Stichting Red de Veluwe schrijft brandbrief over Lelystad Airport

LELYSTAD
Stichting Red de Veluwe heeft een brandbrief gestuurd aan de Commandant der Strijdkrachten Bauer. In de brief vragen ze defensie om af te zien van het regelen van de luchtverkeersleiding van vliegveld Lelystad vanaf 1 april 2019.

Volgens Red de veluwe heeft defensie deze taak op zich genomen omdat Lucht Verkeersleiding Nederland onvoldoende capaciteit heeft. Red de Veluwe wil nu dat defensie zich terugtrekt.

In een reactie zegt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) dat is afgesproken dat militaire verkeersleiders het dalende en stijgende verkeer naar en van Lelystad afhandelen, juist omdat routes over militaire terreinen gaan. LVNL begeleidt de vliegtuigen vanuit de verkeerstoren tot direct na de start en vlak voor de landing.
Vanaf december trekken militaire verkeersleiders bij LVNL op Schiphol-Oost in om direct te kunnen samenwerken. Recent gaf staatssecretaris Dijksma aan dat de opleiding en werving van nieuwe verkeersleiders voor Lelystad op schema ligt.

Soms goed om nee te zeggen
Red de Veluwe spreekt juist Commandant der Strijdkrachten Bauer aan omdat deze in zijn openingsspeech bij zijn aantreden aangaf dat het soms goed is om nee te zeggen als een missie onveilig is of onhaalbaar. De stichting hoopt dat dit ook het geval is met het uitvoeren van de luchtverkeersleiding van vliegveld Lelystad omdat ook defensie te weinig capaciteit zou hebben voor de klus.

Lancaster over Wezep
Inmiddels hebben ook de inwoners van Wezep in Gelderland aangekondigd dat ze actie gaan voeren. Eén van de ideeën is om met een oude Lancaster rondjes over het dorp te vliegen om de geluidsoverlast na te bootsen. Ook is er een idee om met een geluidsinstallatie rond 19.00 uur, kinderbedtijd, door de straten van Wezep te rijden.

Onveilig en geluidsoverlast
"Het luchtruim is nu al een lappendeken en dus onveilig. Met de vliegbewegingen van Lelystad erbij wordt het nog gevaarlijker in de lucht. We moeten eerst het luchtruim herinrichten en dan mag Lelystad pas open voor vakantievluchten. Dat wordt dan rond 2023", legt Coos Paulusma van Red de Velwue uit. Ook vindt de actiegroep dat de vliegtuigen in het huidige verkeersplan veel te laag over de Veluwe vliegen, wat voor veel geluidsoverlast gaat zorgen. 
 

reacties (25)

 • Poe

   

  Je bedoeld door het gas uit Groningen?

  reageer
 • Annie

   

  Las laatst over dat het niet goed getest is met de geluids overlast. Waarom zijn destijds de mensen niet meteen in actie gekomen ? Het zal nu wel te laat zijn om alles stop te zetten want wordt volop gebouwd aan vliegveld Lelystad .

  reageer
 • Sofie

   

  Woon al 12jaar in Almere buiten nog nooit wakker geworden van vliegtuigen s nachts overdag komen er genoeg over als de wind goed is heb nergens last van dus laat maar komen.

  reageer
 • Logisch nadenken?

   

  Bizar is dat men op het laatst achter de waarheid komt. Uitbreiden is op basis van Economische groei zonder behoud van onze planeet.Dat 1 % van onze wereld bevolking van deze groei profiteerd geef je te denken. Hoe zit het met uw geweten voor het bederf van onze planeet?

  reageer
 • Hannes

   

  Het vliegveld is al een generatie open!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Marcel

   

  Vol gas met het vliegveld!!!!! Begin 2018 open!!!!!!

  reageer
 • hans

   

  Zeg je nu dat je best nog wat geluidsoverlast van flutveld lelystad erbij kan hebben?

  reageer
 • hans

   

  Misschien even aandacht voor de vliegroutes waar vliegtuigen langdurig met 70% van hum motorvermogen moeten vliegen! Zowel bij dalend als stijgend vliegverkeer. Echt niet raar dat de mensen in actie komen nu een stukje duidelijk wordt wat er komen gaat dankzij flutveld Lelystad

  reageer
 • Jan

   

  Vliegtuigen die dalen geven maar wijnig overlast,stijgende vliegtuigen maken veel herrie maar zijn snel op hoogte Ik denk dat het allemaal een beetje Word opgeblazen, die herrie!

  reageer
 • Greetje

   

  Als je in Almere Buiten woont dan zit je in de aanvliegroute van Schiphol. Als de Buitenveldertbaan in gebruik is dan krijg ik elke 2 minuten een vliegtuig over het dak. Op Lelystad airport zijn veel minder vliegbewegingen..

  reageer
 • Stippie

   

  Al die jaren misleid door de politici om, met allerlei kunstgrepen, een vliegveld uit te breiden op een van meest onlogische plekken daarvoor. Logisch dat de inmiddels wakker geworden burger de van de samenleving afgeleerde bestuurders vroeg of laat confronteert met de waanzinnige gevolgen van hun besluit en manipulatie.

  reageer
 • jammer dat het verzet tegen het vliegveld zo laat op gang is gekomen,dit komt ook mede doordat we met ze allen zijn besodemieterd door de politiek...

  reageer
 • hans

   

  Wat een aaanstellerij, ik woon in Stad en hoor niets

  reageer
 • Marc

   

  Inderdaad Stevie :-)

  reageer
 • Marc

   

  Hoe lang gaat dit nog door? Wakker worden! Hier is al jarenlang discussie over geweest. Knopen zijn doorgehakt. Iedereen heeft zijn kans al lang gehad. Ik zit midden in de aanvliegroute en de verwachtte overlast wordt zwaar overdreven. De technieken zijn de afgelopen 40 jaar aanzienlijk verbeterd en ontwikkeld alleen maar door. Het is juist mooi dat we daar van kunnen profiteren.

  reageer
 • Toeschouwer.

   

  Fiets of ga met de auto een keertje bij vliegveld Lelystad langs, het bruist er van de bouwactiviteiten. En dat willen wij nu nog gaan tegen houden. Jaren geleden is er over beslist dat het doorging een groter vliegveld Lelystad, de vliegroutes zijn ook al jaren bekend. En nu gaan kreunen en piepen dat het niet door mag gaan en alles moet veranderen. Ieder persoon met een beetje nuchter verstand weet dat plannen in uitvoering je niet meer kunt tegenhouden. Wel kun je hier en daar wat veranderen maar dat is vaak kruimelwerk.

  reageer
 • Harvey

   

  Dan nodig ik je uit om een nachtje bij mij te komen Weinsteinen. Elke nacht om 4:00u komen er een paar (naar ik aanneem) vrachtvliegtuigen laag over Almere Buiten, op weg van of naar Schiphol, waarvan meestal wakker wordt.

  reageer
 • Polderklei

   

  Ik snap de reactie wel. Het is alleen zo jammer dat alle protesten en brieven zo laat komen! De uitbreiding is al een feit. Helaas lukte het niet om 5 tot 7 jaar gelden zoveel mensen op de been te krijgen om uitbreidingsplannen tegen te houden. Een vliegveld geeft nou eenmaal overlast. En die wordt alleen maar groter. Want als je niet groeit ben je economisch niet rendabel. Het verleggen van de vliegroutes is het verleggen van het probleem van de overlast. De enige oplossing voor het probleem is niet uitbreiden in Lelystad maar nieuw vliegveld op opgespoten land in de Noordzee. Dat is de minst slechte oplossing. Helaas ook de duurste oplossing en daarom destijds afgewezen. Maar misschien als er genoeg protesten komen ?? Wie weet!

  reageer
 • Roel

   

  De conclusie is dat de protesterenden (protestanten) hun beschermende gebiedje gaan verliezen door het oprukken van de Randstad en hun heil dus elders zullen moeten gaan zoeken. Wat de gemeenteraadsverkiezingen in dit verband betekenen is mij dan weer niet duidelijk.

  reageer
 • Maartje

   

  Sommigen doen net hier alsof ze onder de landingsbaan van Zwanenburg wonen. Elkaar ophitsen en maar wat roepen is een groot teken van zwakte!

  reageer
 • hans

   

  Wat een bijzondere mening. Onduidelijk blijft wie er moet emigreren?Laat staan wat de conclusie is. Zou het dan zomaar kunnen dat de verkiezingen van maart 2018 echt belangrijk gaan worden?

  reageer
 • Roel

   

  Het overgrote deel van het BBP wordt al decennia lang verdiend door en in de Randstad. De rest van het land teert daar voor een groot deel op. Degene die zich dat kon veroorloven (voornamelijk door oud geld en door anderen voor zich te laten werken) kozen o.a. voor de luwte van de Veluwe". Die Randstad komt nu steeds dichterbij. NIMBY werkt niet meer. Trek je conclusie en emigreer.

  reageer
 • Adje patat

   

  Stoppen gaat niet lukken, maar vertragen zou lekker zijn. Dan heb ik wat extra tijd om mijn huis te verkopen.

  reageer
 • Peter

   

  Alles wat het drama van het vliegveld kan stoppen is wenselijk.

  reageer
 • Stevie

   

  En daar gaan we weer..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert