Wat is het beste plan voor Almere Haven?

ALMERE
Wie heeft het beste plan bedacht om van Almere Haven een toekomstbestendige wijk te maken, voor ouderen en jongeren? Dat wordt donderdagmiddag duidelijk, als de winnaar van de prijsvraag Who Cares bekend wordt gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Tientallen bewoners van Almere Haven zijn in verschillende groepen maanden bezig geweest met voorstellen voor hun wijk. Ze deden mee aan een prijsvraag, die is uitgeschreven door Rijksbouwmeester Floris Alkemade, de gemeente, Humanitas, ministeries en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Ook Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen hebben meegedaan. In elke stad is er een winnaar.

Oudste stadsdeel
Almere Haven is het oudste stadsdeel. Eén op de drie inwoners is boven de 55 en dat zal de komende jaren snel groeien. Tegelijk zijn de wijken aan het verouderen en verzakken en wil de gemeente Haven geleidelijk vrijmaken van aardgas. Met bewoners is daarom nagedacht over vernieuwende ideeen, waarmee De Wierden, De Hoven en De Werven kunnen worden opgeknapt. Daarbij is nadrukkelijk gekeken naar hoe ouderen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en toch op goede zorg kunnen rekenen.

Inzendingen
In mei werden er vijf inzendingen uit Haven gekozen, die tot eind september zijn uitgewerkt. Dat waren het plan 'Prachtdorp', dat in het centrum van Haven verschillende belevingszones wil creëren en tegelijk de hofjes aantrekkelijker maakt.

De tweede inzending was 'Expeditie Almere Haven' van buurtcoöperatie 'de Smederij', dat bewoners tot elkaar wil brengen om de eerste 'samenredzame' wijk te maken met een centrale rol voor woonzorgcentrum De Overloop.

Hofjes
Het project 'BloemkoolBurenBond en Hedendaagse Hofjes' gaat uit van het versterken en vernieuwen van de hofjes, waarin bewoners elkaar helpen.

In het idee 'The Commons' worden wooncooperaties opgezet, waarin hofjes worden omgevormd tot stadsdorpen waar bewoners van jong en oud zelf voorstellen doen en beslissingen nemen.

Het vijfde voorstel 'Het rijtjeshuis past de zorg' wil de bekende rijtjeshuizen verbouwen en samenvoegen tot publieke en gezamenlijke ruimtes.

Jury
De voorstellen per gemeente zijn de afgelopen weken beoordeeld door een jury onder leiding van Rijksbouwmeester Alkemade. Vanuit Almere vormden Ellen van Acht van het Woningbouwatelier en raadslid en oud-huisarts Nico Van Duijn de lokale jury. 

reacties (4)

 • Pzaal

   

  Keer stoppen met bomen kappen en weer wat meer groen terug planten.

  reageer
 • Dirk

   

  gewoon geen aandacht aan geven .

  reageer
 • Frans

   

  En wat draagt deze geweldige reactie bij aan jouw en andermans geluk?

  reageer
 • Wilma

   

  De beste oplossing? Witspuiten en platstammen. Het is niks en wordt niks.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert