Gemeente wil versoepeling huisvesting arbeidsmigranten

NOORDOOSTPOLDER
Arbeidsmigranten moeten in Noordoostpolder gemakkelijker een plek kunnen vinden om te wonen. De gemeente wil de regels over de huisvesting voor buitenlandse arbeiders versoepelen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad.

Volgens wethouder Wiemer Haagsma van de Politieke Unie gaat het in Noordoostpolder om zo'n 2.000 buitenlanders die vooral in de landbouw werken. Zij zijn volgens Haagsma voor Noordoostpolder van economisch belang. De gemeente zegt haar best te doen om voor iedereen een woonplek te vinden, maar geeft toe dat het beter kan.

De regels zijn volgens de gemeente streng, waardoor in sommige gevallen op illegale wijze arbeidsmigranten worden gehuisvest. Vorig jaar wilde de gemeente Noordoostpolder dit al oplossen. De gemeente gaat de problematiek met de provincie bespreken. 

De gemeente wil ook een beter inzicht hebben in de sociaal maatschappelijke effecten van arbeidsmigranten in de dorpen. Welke invloed hebben zij bijvoorbeeld op de totale dorpsgemeenschap. Het is niet bekend wanneer dat onderzoek afgerond is.

De gemeenteraad praat deze maand over het beleid rond arbeidsmigranten. 
 

reacties (14)

 • Ruurd Woltring

   

  En hoe zit het dan met mensen met een verstandelijke beperking? Waarom krijgen wij hier geen subsidie voor? Zwakbegaafde mensen kunnen ook voor goud gaan!

  reageer
 • 41jr. NOP ervaring.

   

  Beste bestuurders van onze gemeente, Als arbeidsmigranten worden gehuisvest dan dienen we ervoor zorg te dragen dat dit gebeurt volgens de wet en de regelgeving zonder aanziens des persoons of doelgroep. De huisvesting moet passen in het algemene belang van de bewoners en hun omgeving. Hier is waar de schoen wringt in het door u gevoerde beleid. De aantallen arbeidsmigranten en tevens vluchtelingen met hun invloed op het dagelijkse leven in de gemeente overschrijden de acceptatiegrens bij de permanente bewoners. De centrale vraag van uw beleid dient dan ook te zijn, hoe brengen we dit tot overeenstemming en krijgen we de verhouding op het gewenste niveau wat gedragen zal worden door de permanente inwoners? De conclusie zal zijn dat er door reductie van de arbeidsmigranten in de gemeente er minder vraag komt naar woningen voor arbeidsmigranten op een hoger niveau en dat er geen uitzondering gemaakt hoeft te worden voor deze groepen. Neem aub uw verantwoording als gemeente bestuur en geef gehoor aan de wens van de permanente inwoner van de gemeente NOP.

  reageer
 • Nou !!! 1 ding : ik heb wél werk maar geen woning !!!! Ik moet "netjes" wachten....:-(( ik wacht al 2 jaar.

  reageer
 • Stevie

   

  De eenvoudige woonruimtes waarover wordt gesproken dienen om de mensen te laten wonen bij hun werk. Geen werk betekent ook vaak geen woonruimte. Niets om jaloers op te zijn hoor, maar gewoon noodzaak. Nederlanders kunnen nog wat leren van de Poolse mentaliteit. De economie trekt aan, er mort voor iedereen werk kunnen zijn. En toch lukt het niet om het aantal mensen in de bijstand naar beneden te krijgen.... en aan wie ligt dat nu ?

  reageer
 • karel

   

  Het college maakt de weg vrij voor het huisvesten van arbeidsmigranten in 'de Golfslag'. Dat is noodzakelijk omdat er een wethouder in relationele sfeer bij 'de Golfslag' betrokken is.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Volvo70

   

  Prima maar als er dan bij 1 bedrijf 100 werken ook daar op het terrein huisvesten en niet bij andere om de hoek het probleem dumpen. Want de eerste die zegt dat er geen overlast is van deze polen roemenen etc etc die leeft onder een steen. Besmeurd met modder en stinkend naar zweet kopen ze liters bier En wat te denken van hun rijgedrag je zal maar 60 van die level one martho of ab oost autotjes over je weg krijgen dan durf ik mn kinderen niet meer te laten fietsen

  reageer
 • noppertje

   

  En wat te denken van de overlast van al die polderbewoners die geen pool of Roemeen zijn, daar hoor ik je niet over. Volgens mij leef jij onder een steen.

 • Harry

   

  Op het terrein van de glastuinders kan wel huisvesting komen.

  reageer
 • Jan

   

  Zoveel polder, zoveel te weinig woonruimte voor iedereen die hier wonen en werken wil. Province en gemeente zitten opgesloten in hun denkruimte.

  reageer
 • Ik wacht ook al 2 jaar op een huurhuisje :-(( Wil ook graag.

  reageer
 • Wolverine

   

  raar hoor en eigen mensen,vooral hardwerkende jongeren die willen ook een woning wat betaalbaar is.en de iets oudere ondere ons ook,die moeten maar wachten schande.ik blijf het wrang vinden dat vreemden voorrang hebben en eigen volk laat barsten.

  reageer
 • dw

   

  denk eerst eens aan je eigen inwoners die jaren op woonruimte moeten wachten.

  reageer
 • Jk

   

  Als het waar was wat u nu stelt, waren er nu niet zo veel arbeidsmigranten geweest...

 • Roel

   

  In de straat waar ik woon wonen onderhand meer buitenlanders dan nederlanders. De gemeenschap heeft niets aan deze mensen omdat ze geen woord nederlands spreken en dat ook niet willen leren. Ik weet ook wel dat de arbeidsmigranten goed onderdak moeten hebben maar voor de leefbaarheid van de dorpen is dit niet goed. Ik ben toch meer een voorstander van de woonparken zoals er nu aan de kuinderweg gerealiseerd word.

  reageer
 • Sandra Timmer

   

  misschien eerst versoepeling huisvesting voor inwoners van NOP??? Als het voor immigranten kan dan kan dit toch ook gerealiseerd worden voor mensen die in scheiding liggen of al 8 jaar op een lijst staan voor een woning? Die dragen toch ook bij aan onze economie????

  reageer
 • Pieter

   

  Rot toch op met al die arbeidsimigranten. Nederlanders genoeg in de ww en de bijstand die graag een basn willen. Dit om hun huis en gezin in stand te houden.

  reageer
 • Werkgever

   

  Was dat maar waar! De Polen werken harder, zijn veeeel gemotiveerder, hebben zelfde loon, fijne mentaliteit en leren steeds beter Nederlands. Probleem bij veel Nederlanders (vooral uit Lelystad): weinig werken, veel lullen, ongelooflijk veel klagen, grote mond, soms niet komen opdagen: het regent, geen vervoer, kind is ziek (zonder afbellen oid), vandaag geen zin, ongesteld, alweer ziek, ik blijf wel in de uitkering met dit soort werk, name it. Please, geef mij Polen: dan schiet het tenminste op.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert