog zal doen.

Bezwaartermijn eindigt deze week
Windpark Zeewolde is een zogenoemd Rijksinpassingsplan. Procedures worden hierdoor verkort, zodat er snel gebouwd kan worden. Het Rijk wil in Europa afgesproken doelstellingen voor het opwekken van duurzame energie halen. Als de definitieve vergunning in 2018 is verleend, dan moet het park in 2022 draaien.

Eind deze week eindigt de periode om bezwaar te maken tegen de plannen. Die worden dan direct door de Raad van State behandeld, zonder tussenkomst van lagere rechters.

reacties (4)

 • windboer

   

  Eerst de bestaande molens ontstemmen. Vervolgens mogelijk maken dat als je niet tekent de bestaande molen wordt onteigend. En dan roepen: "We zitten op een lijn". Draagvlak heb je pas als mensen ergens vrij voor kunnen kiezen, niet als je ze met de rug tegen de muur zet.

  reageer
 • Wind

   

  Er is alleen de intentie uitgesproken om er uit te komen , het kan dus nog zomaar ploffen de deal

  reageer
 • Wind

   

  De waarheid naar eigen voordeel oprekken is ook een gave

  reageer
 • Michael

   

  Mooi dat bijna alle boeren meedoen, nu nog de omwonenden meekrijgen - oh nee, dat is niet belangrijk in de business case...

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert