Meer huurders in problemen, minder huisuitzettingen

ZEEWOLDE
Hoewel het aantal huisuitzettingen in Zeewolde de afgelopen jaren is gedaald, krijgen wel meer huurders hulp om te voorkomen dat de financiële of sociale problemen te groot worden. Dat zeggen de verschillende partijen die samenwerken om ervoor te zorgen dat mensen niet hun huis uit worden gezet. Wooncorporatie Woonpalet, de gemeente, de GGD en Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland ondertekenden donderdagochtend een convenant waarin zij hun afspraken nog eens bekrachtigden.

Meer huurders in de problemen
De samenwerking is de afgelopen jaren intensiever geworden. Dat komt omdat meer huurders in de problemen komen en de complexiteit van de problematiek groter is geworden. Dat zegt directeur Rik Bovenberg van Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland. Oorzaak is volgens hem de recessie. "De schuldenproblematiek is niet direct voorbij als het weer beter gaat met de economie." Bovendien spelen er steeds vaker ook andere problemen, waardoor er naast een schuldhulpverlener ook een maatschappelijk werker of een sociaal raadsman ingeschakeld moet worden.

"De liefdevolle samenleving staat niet klaar"
De directeur van Woonpalet, Wiepke Van Erp Taalman Kip, wijst hiervoor ook naar het beleid van de overheid. Mensen wonen langer zelfstandig en zijn afhankelijker geworden van familie en burenhulp. "Maar die zijn er lang niet altijd om te helpen. We zijn geïndividualiseerd en kinderen wonen niet altijd in de buurt. Die liefdevolle samenleving die klaar had moeten staan, die staat niet klaar."

Nauwelijks nog huisuitzettingen
Ondanks dat een intensievere samenwerking nodig is, is het aantal huisuitzettingen de afgelopen jaren flink gedaald. Het afgelopen jaar kreeg Woonpalet met twee huisuitzettingen te maken. Dat waren er tien jaar geleden nog 14. Woonpalet heeft tweeduizend huurwoningen in Zeewolde.

reacties (5)

 • United

   

  Net in nieuws 1 verdiener ook weer volgend jaar 6x meer belasting. Tel er bovenop alle verhogingen.Terwijl je word wijs gemaakt dat het stijgt. Van mij 1870 loon en vrouw en drie Kids zijn de vaste lasten 1675 euro. Dan komen er tegenvallers zorgrekeningen enzenz Wat overblijft zo'n 100 per maand met geluk doen we boodschappen. Met dank aan rutte en ik ben niet de enigste

  reageer
 • Poe

   

  Heeft niets met Rutte te maken..maar met achterlijk beleid onder o.a Balkenende en Kok

 • Flevoburger

   

  In het kort gezegd: De groep mensen die het moeilijk hebben om financieel rond te komen wordt steeds groter. Met minder huisuitzettingen zou je heel voorzichtig de conclusie kunnen trekken dat de hulpverlening beter functioneert.

  reageer
 • Pzaal

   

  Ach volgend jaar weer de huur omhoog en andere vaste kosten. Ook de boodschappen door die geniale BTW verhoging.\ Rutte maakt dit land kapot.

  reageer
 • Rob

   

  Huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag enz. Enz. En toch het hebben van huurbetalingsproblemen waarbij de Gemeente weer moet bijspringen. Ik snap hier helemaal niets van!

  reageer
 • gthre

   

  Misschien moet je je er dan maar eens in verdiepen. Schuldenproblematiek is best ingewikkeld en het is zeker niet zo dat de mensen zelf hier altijd schuldig aan zijn. Een bekend verhaal is dat een schuld van enkele tientjes door deurwaarders en vage incassobureaus zomaar enkele honderden euro's kan worden. En wat dacht je van de waanzinnige kosten die men tegenwoordig moet betalen aan de zorgverzekeraars. En dit zijn nog maar 2 kleine voorbeelden waarom mensen enorm in de problemen kunnen komen.

 • Rob

   

  Huursubsidie, zorgtoeslag, kinderbijslag enz. Enz. En toch het hebben van huurbetalingsproblemen waarbij de Gemeente weer moet bijspringen. Ik snap hier helemaal niets van!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert