Omwonenden tegen spaceboxen krijgen bijval

ALMERE
De bezwaarcommissie van de gemeente Almere stelt de omwonenden die tegen de komst zijn van goedkope huurwoningen in de Carel Willinklaan in het gelijk. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten. De bezwaarcommissie adviseert het college van burgemeester en wethouders om geen vergunning te geven voor de realisatie van 48 zogeheten spaceboxen. De gemeente heeft namelijk een onjuiste procedure gevolgd om af te kunnen wijken van het bestemmingsplan. Het college verwacht binnen twee weken met een reactie op de uitspraak te kunnen komen.

Vrees voor overlast
De spaceboxen staan sinds enkele maanden al achter een hek op bedrijventerrein Het Atelier aan de Carel Willinklaan. De woningen zijn nog niet opgeleverd. Zeventien omwonenden hebben bij de commissie een bezwaarschrift ingediend. Daarvan zijn er zes ook daadwerkelijk door de commissie in behandeling genomen.

Bewoners vrezen voor overlast van de toekomstige spacebox-bewoners. De gemeente stelt dat de woningen zijn bedoeld voor jongeren, maar bewoners menen dat iedereen er kan komen wonen. Bewoner Hans de Jong: "Mensen die gedwongen hun woning uit moesten of statushouders bijvoorbeeld. Bovendien is deze locatie niet geschikt. Er zijn geen voorzieningen in de buurt. Een hoog aantal van de bewoners heeft waarschijnlijk geen werk. Die gaan zich vervelen en in de wijk rondhangen."

Geen vertrouwen meer in de gemeente
Ook zijn bewoners niet te spreken over de gang van zaken vanuit de gemeente. Volgens bewoner Tom van Oostrum zijn de spaceboxen zonder overleg met de bewoners neergezet. "Op Het Atelier zouden high tech ondernemingen komen. Het zou het visitekaartje van de wijk worden. Nu staat er een moskee, een zwemschool en een kinderdagverblijf en nu dit weer. Allemaal plannen die ons door de strot zijn geduwd. Het vertrouwen is weg."

Gang naar de rechter
De bezwaarcommissie heeft volgens de gemeente verder geen uitspraak gedaan over de inhoudelijke bezwaren. Mocht het college van burgemeester en wethouders het plan toch willen doorzetten, dan zijn bewoners van plan naar de rechter te gaan om te voorkomen dat de spaceboxen in gebruik worden genomen.

reacties (8)

 • Stephan

   

  Allereerst is het betreffende terrein waar de containers staan bedoeld als binnenstedelijk bedrijventerrein met aan de C. Willinklaan woon-werkpanden. In dat licht bezien passen de containerwoningen daar dus niet bij. Ik heb de containers gezien. Ze zijn zo klein dat je daar alleen 1 persoon in kan wonen.

  reageer
 • Ed

   

  Een goede verstaander heeft maar een half woord nodig. "De markt" bouwt net zomin als "de gemeente" woningen. Dat doen bouwvakkers. Waar het om gaat: de overheid heeft zeer zeker een verantwoordelijkheid t.a.v. volkshuisvesting. Als mensen tijdelijk in een container willen wonen, is dat prima. Maar deze prefab gevallen zijn toch vooral een noodoplossing waar omwonenden om begrijpelijke redenen niet vrolijk van worden. Dat blijkt.

  reageer
 • Tinus

   

  Gemeente bouwt geen woningen. Gemeente kan wel sturen waar er gebouwd kan worden, maar het is toch echt de markt die decwoningen moet bouwen. En waarom geen verbouwde zeecontainers? U kent de wens en de portemonnee van de starter? Ik had in mijn studententijd graag zoiets gehad i.p.v. een kamertje in de studentenhuis. Net zo groot, net zo duur, maar dan wel eigen voorzieningen.

  reageer
 • Ed

   

  de woningnood los je niet op door in bestaande wijken verbouwde zeecontainers neer te zetten. Daar wil niemand toch op uit kijken? De gemeente zal voldoende nette starterswoningen moeten bouwen op geschikte locaties. En leegstaande kantoren verbouwen. Dit probleem is niet in een paar jaar ontstaan. Dat de kinderen die hier zijn opgegroeid, op een gegeven moment ook een woning nodig hebben, kan geen verrassing zijn.

  reageer
 • Ron h

   

  Protest Kan terecht zijn maar het argument geen werk dus vervelen dus buiten lopen en dat mag niet. Is tek dol voor woorden. Nooit kind geweest ? En mensen zijn of worden nooit 67 plusser. Schandalig en onmenselijk om dat te durven zeggen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • michael

   

  Een schande, en ouders maar klagen dat hun kinderen langer thuis moeten blijven wonen omdat hun kinderen geen woonplek kunnen vinden. Wat een dorpse mensen in tussen de vaarten want oh oh jongeren maken overlast... jullie waren vroeger zeker stil en zaten met de handjes over elkaar !!

  reageer
 • Vader

   

  Bewoners moet zich rot schamen. Zij hebben een woning maar honderden jongeren niet. Typisch gevalletje “not in my Backyard” Klauwen met belastinggeld kost al dat procederen en overal op tegen zijn en maar klagen dat we teveel belasting betalen.Mensen accepteer elkaar en het feit dat we weinig land met velen moeten delen nu eens!

  reageer
 • Rob D.

   

  Chapeau Bewoners! Fantastisch dat jullie niet zomaar over je heen laat lopen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert