Waterloopbos moet trekpleister worden, provincie betaalt mee

MARKNESSE • Do 2 november 2017 | 15:12 • Donderdag 2 november 2017 | 15:12
De provincie Flevoland gaat meebetalen aan het opknappen van het Waterloopbos. Het bos tussen Kraggenburg en Vollenhove, dat vol staat met miniaturen van historische waterbouwwerken, moet veel toeristen gaan trekken. De provincie wil anderhalf miljoen euro meebetalen aan het plan van Natuurmonumenten.

Uitkijktoren
De totale aanpak kost zo'n 7 miljoen en moet in 2021 klaar zijn. De gemeente Noordoostpolder betaalt ook mee. Daarna moet het Waterloopbos jaarlijks zo'n 150.000 bezoekers per jaar trekken. Vorig jaar werd nog gedacht aan 200.000 bezoekers per jaar. Maar ook met iets minder bezoek moet het bos een toeristentrekpleister worden, samen met Urk en Schokland. Natuurmonumenten wil met de opknapbeurt een nieuwe ingang van het bos maken, een Deltamonument, een overdekte speeltuin en een uitkijktoren. Er komt ook een nieuwe parkeerplaats en de wegen naar de ingang van het bos worden aangepakt.

Honderden schaalmodellen
In het Waterloopbos is een bijzondere verzameling van proefmodellen van het Waterloopkundig Laboratorium bewaard gebleven. Van 1951 tot 1996 bouwden ingenieurs er meer dan 200 schaalmodellen na van waterwerken. Zo liggen in het bos bijvoorbeeld schaalmodellen van de havens van IJmuiden en van die van Lagos in Nigeria. Maar ook van de Libische oliehaven, de Deens Noordzeekust en het Noordzeekanaal zijn er nagebouwd.

Wereldwijde faam
Met behulp van de proefopstellingen in het Waterloopbos is hard gewerkt aan de wederopbouw van Nederland. Nederland heeft haar wereldwijde faam op het gebied van waterloopkundig onderzoek mede te danken aan alle onderzoeken die hier plaatsvonden. Van tientallen modellen zijn restanten bewaard gebleven en nu nog zichtbaar in het bos. Sinds 2016 heeft het Waterloopbos de status van Rijksmonument.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel