Agora niet de nieuwe uitbater van de bioscoop

LELYSTAD
Het Agora Theater gaat geen nieuwe bioscoop in Lelystad exploiteren. Dat idee blijkt financieel niet haalbaar, zo zegt wethouder Jop Fackeldey. De gemeente gaat nu op zoek naar een andere partij die een bioscoop wil bouwen en exploiteren.

De gemeente heeft dit jaar onderzocht of er op het Agorahof aan de achterzijde van het oranje theater een bioscoop zou kunnen komen. Die zou bouwbedrijf Van Wijnen gaan bouwen en worden geexploiteerd door de Agora. In januari tekenden de drie partijen een intentie-overeenkomst, maar de gemeente zet daar nu een streep door.

Agora te zwak
Volgens wethouder Fackeldey is de financiële positie van de stichting Agora nog te zwak om zelf in de bioscoop te investeren. Een belegger zou dan moeten bijspringen, maar omdat die een rendement op zijn investering wil halen zouden de kosten omhoog gaan. Dat maakt het plan financieel moeilijk. Bovendien mag de gemeente niet garant staan voor een investering in een bioscoop, omdat het om een commerciële voorziening gaat.
Uit onderzoeken blijkt dat er in Lelystad wel een markt is voor een bioscoop. De gemeente gaat nu op zoek naar een commerciële partij.

Nieuwe plek
Het is onwaarschijnlijk dat een nieuwe bioscoop nog achter de Agora komt. Volgens de gemeente is die plek bij nader inzien toch beter geschikt voor horeca door de gunstige ligging ten opzichte van de zon. De gemeente onderzoekt nu of een bioscoop op het grasveld naast het theater gebouwd kan worden, maar dan moet de rij winkels die daar nog zit waarschijnlijk wel eerst verdwijnen. Pas als definitief duidelijk is waar de bioscoop moet komen, kunnen commerciële partijen intekenen op het plan.

Nieuw businessplan
Sinds het verdwijnen van bioscoop Utopolis heeft de Agora sinds eind 2012 een bioscoop in huis. Die trekt zo'n 50-duizend bezoekers per jaar en levert netto zo'n anderhalve ton aan inkomsten op. Omdat de Agora op de eerste plaats een theater is, zijn zalen niet altijd beschikbaar voor filmvertoningen. Dat weerhoudt distributeurs er van alle topfilms in Lelystad aan te bieden, zegt directeur Richard Wijnveldt. Hij zal over een nieuw businessplan moeten nadenken, indien de Agora op termijn de bioscoopfunctie verliest. Dat kan nog wel enkele jaren duren, want een nieuwe bioscoop staat er voorlopig nog niet.
De gemeente zei vorig jaar dat zij de Agora gedurende twee jaar met 175-duizend euro zou compenseren indien de bioscoop uit het theater zou verdwijnen.

Reacties gemeenteraad
PvdA, Inwonerspartij en GroenLinks reageren weinig verrast op het besluit van het college. Zij hadden er weinig vertrouwen in dat de Agora in staat zou zijn om de bioscoop te exploiteren, want de financiele positie blijft zwak. Luc Baaten van de Inwonerspartij vindt dat de gemeente moet doorpakken om de Agora financieel weer gezond te krijgen.
Sjaak Kruis van GroenLinks denkt dat de gemeente het beste kan inzetten op het versterken van de bioscoop in de Agora. Hij is bereid hiervoor indien nodig extra geld uit te trekken. Kruis is niet overtuigd dat er een andere partij is die in het centrum een bioscoop wil bouwen. Eerdere pogingen om een exploitant te vinden zijn op niets uitgelopen.

 

reacties (13)

 • Ingrid

   

  Super nieuwe bioscoop ,Utopolis terug erin betere films want het is nu meer kinder films wat er gedraaid wordt in Agora in plaats de echte kwaliteit waarvoor je nu bv naar Almere voor gaat.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Een wethouder en het bouwbedrijf zijn zeker de ego's, die elkaar het balletje toespelen.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Alweer bouwbedrijf Van Wijnen ! Hebben zij het alleen recht van bouwen in Lelystad

  reageer
 • Ik

   

  Iets met scherpste offerte? Laagste prijs??

 • John

   

  En weer wachten ondernemers in de gordiaan, door de besluiteloosheid van de gemeente, wat er nu weer gaat gebeuren, neem een besluit en doe niet zo moeilijk. Of zitten er misschien ego's met prestatie drang in de weg.

  reageer
 • Lies

   

  Waarom een bioscoop bouwen als je in de Agora zelf films kan kijken? Dit levert geld op voor de Agora? waar het niet zo heel goed mee gaat? kun je toch beter de bioscoop laten in de Agora? waarom zo moeilijk doen?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sim

   

  Misschien heb ik het mis maar we kunnen nu toch al films kijken in de bioscoop. Waar dan een nieuwe bioscoop. Of Pathe zegt we doen theater en film. Probleem opgelost. Hoeft er geen geld meer de Agora.

  reageer
 • Mika

   

  Top idee! Kom maar op met een Pathé of een vue. Hoef ik niet meer naar Almere of Amsterdam om een film fatsoenlijk te bekijken.

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom niet gewoon het theater sluiten en ombouwen naar een bioscoop? Agora heeft lang aangetoond dat het niet loopt en nooit zal gaan lopen. Stop het dumpen van belastinggeld in die bodemloze put en sluit het theater gewoon.

  reageer
 • HH

   

  Helemaal mee eens. Lucratieve theateraciviteiten als comedy kunnen ook in de omgebouwde Agora nog wel plaats krijgen.

 • Leo

   

  Wat een onzin... er staat een gebouw de oude bioscoop. En in het agora zelf kunnen ook films bekeken worden. Zonde van het geld! !

  reageer
 • Dirk2

   

  Maanden van weggegooid geld! Typisch weer deze wethouder. Is de optie ook onderzocht de Agora echt te privatiseren, dan wordt het nog eens wat! En die bioscoop, ook gewoon commercieel en geen enkele invloed van dit college aub!

  reageer
 • TK

   

  Open de deuren gewoon weer van de oude bioscoop. Gebouw staat er, zalen zijn aanwezig en iedereen weet waar het zit. Nee nu willen ze ieta nieuws bouwen, vind je het gek dat de helft van het centrum dan leeg blijft staan en er geen mens meer komt. Als je er niets zinvols aanbied heb je een nieuw centrum waar geen hond op afkomt. Gewoon zonde!

  reageer
 • wat een onzin om een nieuwe bioscoop te bouwen,is toch prima zo het nu is...

  reageer
 • Inwoner

   

  Tjonge, tjonge wat een openbaring. En daar waren maanden onderzoek voor nodig?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert