Gemeente kan stijging jeugdhulp niet verklaren

URK
De gemeente Urk heeft geen verklaring voor de jeugdhulpcijfers die het CBS dinsdag heeft gepubliceerd. Daaruit bleek dat het aantal jongeren dat op Urk jeugdhulp krijgt fors is gestegen.

Het gaat om een toename van zo'n 37%, de grootste stijging van alle Nederlandse gemeenten. In de eerste helft van vorig jaar kregen 295 jongeren hulp. In de eerste helft van dit jaar waren dat er 390. Deze jongeren hebben bijvoorbeeld psychische problemen, een verstandelijke beperking of er is sprake van opvoedproblemen. 

De gemeente Urk zegt op dit moment geen verklaring te hebben voor de cijfers en gaat er naar kijken. Wel zou uit eigen cijfers blijken dat procentueel gezien het aantal jongeren op Urk dat jeugdhulp krijgt, laag is. Iets dat het CBS in april vorig jaar overigens ook aangaf
 

reacties (5)

 • Jur

   

  Als men nu eens een lijst van achternamen samen stelt van de jongeren die er bij gekomen zijn? Kan ook klaarheid brengen wat betreft de oorzaak van de stijging.

  reageer
 • Thomas

   

  Dat is dan ook een gevalletje "We steken ons hoofd in het zand". Het rapport 'Met de mantel der liefde' van Movisie toonde jaren geleden al aan dat er onder conservatieve christenen gigantisch hoge aantallen van seksueel misbruik en geweld binnen de familie voorkomt. De taboecultuur is de oorzaak. En als de slachtoffers daarvan uiteindelijk hulp zoeken, maar dat wordt gehinderd omdat het van de kerk onder het tapijt geveegd moet worden, ja, dan heb je plotseling een stijging van je gebruik van hulpverlening. Dan kan men voor de bühne net doen alsof de neus bloedt, maar de oorzaak is al jaren bekend.

  reageer
 • Frenky

   

  Dat lijkt me niet de oorzaak. Volgens mij hoor jij teveel vooroordelen in je omgeving. Sommige dingen moet je niet al te serieus nemen Tommy.

 • Zomer

   

  Nou dan zou ik het maar even narekenen. Met 37% op die 15% kom je gemiddeld op 8 % tegenover 15 %landelijk. 421 pleegkinderen op urk 198 adoptie .

  reageer
 • .\/\/.

   

  Urk herbergt bovengemiddeld veel pleegkinderen. Een aantal daarvan hebben hulp nodig. Bovendien zit Urk nog steeds ruim onder het gemiddelde, tevens het laagste gemiddelde van Flevoland.

  reageer
 • Flevo

   

  Maar die pleegkinderen zijn er niet allemaal het laatste jaar komen wonen. Dus dat verklaart de grote stijging van hulpvraag niet.

 • .VV.

   

  Correctie op mijn laatse reactie. Urk zit ruim boven het gemiddelde heb ik vanmiddag vernomen van diverse instanties. Helaas is dit niet te verklaren helaas.

 • Kees

   

  Maar 2 maanden geleden was urk nog de laagste met 6 % en in Nederland gemiddelde was 15 % Dit gaat heeeel rap in 2 maanden tijd 37% erbij.

  reageer
 • Piet

   

  Een stijging van 37% dat is dus 6*1,37 = 8,22% Dus nog ver onder het gemiddelde. Vergeet niet dat er op Urk ook nog heel veel pleegkinderen uit probleem gezinnen uit grote steden worden opgevangen, ook deze kinderen hebben vaak hulp nodig.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert