"Nieuw peilbesluit IJsselmeer negatief voor watersport"

FLEVOLAND • Vr 3 november 2017 | 15:24 • Vrijdag 3 november 2017 | 15:24
HISWA is niet blij met het plan van Rijkswaterstaat om het waterpeil in het IJsselmeer flexibeler te maken. Volgens de brancheorganisatie voor watersportbedrijven komt straks 20 procent van de pleziervaart in de problemen. Dat concludeert HISWA na een enquête die het uitvoerde onder jachthavens rondom het IJsselmeergebied.

Rijkswaterstaat wil voor natuurdoelen het waterpeil vanaf medio augustus 10 centimeter verlagen. Een flexibel waterpeil moet de gevolgen van klimaatverandering beter opvangen. Volgens regiomanager Jan Ybema van HISWA gaat dat problemen geven voor de watersportondernemers. "Door het waterpeil midden in het vaarseizoen te laten zakken, zullen dieper stekende jachten vastlopen. We becijferden een direct omzetverlies van 30 miljoen per jaar voor de jachthavens en tientallen miljoenen voor horeca en middenstand in de omringende watersportstadjes.”

Als oplossing wil HISWA dat er een baggerprogramma wordt opgenomen in de plannen. "We wezen Rijkswaterstaat, inclusief de Deltacommissaris, al ruim twee jaar geleden op hun verantwoordelijkheid om vaargeulen en ondiepe vaargebieden op de huidige diepte te houden wanneer er een nieuw peilbesluit van kracht wordt", aldus Ybama. Hij geeft aan dat Rijkswaterstaat heeft nagelaten om de kosten voor compenserende maatregelen in beeld te brengen. 

In 2012 werd tijdens het Flevolands Deltacongres besloten om te onderzoeken of een flexibel waterpeil in het IJsselmeer mogelijk is. In de miljoenennota van 2014 werd bekend dat er ruimte is om de proef te starten. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel