Dronten overweegt uit overleg luchthaven te stappen

DRONTEN
De gemeente Dronten overweegt serieus om uit de Alderstafel over Lelystad Airport te stappen en alleen nog maar rechtstreeks te overleggen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Aan de Alderstafel hebben kabinetsadviseur Hans Alders, de provincie, Lelystad, Almere, Zeewolde en Dronten en omwonenden sinds 2009 over de uitbreiding van de luchthaven gesproken.

Volgens burgemeester Aat de Jonge worden de belangen van de inwoners van Dronten onvoldoende vertegenwoordigd aan de Alderstafel Lelystad en heeft Dronten 'niets' aan de tafel gehad.

Dronten heeft eerder dit jaar twee brieven gestuurd aan toenmalig staatssecretaris Dijksma, waarin het college zorgen uitte over het groeitempo en de vliegroutes. Deze week schreef ook de gemeenteraad een brief naar de Tweede Kamer, waarin om uitstel van opening van het vliegveld tot 2023 wordt gepleit.

'Wel degelijk ontwerp-vliegroutes aangepast'
Een woordvoerder van de Alderstafel zegt in een reactie dat de uitbreiding en de routes in de afgelopen jaren uitvoerig zijn besproken en dat Dronten in 2014 akkoord is gegaan. Hoewel De Jonge stelt dat de Alderstafel te weinig heeft opgeleverd, zegt de woordvoerder dat door kritiek van Dronten er wel degelijk ontwerp-vliegroutes zijn aangepast. Zo komen er geen vliegtuigen meer over Biddinghuizen, maar gaan zij langs het dorp. Ook bij Dronten-West zijn de vlieghoogtes.

Verplaatsen
In 2009 verzette Dronten zich ook samen met de provincie met succes tegen een idee om Lelystad Airport oostwaarts te verplaatsen richting Swifterbant of Elburg.

Dronten kreeg in 2012 geen gehoor voor haar pleidooi om de start- en landingsbaan iets te verleggen, waardoor Dronten-West minder overlast zou krijgen.   

In 2014 kwam naar buiten dat de Alderstafel boos was op Dronten, omdat de gemeente zich in een zienswijze toen zeer kritisch uit liet over het proces rond Lelystad Airport. Kort daarvoor had de gemeente wel ingestemd met het eindadvies van Alders. 

De gemeente dreigde toen ook al om het overleg te verlaten, maar besloot in september dat jaar dat het meer zin had om te blijven zitten.

Veel kritiek 
Dijksma zei in september in de Kamer dat zij het overleg van Alderstafels tegen het licht wil houden, omdat hierop veel kritiek is. De tafels bij Schiphol, Lelystad en Eindhoven zouden niet transparant zijn. Dijksma beloofde in december met een brief te komen. Die wordt nu opgesteld door de nieuwe minister Cora van Nieuwenhuizen.

Volgens de huidige planning zou de Alderstafel Lelystad blijven bestaan, tot de opening van de luchthaven voor groot verkeer.

 

reacties (27)

 • Pieter

   

  Wat een prachtige afleidingsmanoeuvre van het college van Aad. Interne organisatorische problematiek en falende bestuurlijke vermogens onder het tapijt vegen over de rug van het luchthavendossier Lelystad. Meehuilen met de Veluwse gemeenten om daar alsnog draagvlak te halen om aan te tonen dat dit college helemaal niets met Lelystad/Flevoland heeft. Want Aad wil natuurlijk nog wel even op het pluche blijven. Maar Aad moet niet huilen zodra blijkt dat hij de economische impuls-boot zal missen zodra de luchthaven vertraging oploopt. Maar dat hebben de inwoners van Dronten dan stiekem toch niet door.

  reageer
 • Gerben Gerritsen

   

  Mooi zo! De groeten!!

  reageer
 • raadsvolger

   

  De bevolking onvoldoende vertegenwoordigt ? Daar zijn toch B&W en de gekozen !raadsleden verantwoordelijk voor. De burgemeester spelt hen een brevet van onvermogen op.

  reageer
 • Marc

   

  Wel een beetje laat voor Dronten om hier nu opeens op terug te komen. Deze trein is al lang en breed vertrokken na een jarenlange besluitvorming. En nu wil Dronten er alsnog van af. Te laat! Wen er maar aan. En wanneer de luchthaven zijn vruchten gaat afwerpen zal Dronten wel vooraan staan om met de eer te strijken.

  reageer
 • Stevie

   

  Je hebt helemaal gelijk. Aat gaf eerder aan mee te willen profiteren van de stijgemde werkgelegenheid. Straks als het economisch voor de wind gaat zal hij weer van de hoogste toren blazen.

 • hans

   

  Juist in die besluit vorming blijken nu enorme fouten te zijn. De oude MER klopt letterlijk voor geen meter( behoorlijke geluidsoverlast) De vliegroutes zijn internationaal niet( goed )geregeld. Er is geen luchtverkeersleiding, er is geen treiverbinding, de A6 is nu al vol. Om een paar voorwaarden te noemen. Kortom is er wel een plan voor flutvliegveld Lelystad?

 • Jan2

   

  Ik dacht even dat dit item over de gemeente dronten en het Alders" overleg" ging, maar het blijkt te gaan over schoppen tegen de burgemeester. Reageer liever niet als je niets van het onderwerp wil weten en alleen op negatieve wijze op de persoon wilt spelen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • euro

   

  Biddinghuizen heeft zo minder geluid omdat ze fictief te hoog vliegen als de berekening wel juist is moet er meer geïsoleerd worden dan de 2 woningen die mevr Dijksma aangeeft.laat de burgervader daar eens goed naar kijken

  reageer
 • euro

   

  dronten en zeewolde zouden is beter naar de route moeten kijken er is wel degelijk ook een fout in de geluidsberekening in de animatie film van de mer route 23 vertrek. stijgen de vliegtuigen vlak na het trekkersveld naar 3000 ft dat mag helemaal niet want de tma van schiphol stopt pas bij biddinghuizen. hierdoor klopt de geluidsberekening nabij het trekkersveld tot aan de knarweg niet er wordt flink gas bijgegeven. terwijl het geluid hetzelfde blijft . dit is ook zo geconstateerd in overijssel

  reageer
 • HH

   

  Volgens mij is dit precies de rekenfout van Dijksma. Slordige fout, en nader geluidsonderzoek is nodig.

 • Trap er niet in

   

  Was toch al bekend dat hele mer niet klopt. Burgers en buitenlui worden bewust misleid om vliegveld er doorheen te loodsen. Waarom denk je dat alle gesprekken bij de Alderstafel nietvworden vastgelegd en geheim zijn. Hele proces iscerop gericht om iedereen inbde maling te nemen. Denk jij dat het aantal vliegbewegingen tot 45.000 beperkt blijft. Als alles weer vol zit wordt door rupsje nooit genoeg de normen zoweer verhoogd.

 • Jan

   

  Kunnen we aub ophouden met dat gezeur en tegenwerking, laten we blij zijn dat er wat ontwikkeling is, en dat we met zijn allen kunnen profiteren. Tegenhouden is geen optie meer

  reageer
 • .\/\/. (de èchte dan hè)

   

  Tegenhouden is wel degelijk een optie. Plannen worden goedgekeurd op basis van gegevens en berekeningen die garanties bieden voor wat betreft veiligheid, lawaai, vervuiling (MER - Milieu Effect Rapportage). Als die MER kaduuk is moet het huiswerk over en gaan de plannen toch tot nadere overweging niet door? Je kan toch niet met een vergunning voor de aanleg van een voetpad een zesbaans snelweg aanleggen? Als je moeder je met een briefje van 20 naar de supermarkt stuurt om een pak waspoeier te kopen kan je toch ook niet met een krat bier thuiskomen?

 • hans

   

  Welke ontwikkeling? Vliegroutes waarvan niets klopt?, geluidsoverlast, milieuvervuiling, onze belastingcenten die (bijna)gratis worden weggegeven? Economische en politieke spelletjes waar niemand op zit op te wachten!

 • Henk

   

  Hahahah de belangen van de inwoners van dronten worden onvoldoende behandeld. En dat zegt Aat de Jonge??? Hhaha hij heeft alleen nog maar zijn eigenbelang gediend en nog nooit van de bewoners van dronten! En was het Aat niet die graag in de naam an de airport ook Dronten zag terugkomen? Tja tijd voor pensioen

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het wordt tijd dat aat de jonge uit zijn functie stapt. Hij vindt zichzelf groter dan zijn dorp.

  reageer
 • Hannes

   

  Hoeveel blijven er dan nog in de poppenkast zitten.

 • Rob

   

  Dronten deed mee aan de Alderstafel met maar 1 doel het niet doorgaan van Lelystad airport. Als dat je doel is wist je al dat dat niet realiseerbaar is. Doe mee en probeer er voor Dronten zo gunstig mogelijk uit te komen. De Jonge is in Dronten heer en meester in raad, college en gemeentehuis. Zijn wil is wet alleen vergeet hij dat Dronten een gemeente is in Nederland en de belangen van Nederland anders zijn dan de mening van de Jonge. Deze man met snor leeft in het verleden. Als je het niet langer aankan stap dan op Dronten geeft je toch de ruimte.

  reageer
 • Ron

   

  En wat heb je eraan? Om dat te doen?

  reageer
 • Barbara

   

  Natafelen is meestal niet alleen het gezelligste deel van het diner waar men nog lang samen aan tafel blijft zitten en waarbij uitgebreid met elkaar gesproken wordt, maar ook het meest lucratieve..

  reageer
 • Serge

   

  Mosterd na de maaltijd. Achterbakse politiek van De Jonge.

  reageer
 • Hannes

   

  Het is nooit te laat om de mosterd bij de volgende maaltijd er voor op tafel te zetten!

 • Bart

   

  Ach ja, tijdens de inpoldering werd er ook een polder pal voor de neus van de zuiderzeesplaatsjes aangelegd, wat hun uitzicht over zee voorgoed wegnam. Niemand vond dat leuk. Nu jaren later hoor je er niemand meer over.. Hou op met dat gezemel!

  reageer
 • hans

   

  Jammer dat je democratisch gevoel en inzicht niet is meegegroeid! We leven in de 21-ste eeuw! Dankzij de media zijn we een stuk beter op de hoogte van alle achterkamertjes en andere politieke en economische volksverlakkerij.

 • michael

   

  Eerst liggen alle provincies en gemeentes te slapen en nu de opening van de luchthaven dichterbij komt komen ze met eisen voor hun burgers... slaap verder !!

  reageer
 • .\/\/.

   

  Het lijkt erop dat de functie van Burgemeester vooral is dat je van alles de schuld krijgt. Heel nuttig, maar wel ondankbaar werk denk ik.

  reageer
 • Te laat

   

  Dronten had er nooit in moeten stappen. Alderstafel is typisch voorbeeld van achterkamertjes politiek Je belangen van de gemeente kun je nooit behartigen als je tegenover de schiphol groep komt tr staan. Die manupeleren zodanig dat ze toch wel hun zin krijgen

  reageer
 • Rob

   

  Weglopen van de onderhandelingstafel is het laatste wat je moet doen, daarmee verspeel je al je zeggenschap. Verder zou Aat de Jonge beter de krachten kunnen bundelen met de andere omliggende en gedupeerde gemeentes want daarmee bereik je namelijk veel meer. Maar meneer Aat heeft zoveel gedonder binnen zijn eigen gemeentelijk bestuur dat het verstandiger is dat hij zelf de pijp aan Maarten geeft en vervroegd af gaat treden en een ander de verse kans geeft wel wat te bereiken, daar hebben we meer aan.

  reageer
 • Rob van der Zande

   

  Ketelhaven/Dronten: 1. Graag uitleg van onze burgervader hoe de belangen van de Drontenaren beter worden gediend door uit het overleg te stappen? 2. Is het opgevallen dat vele dorpen en steden last hebben van aanvlieg- en vertrekroutes behalve Lelystad zelf??????

  reageer
 • Louise

   

  Misschien is het u opgevallen dat de aanvliegroutes voor Schiphol over Lelystad lopen? En dat misschien daarom de routes niet over Lelystad lopen? En dat er misschien ook rekening gehouden moet worden met wind etc.? Of vermoedt u een complot?

 • Jan2

   

  Dat klopt, lelystad ligt buiten de aan- en afvliegroutes. En Dronten heeft groot gelijk, Alders en consorten zijn ingehuurde beroepsleugenaars. Kijk naar vliegveld lelystad en nu de gaswinning door de nam. Overal waar de mensen zand in de ogen moet worden gestrooid verschijnt Alders.

 • Pim van Asch

   

  V.w.b. geluidsdruk kan men het beste naast een vliegveld t.h.v. het midden van de baan wonen. En niet in het verlengde van een start-/landingsbaan of onder aan-/uitvliegroutes. Mede daardoor ben ik destijds na wat rondgoogleloeren in Lelystad en niet in Zeewolde, Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant gaan wonen. Ook bij het kopen/huren van een huis gelden regeren is vooruitzien en een informatie verzamelplicht.

 • lelystedeling

   

  Afleidingsmanouvre van de burgemeester van Dronten ! Los eerst je interne problemen op en neem niet je buurgemeente te grazen.

  reageer
 • Hans

   

  Ik ben benieuwd of de Jonge nu ook durft te beweren dat Dronten nooit akkoord gegaan is en de Alderstafel dus liegt. Ik neem aan dat de Alderstafel dit akkoord kan onderbouwen d.m.v. verslag of handtekening en tsja dan wordt het toch tijd dat de raad in Dronten zich gaat afvragen of de jonge niet voor eigen parochie preekt. Zou er dan toch een kern van waarheid zitten dat er een angstcultuur heerst.

  reageer
 • Maartje

   

  Meneer Aat voelt zich niet goed vertegenwoordigd, alleen omdat hij zijn zin niet krijgt om uitstel tot 2023? Kanonne, hoe zielig kan je zijn! Afdwingen? Doordrammen? Huilen als je je zin niet krijgt? Noem het maar zoals je wilt!

  reageer
 • hans

   

  Was jij dan degene die op de bezem ging? ( geen vliegroutes, geen luchtverkeersleiding: lekker veilig!!)

 • Hannes

   

  Maartje en Bas, de rest daar komt HH weer van pas, wat een poppenkast!

 • Bas

   

  Zeer populistisch gedrag en slaat nergens op. De routes in Flevoland staan al 3 jaar vast en dat weet men ook in Dronten. Deze actie is dus alleen gericht op misleiding van de Drontenaren. De verkiezingen komen er zeker eerdaags aan? Kwalijke zaak!

  reageer
 • hans

   

  Dag Bas, sinds 2009 is bekend dat de vliegroutes (inter-) nationaal niet kloppen en zelfs gevaarlijk zijn. Wat jij verteld is pure misleiding, dus. Prima dat er verkiezingen komen dan is iedereen een stuk scherper en laat zich geen (aalders)oor aannaaien!

 • Johan

   

  Die man met die snor, is dat een echt persoon of een acteur? En weglopen, dat is direct verloren.

  reageer
 • Lely

   

  De belangen van de inwoners van Dronten worden aan de Alderstafel onvoldoende vertegenwoordigd. Het vertegenwoordigen van de belangen doe je als gemeente toch zelf? Als je uit het overleg stapt worden ze helemaal niet meer vertegenwoordigd......

  reageer
 • Jan Lelystad

   

  Helemaal mee eens. Aan tafel heb je meer invloed dan thuis achter de geraniums gaan klagen. Dronten profiteert net zoals meedere gemeenten mee door deze impuls. Huizenmarkt stijgt, meer WOZ inkomsten. Meer budget voor meer woongenot in de openbare ruimte.

 • Hans

   

  Ik denk dat ze eruit stappen omdat ze het anders te druk hebben met 2 wethouders en 1 burgemeester... :-)

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert